Przycinanie nożyczkami
Wróć do Życie codzienne niewidomych#1 KaelaMensha2000
Witajcie,
Nie wiem czy zrozumiale sformułowałam temat, ale do rzeczy:
Jak po niewidomemu przyciąć folię nożyczkami tak żeby było równo?
W przypadku kartki można zrobić szlaczek i ją oderwać.
#2 Zuzler
Weź tę folię, zegnij na pół w miejscu, które chcesz przeciąć i w środek wsadź połowę nożyczek. Trzymając razem obie części, tnij ostrożnie wzdłuż zgięcia. Im dłuższą powierzchnię ostrą mają nożyczki, tym lepiej Ci wyjdzie, bo bęziesz mogła dobrze dopasowująć nożyczki do zgięcia, robić takie dłuugie ciachy na całeostrze.
#3 Zuzler
Jeśli się tak nie da, przypnij folię szpilkami albo czymś podobnym do dobrej podkładki tak, żeby wyznaczały linię cięcia i znajdowały się na brzegu podkładki. Wtedy łatwiej będzie operować nożyczkami. Im więcej szpilek na linii cięcia, tym ładniej Ci wyjdzie.
#4 MrT
Jak możesz zgiąć w miejscu gdzie należy przeciąć to zamiast nożyczek można użyć czegoś ostrzejszego, np.: nożyka do tapet. czy papieru.
#5 Zuzler
W mojej opinii takim nożykiem trudniej operować tak, żeby wyszło prościej niż nożyczkami, zwłaszcza jeśli to jest coś bardziej giętkiego niż papier.
#6 pawlink
Tak tak, też polecam jakiś np. równo przycięty karton, jako punkt odniesienia i rodzaj prowadnicy.
-- (Zuzler):
Jeśli się tak nie da, przypnij folię szpilkami albo czymś podobnym do dobrej podkładki tak, żeby wyznaczały linię cięcia i znajdowały się na brzegu podkładki. Wtedy łatwiej będzie operować nożyczkami. Im więcej szpilek na linii cięcia, tym ładniej Ci wyjdzie.
--