EltenLink

Makijaż - jak, czym i z czym po niewidomemu

Wróć do Życie codzienne niewidomych

#1 majkmik1981

Witajcie,
No to tak jak w tytule wątku, czy są tuosoby, które po naszemu umieją nałożyć sobie na twarz makijaż? (Z góry przepraszam że makijaż jest fonetyczny, ale nie jestem pewien jak to się pisze)
Pytam się w imieniu sąsiadki. Pani Jadzia jest od kilku lat niewidoma i ostatnio przy kawie spytała się czy nie znam kogoś kto umiałby jej wytłumaczyć, jak to się robi? Powiedziałem zgodnie z prawdą, że nigdy tego nie robiłem, ale spróbuję się podpytać gdzie trzeba i nie trzeba może coś się uda dowiedzieć. Dlatego prosiłbym jeśli ktoś w makijażu się odnajduje, umie w te klocki i wie co z czym to chętnie bym jej przekazywał. Pani jadzia chętnie gdyby umiała komputer obsłużyć to pewnie sama by się spytała ale mówi że nie czas dla niej się uczyć komputerka.
Będę wdzięczny za jakieś info
P.S.
Uważam że na makijaże żaden wiek nie jest zły, a jeśli do tego ktoś odnajduje radość ze spotkań z rówieśnikami to tym lepiej

2025-04-06 22:01

#2 Zuzler

No, szanowne koleżanki, do ataku. W tej kwestii na pewno wiecie więcej ode mnie. :)

2025-04-08 17:27

#3 majkmik1981

Witajcie ponownie,
Podpytałem Pani Jadzi na czym jej najbardziej zależałoby, bo chodząc po różnych towarzystwach słyszało się o makijażu różne rzeczy i wychodzi na to, że nie chodzi o cały makijaż tylko o usta. Jak się je szkicuje maluje.... No same pewnie wiecie lepiej o co chodzi ode mnie. Zdążyłem się przekonać że różne rzeczy po naszemu robi się nieco inaczej, więc i tu pewnie może być tak samo.
Bo tłumaczenia widzących koleżanek na niewiele się zdają w tym przypadku. Gdyż lustereczko tu nie powie kto jest najpiękniejszy na świecie i trzeba liczyć na własne wyczucie i pewnie na czułość dotyku.

2025-04-08 22:36