Przepisy kulinarne

Smażony Camembert

Started by mustafa 4 posts last post 2 years ago

#1 Edited

Słuchajcie, odkrycie roku po prostu. Już kiedyś o tym słyszałem, ale dopiero teraz spróbowałem. Mega proste i zajebiste. Największa łamaga kuchenna da radę.
Składniki”
Turek Camembert, nie używajcie podrób, Turek jest najlepszy.
Boczek w plastrach, tutaj ja biorę biedronkowy, parzony i wędzony 4 plastry.
Pazurek czosnku.
Łyżeczka masła klarowanego.

Potrzebne przyrządy, Nóż, patelnia, łopatka do naleśników.
I teraz obieramy ząbek czosnku, i kroimy w cieniuteńkie plasterki. Otwieramy Camembert i układamy na nim ten czosnek, nie kroimy sera. Bierzemy po plasterku boczku i tak plasterek na deskę, na to Camembert i zawijamy, tak wiecie, jak położycie na plaster boczku, ser, to po bokach zostaną wam takie skrzydełka, żeby do góry zawinąć i na górę przylepić. Potem obracacie turka o 90 stopni tak jak wskazówki zegara i kolejny plaster boczku. Powstanie taki krzyż. No i pozostałe dwa plastry na skosy.
Potem rozgrzewacie masło na patelni no i smażycie. Jak ktoś ma dobrą patelnię z powłoką nieprzywierającą pewnie i bez masła się obędzie, ale z racji, że Turek z boczkiem i tak mają ze 650 kcal to bym się nie przejmował dodatkowymi 30. Nie wiem ile smażyć, robię to na oko. Po 3 min myślę można przekręcić usmażyć z drugiej strony i w razie potrzeby jeszcze przewrócić z raz powrotem. Jak ktoś ma więcej wprawy to i na minutkę boki można spróbować, ale generalnie cel jest taki, że boczek ma być lekko zrumieniony, a Turek w środku kremowy, lekko lejący, więc mały ogień. Jak nie uszkodzicie turka, raczej się nie rozleje, sam w sobie ma tą powłokę, która go chroni. Ja go nie rozlałem jeszcze, tu polecam łopatkę sylikonową. Jakaś sałatka z ogórka i obiad w 8 minut gotowy, choć u mnie króluje na kolację.
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Hm, a boczek dobrze się trzyma na tym serze?
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

Bardzo dobrze, boczek jest lepki ze względu na tłuszcz, więc nawet żadne wykałaczki nie są potrzebne. Jak zawiniesz go, to końcówki plastra boczku nachodzą na siebie i się sklejają. Tak jak boczek w opakowaniu, jest poklejony i trzeba ostrożnie i powoli brać każdy następny plaster, żeby nie porwać. Ale bez obaw, odklejasz z jednej strony i powoli do góry, on się odklei, ale przy zawijaniu ta właściwość jest bardzo przydatna.

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Podobnie można zapiec taki serek w piekarniku i wyżerać jego płynne wnętrze świeżutką bagietką.