EltenLink

Migracja na nowy backend

Wróć do EltenLink

#1 pajper

Drodzy Eltenowicze,
Od przyszłego tygodnia zaczniemy stopniowo przechodzić na nowy backend. Nie napiszę, że najwyższy czas, bo najwyższy czas był kilka lat temu, ale możliwości są jakie są i nie mogę już poświęcić na rozwój Eltena tyle, ile mogłem kiedyś.
Nowy backend jest już wykorzystywany przez aplikację mobilną i stronę Internetową. W przeciwieństwie do starego, który zaczynałem pisać w wieku lat czternastu i który w ogóle nie wie o czymś takim jak standaryzacja, pula połączeń i wiele innych ważnych spraw, nowy napisany jest po ludzku, z użyciem nowoczesnych bibliotek. We wszystkich testach jest nieporównywalnie stabilniejszy i odrobinkę szybszy.
Cała migracja potrwa przynajmniej miesiąc albo dwa, a kto wie czy nie pół roku, bo ze względu na zgodność ze wszystkimi dziwnymi wersjami Eltena, usługami i konfiguracjami, będę ją realizować na razie przez ciche przekierowywanie zapytań ze starego backendu na nowy. Pozwoli to zapewnić pełną zgodność ze starymi wersjami Eltena. A potem, oczywiście, pojawi się aktualizacja już z bezpośrednią obsługą nowych możliwości i wtedy będzie można wykorzystać wszystkie zalety nowego podejścia.
Piszę o tym, by uprzedzić, że gdyby pojawiały się w najbliższych miesiącach błędy dotyczące różnych funkcji, najprawdopodobniej o tym wiem i właśnie staram się naprawić coś, co poszło bardzo źle. :)

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2025-03-30 16:09

#2 daszekmdn

Czy przekierowywanie nie oznacza jeszcze wolniejszego ładowania w kliencie? Fajnie, że cośsię dzieje. Ja bym się nie przejmował starymi wersjami.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2025-03-30 16:24

#3 pajper

Minimalnie wolniejsze owszem, ale w granicach błędu percepcji. A w miarę migracji kolejnych części, będzie przyspieszać dzięki zmniejszeniu obciążenia, aż będzie mimo przekierowań szybsze niż to, co mamy teraz.
Tu nie chodzi tylko o zachowanie zgodności ze starymi wersjami Eltena poniżej 2.x, tylko o brak konieczności utrzymywania dwóch backendów - osobno dla bety i dla stabilki, względnie wydawania aktualizacji klienta co kilka dni. Przekierowywanie obecnego API na nowe pozwoli na zachowanie zgodności i wydanie aktualizacji dopiero wtedy, kiedy wszystko będzie na nią gotowe. Tym bardziej, że następne główne wydanie Eltena wreszcie pozbędzie się bagażu niemiłych doświadczeń zwanych RGSS.
Ale o tym szczegóły za czas dłuższy.

#StandWithUkraine

Edytowano 2025-03-30 16:32

#4 zywek

To jest to API, co wykorzystuje mobilka? Jest gdzieś jakaś dokumentacja albo jakaśkolwiek lista adresów, które można pytać o różne rzeczy?

2025-03-30 18:13

#5 daszekmdn

OK, czyli bety nie będą korzystać z przekierowań? Obecnie jest i tak ultra słabo z prędkością momentami, to wówczas odczujemy, ale jeśli bety będą OK to jest git.

Edytowano 2025-03-30 18:23

#6 Julitka

Przebaczę. Jeśli bowiem nawet ja, osoba z gruntu wymagająca naprawdę niewiele, widzę, że z Eltena nie da się korzystać, to będę czekać spokojnie, aż to się chwalebnie zmieni tak szybko, jak tylko się da.

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2025-04-17 10:08

#7 cinkciarzpl

Nie ma co się czaić, bo teraz działa to tak, że szlak człowieka trafia, szczególnie gdy muszę w pewnych momentach wręcz restartować cały program

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2025-04-28 11:25

#8 pajper

Powoli przechodzimy na nowy backend. Idzie to mozolnie, ale pierwsze efekty są.

#StandWithUkraine

2025-07-08 20:37

#9 daszekmdn

Efekty widać.

2025-07-08 20:50

#10 mateponczas

Czy można przywrócić w jakiś sposób śledzone blogi? Rzadko wchodzę na Elten, a tu nagle patrzę, że część blogów dodanych do śledzonych nie została przeniesiona na nowy serwer, mimo, że blogi wciąż są.

2025-10-04 06:11