Mieszamy

Obróbka nagrań

Założony przez wesolek 4 wpisy ostatni wpis 2 lata temu

Hej!
Mając do dyspozycji wtyczki typu: Cla, Clarity VX, Clarity Reverb czy DeEsser (od Waves Audio) Jak można obrobić nagranie?
Staram się odszumić, zredukować pogłos i zwalczyć sybilanty, ale coś na ślepo to kiepsko idzie. Z sybilantami największy problem jest, a w toku kożystania ze wszystkich wtyczek, pojawia się jakby rwanie (takie "ryt-ryt" pierdzące) i mam problem, aby zlokalizować źródło problemu. :)

CLA to jest zupełnie inna grupa wtyczek. To raczej szybkie narzędzia do obróbki wokalu, basu itd.

Mhm. A jak pozbyć się sybilantów, mając takie narzedzia? DeEsserem próbuję, ale to bardziej na próbach i błędach. A nie widze też, gdzie tam mogę zakresy częstotliwości wpisać. Tj. jeszcze nieznajomość terminologii funkcji mnie tutaj hamuje. :)

Hej!
A takie dwie kwestie:
1. W przypadku odszumiania z waves clarity vx pojawia się coś jakby nieruwnomierny szum (tak, jakby się coś próbowało przebijać przez odszumiacz, co w efekcie daje takie wrażenie podmuchów wiatru, jak się słucha).
2. Przy odszumianiu i redukowaniu pogłosu (z clarity dereverb) czasami się zdarza, że dźwięk jakby ścina (tak coś strzela (może to się resamplingiem nazywa - nie wiem, bo takie dźwięki kojarzę ze starego telefonu, a tak "fachowcy" to określali)).

W obu przypadkach - co mogę z tym zrobić i czym to jest wywołane? :)