EltenLink

Własna działalność gospodarcza

Wróć do W szkole i w pracy.

#1 Ewelina92

Witajcie.
Planuje założyć własną gospodarczą.
Proszę o info czy znacie jakieś organizacje, które szkolą osoby niewidome w tym kierunku?
Jeśli ktoś nie ma nic do napisania to bardzo proszę żeby się niewypowiadał.

2018-11-17 22:23

#2 cinkciarzpl

Każda branża ma swoją specyfikę. Musisz podać więcej szczegółów. Jeśli chodzi o księgowe sprawy bieżące, wielu przedsiębiorców korzysta z biur rachunkowych i nie ma co robić z tego tragedii. Działalność jako taką można o ile wiem, zarejestrować przez Internet (epuap).

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2018-11-18 14:33

#3 Ewelina92

Witam.
Moja działalność to by była sklep z sprzętem elektronicznym.

2018-11-18 18:30

#4 nuno69

Nie chcę być złośliwy, czy coś: ale najpierw powinno się chyba nauczyć podstawowej pisowni/gramatyki języka ojczystego

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2018-11-18 18:35

#5 cinkciarzpl

Czy byłby to sklep internetowy? Wiesz oczywiście jaka jest konkurencja? Co byś dawała czego inni nie mają? To podstawowe pytania.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2018-11-18 20:37

#6 tomecki

tylko co takie szkolenia miałyby oferować takiego, że to dla niewdiomych miałoby być? Papierkologia jest zasadniczo taka sama, problemy z księgowością w zasadzie też więc hm...

2018-11-20 21:48

#7 Kat

Szkolenia jeśli już są, to ogólnodostępne, bez względu na to czy jest się niewidomym czy nie. Pewnie w każdym mieście wygląda to inaczej, choćby fakt kto takie szkolenie organizuje. Z tego co wiem to lata temu odbywały się takie w urzędach pracy i przechodził je każdy, kto starał się o dotację do otwarcia działalności. Mogę wypowiedzieć się z perspektywy Koszalina, u nas szkolenie jest prowadzone przez Koszalińskie Centrum Biznesu i potencjalni przedsiębiorcy chętnie z niego korzystają.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2019-03-01 09:42

#8 nietoperz

wszystko fajnie działalność można zawsze otworzyć tylko jeśli sie nie będzie miało obrotu to po dwuch latach zus wzrasta do 1316 i to nie zależnie czy jest się niewidomym czy nie i to trzeba zapłacić co miesiąc wprawdzie pefron zwraca jakąś część ale najpierw trzeba zapłacić żeby dostać zwrot moja dziewwczyna ma własną działalność i nie daje rady wyrobić na zapłacenie zusu i reklamy i szuka pracy żeby nie płacić zusu bo jeśli się ma własną działalność i jest się gdzieś zatrudnionym to płaci się tylko składke zdrowotną

2019-04-03 14:33

#9 Kat

Oj tak, coś o tym wiem, sładki ZUS to jest dopiero masakra.
No i druga sprawa to pomysł na biznes, bo ten nie jest bez znaczenia, ba, stwierdzę nawet, że jest najważniejszy.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2019-04-06 21:20

#10 mustafa

Jeśli myślisz o sklepie internetowym, to kilka dni temu dyskutowałem z kolegom o tym. Nasz wspólny znajomy, bardzo słabo widzący się w to bawi. Raz, Że mówi, że ślepy nie da rady, a raczej wie o czym mówi. Druga sprawa taka, że po dwuch latach ma może 30 zł dziennego dochodu, więc, gra nie warta świeczki.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2022-05-14 18:13

#11 tomecki

Fakt, że komuś tam się nie udało nie znaczy, że nie uda się wszystkim. Może to znaczyć chociażby, że trzeba się mocno postarać i porządnie sprawę przemyśleć, bo jednak parę sklepów działa i ma się dobrze. Inna rzecz, że... no właśnie, parę więc jest to cholernie trudne. Trzeba mieć albo niebanalny pomysł albo niebanalne szczęście, a najlepiej jedno i drugie.

2022-05-14 19:57

#12 mustafa

W ogóle to sory za odgrzebanie tego kotleta, ale widocznie nie zauważyłem, że przeszedłem na koniec listy wątków.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2022-05-14 23:07

#13 Krzycha

A w ogóle, to jest tu jeszcze jeden wątek, o tej samej tematyce. Założony przez Dawida w zeszłym roku. Niewidomy na własnej działalności, czy jakoś tak.

„Psy cyrkowe skaczą, gdy treser strzeli z bata, ale naprawdę dobrze wyszkolony pies wykonuje skok bez bata (George Orwell Folwark Zwierzęcy)
2022-05-14 23:19

#14 Zuzler

Oo, przyznam, że sama o tym nie wiedziałam. :O :D

2022-05-15 00:28