EltenLink

Powstanie tłumacz języka migowego

Wróć do Inne

#1 Numernabis

Powstanie tłumacz języka migowego donosi Aneta Kunowska w miesięczniku "Cogito" nr 01/2025.
 "... Sztuczna inteligencja coraz bardziej zmienia życie. Wzbudza wiele obaw, a jednocześnie pomaga poprawić jakość życia wielu osób – między innymi za sprawą takich wynalazków jak tłumacz języka migowego, którego prototyp opracowuje Wiktor Barańczyk, student IV roku informatyki na Politechnice Łódzkiej. (...) Według danych Biura Pełnomocnika Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych liczba osób głuchych w Polsce to około pół miliona. Na świecie – około 70 milionów osób.
Komunikacja bez barier
– Docelowo mój tłumacz języka migowego ma działać w dwie strony, żeby głusi i słyszący mogli prowadzić ze sobą konwersacje. Wiele osób myśli, że znają język polski, więc bez problemu mogą czytać nasze odpowiedzi. Tak nie jest, ponieważ większość osób Głuchych ma problemy z językiem polskim, jest on dla nich językiem obcym, bo różni się od polskiego języka migowego (PJM). Powoduje to duże utrudnienia w edukacji czy podczas kontaktu z urzędami – mówi Wiktor Barańczyk.
– Głównym założeniem mojego projektu jest to, żeby tłumacz działał na telefonie, by mógł być wykorzystywany wszędzie i w każdej sytuacji, np. w rozmowie o pogodzie, podczas kupowania biletu czy przy załatwianiu spraw w urzędach. Wierzę, że moje narzędzie zburzy barierę komunikacyjną i zmniejszy izolację Głuchych.
Pomysłodawca projektu tłumaczy, że pierwszym założeniem jest to, że któryś z rozmówców będzie posiadał aplikację tłumaczącą.
– Osoba słysząca będzie nagrywać migającego. Po skończeniu migania algorytmy odpowiednio przetworzą obraz i wyświetlą tłumaczenie zdania. Następnie osoba słysząca będzie mogła odpowiedzieć poprzez wpisanie tekstu lub przy pomocy głosu. Kolejna grupa algorytmów przetworzy komunikat i przekaże tłumaczenie Głuchemu poprzez migającego wirtualnego awatara – opisuje swój wynalazek Wiktor. – Aplikacja będzie musiała być prosta w obsłudze i oparta na symbolach, które będą zrozumiałe dla wszystkich, żeby nie stworzyć kolejnej bariery komunikacyjnej. (...) ..."

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-01-04 08:35