Problem z windows 11 (keylogger?)
Wróć do Oprogramowanie#1 wesolek
Hej!
Mam problem od bieżącego roku z wndą 11 home. Miesiąc temu było kilka dni, kiedy pierwszy raz się z tym zetknąłem. Następnie był miesięczny spokój, a teraz znowu.
Wygląda tak, jakby klawiatura laptopowa (bluetooth też) klikało i przyduszało na stałe klawisz, np. strzałka w górę i gadaczka rwie, a wszelkie skróty klawiszowe nie działają. I jest tak na NVDA, jak i narratorze od ms. Skanowań online i offline deffenderem i malwerbytes było już nie wiem ile. Odinstalowywanie i blokowanie aktualizacji też. Rejestr zasadniczo nie ma nic nietypowego. Jedynie mogę harmonogram przejrzeć, ale nie wiem, czy coś to da. Mam pewne podejrzenie, czy może to być keylogger, ale nie wiem, jak to sprawdzić, no i co z tym zrobić, bo to wykracza poza moje kompetencje. Rozważam format kompa, ale zanim, to jeszcze pożyczę klawiaturę kablową, aby się upewnić, czy z niąteż jest coś nie tak.
Pierwotnie myślałem, że karta dźwiękowa to jest, więc robiłem różne działania w zakresie sterowników, screenreaderów, ale ewidentnie to nie dźwięk, lecz operowanie klawiaturą.
Ktoś miał podobny problem?
#2 Adasadula
Jakieś programy z miasta krakowa, albo witaminki z dziwnych źródeł? Jeśli tak, to masz odpowiedź ;). Jeśli nie, sprawdź na innej klawie.
Edit: Ej, jeszcze tak mi przyszło do głowy: nie masz ty przypadkiem jakichś programów do mapowania klawiatury w stylu KeyMaper? Jeśli tak, może wywal i sprawdź po tym
#3 daszekmdn
Obstawiam rozładowującą się klawiaturę. Moja tania Bluetooth też tak robi jak pada. Nacisnę sobie klawisz, a ona już naciśnie sobie inne czy coś po prostu wysyłając błędne polecenia do kontrolera gdy jest na skraju baterii. Sprawdź, czy to samo masz na przewodowej.
#4 wesolek
1. To laptopowa klawiatura, choć kiedy tak zacina, to bluetooth też nie działa.
2. Nie mam kablowej, choć staram się brajlowską podpiąć, ale na razie sterowników winda nie widzi (nie wiem, czy moja klawiatura brajlowska za stara nie jest XD).
3. Dzisiaj zauważyłem, że to tak, jakby fikał jedynie klawisz strzałki w górę, tj. jakby ktoś przydusił na amen.
4. Rozumiem, że Kraków to jakaś aluzja? Ale nie wiem, o co chodzi ani nie bardzo raczej z takowych programów korzystam.
Mam 3 dostępne aktualizacje sterowników klawiatury w menedżerze urządzeń. Warto poklikać?
#5 Numernabis
Laptopowa też może padać, ja miałęm takie oznaki w moim Asusie i klawiatura poszła do wymiany.
Skombiuj klawiaturę przewodową i wówczas sprawdzisz, choć i wtedy może być problem z samą płytą główną i też tak będzie się działo, niekoniecznie to wirus.
#6 wesolek
Jest jeszcze opcja, że to może być wynik aktualizacji 2024 H2, bo słyszę, że nie tylko u mnie dziwne rzeczy się dzieją po jej wprowadzeniu. Kurde, przywrócę do ustawień fabrycznych i się przekonamy.
#7 daszekmdn
Reset do fabrycznych to ostateczność. Sprawdź jeszcze te updatki sterów.
#8 zywek
Jak podpinasz klawiaturę bluetooth czy cokolwiek to zamknij klapę od laptopa, w moim po prstu wewnętrzna nie działa przy zamkniętej klapie.
#9 wesolek
Przywr ócenie do ustawień fabrycznych było potrzebne.
#10 wesolek
Dobra, news: ten problem wynika z klawiatury bt. Nie wiem, ale coś się wywaliło w sterownikach chyba, bo na dwóch kompach tak się dzieje, gdzie na jednym z nich kożystałem bez problemu z tej klawy przez ostatnie lata. Z inną klawą bt nie ma tego problemu.
Tej klapy jeszcze nie zamykałem, więc może to rozwiąże problem na razie. Ale pytanko do Was, czy wiecie - może - jak sobie z tym poradzić, skoro wiadomo, że to konkretna klawiatura?
#11 Numernabis
czyli jednak przywrócenie do ustawień fabrycznych nie było konieczne.
#12 zywek
Wymienić klawiaturę, bo to może nie być winą sterowników.