Transcription
Witajcie. Na tym wątku będziemy się dzielić naszymi przemyśleniami w stosunku do laptopów i komputerów, jakie mamy laptopy lub komputery i jakie mają specyfikacje techniczne.
Witajcie. Na tym wątku będziemy się dzielić naszymi przemyśleniami w stosunku do laptopów i komputerów, jakie mamy laptopy lub komputery i jakie mają specyfikacje techniczne.
Witajcie, jeżeli chodzi o mnie jak ja posiadam komputery, nie laptopy, bo ja nie mam komputerów stacjonarnych, mam laptop, to posiadam tak, Dell Vostro 3500 z procesorem Intel Core i5-1135G7, 11. generacji, 8 giga RAM-u, 256 pamięci, 4 rdzenia, 8 wątków, kartę graficzną Intel Iris Xe Graphics, 15,6 calowy ekran Full HD, a drugim moim laptopem jest Dell Latitude 3540-3540 ze szkoły, z programu darmowego. 4 klasisty, on posiada procesor Intel Core i3-1215U, 6 rdzeni, 8 wątków, kartę graficzną Intel UHD Graphics, 8 giga RAM-u, 256 pamięci, 15,6 calowy ekran Full HD. I moim zdaniem te komputery są dosyć słabe, w sensie, moim zdaniem, no... ... ...są takie dosyć takie do użytku biurowego niż do, niż do grania, no ale, ale ten na nich chodzi płynnie, w sensie, gry dla niewidomych też jakoś płynnie działają, bo, no a tak to, to moim zdaniem te komputery nie są zbyt fajne, nie są zbyt takie dobre.
Jeszcze sorry za literówkę w tytule wątku. Powinno być o laptopach i komputerach stacjonarnych, a jest stacjornych, to więc sorry. I też sorry za jakość mikrofonu.
Witajcie. U mnie to było trochę inaczej, ponieważ moim pierwszym komputerem stacjonarnym był to komputer z telefonu, który był brany w 2007 roku i ten komputer z małymi przerwami mi służył do 2016 roku, kiedy to już z racji, że tak powiem, sędziwego wieku tego komputera, no po prostu już musiał iść na utylizację. Trochę mi szkoda było tego komputera, ponieważ jakby nie patrzeć, to był w ogóle pierwszy komputer, z którym miałem styczność, no ale na wszystko przychodzi pora, na wszystko przychodzi moment, żeby po prostu się jakoś pożegnać. Ten komputer, nie pamiętam dokładnie jakie miał parametry, ale też nie był wcale taki zły, no jedynie co to miał wymienioną obudowę w 2015 roku, ponieważ obudowa uległa uszkodzeniu, no i tam trzeba było natychmiast wymienić. No i... No i w 2016 roku, nie, w 2015, przepraszam, ale to już gdzieś tak w połowie wakacji, niestety trzeba było wymienić płytę główną i na szczęście to była sytuacja, w której ktoś ściągnął identyczną płytę główną, więc nawet nie trzeba było się męczyć ze sterownikami, żeby je doinstalowywać czy coś, więc tutaj było naprawdę wielkie szczęście. Jeżeli chodzi o system, no to tradycyjnie Windows. Windows XP, aczkolwiek mój znajomy kiedyś mi zainstalował tam Windows MX7, to jakaś nakładka była, nie wiem.
No i po instalowaniu tej nakładki, tego wszystkiego, ten komputer przez jakiś czas jeszcze śmigał, tak jak mówiłem, do 2016 roku. Jeżeli chodzi o komputery mobilne, no to mój pierwszy laptop to był HP. Rzecz jasna, nie mówię o tym, który mam teraz. Ale miałem jeszcze jednego HP, który miał coś dziwnego w sobie, głównie chodziło o to, że on po prostu, kiedy się go wyłączało, trzeba było przytrzymywać przycisk, bo inaczej się nie wyłączył. Nie wiedzieć czemu tak było, ale tak było. No i teraz mam ten laptop tutejszy, to jest Acer. Który wziąłem sobie, no już prawie rok temu, z dofinansowania. No i jakoś ten komputer sobie trybi. Mam jeszcze taką inną stacjonarkę, ale z niej nie korzystam. Z firmy Della. Jest sobie na szafie. I mam jeszcze innego HP, z którego też de facto nie korzystam, ale uznałem, że dobrze by było mieć go na jakiejś podróży, gdybym gdzieś miał wyjechać. Czy po prostu, gdyby była jakaś sytuacja, która mnie zmusi do nagłego wyjazdu gdzieś. Więc jeżeli chodzi o komputery, to u mnie tak to wygląda.
jeżeli chodzi o mnie o taką historię jeżeli chodzi o właśnie te komputery to pierwszym komputerem z którego ja tak samodzielnie korzystałem to był właśnie ten Dell Vostro 3500 dostałam go z dofinansowania czyli tam z PFRON w 2021 służy do teraz nie korzystam z niego w ogóle bo ma słabe w sensie ma 4 rdzenia 8 wątków tak jak już mówiłem i jest dosyć tak już nie to że słaby tylko po prostu już ciężko mu działać w sensie jakoś wolę tego teraz co ja mam czyli Della Latitude 3540 pomimo że też nie jest dobrym zbyt laptopem to przynajmniej ma 6 rdzeni 8 wątków i jakoś tam sobie fajnie śmiga w sensie z płynnością nie ma problemów tylko największy problem to jest właśnie z tymi laptopami z tym Dellem Vostro i z tym Latitude'em to że mają mały dysk że mają zaledwie 256 GB no minimalnie to na Windows to to 512 no ale tak to to wcześniejszą moją przygodą z komputerami to to była w sensie to to był taki laptop który netbook który się nazywał Lenovo chyba miał Windowsa 7 tak miał Windowsa 7 wtedy jeszcze nie wiedziałem co to jest NVDA bo użytkowany był od 2003 do 2013 do
urwała mi się tam ta poprzednia wiadomość, bo właśnie ten limit na LTE, no ale jeśli chodzi o ten laptop, ten netbook z Windowsem 7, ten Lenovo to był użytkowany od 2013 do 2015 roku właśnie rodzice puszczali mi jakieś bajki, jakieś piosenki dla dzieci ale no a tak to to też dużo korzystałem z laptopa który nie był mój bo u mojej mamy to był Dell Inspiron 5521 użytkowałem go od 2024 kwietnia do 2024 lipca to był dosyć, chciałem po prostu zobaczyć jak sobie radzi 11-letni laptop i w miarę dobrze sobie radzi na Windowsie 10 sobie śmiga a wszystkie moje laptopy 2 na Windowsie 11
To co mam ja powiedzieć, jeżeli ja bym teraz uruchomił HPK, który nie jest uruchomiony, właściwie dzisiaj był tylko na sekundy uruchomiony, ale gdybym tak zaczął go aktualizować, to sądzę, że też by trochę mu to zajęło, więc to też jest inny aspekt, ale że ja uznałem, że na razie go nie będę aktualizował, to nie.