Notatnik z windows 11
Wróć do Oprogramowanie#1 Numernabis
Czy notatnik z windows 11 będzie działal pod dziesiątką?
Mógłby ktoś podrzucić pliczek notatnika z jedenastki?
#2 fraaneek
Prosz.
#3 Numernabis
Dzięki
#4 DJGraco
Nie działa
Tam pewni nie tylko na samym notepad.exe się to wszystko opiera i więcej jest zależności i plików.
#5 Numernabis
Tak, niestety, chciałem sobie potestować, zobaczyć jak to wygląda, ale wygląda na to, że dopiero jak zaktualizuję do jedenastki to się przekonam :)
#6 Numernabis
Niestety ten notanik w jedenastce jest naprawdę spaprany, nie da się w sposób normalny wyszukać frazy, która zawiera literkę ś, to ś trzeba wpisywać inaczej bo wciskając klawisz prawy alt+s nie tylko zamknie on nam okienko wyszukiwania, ale i zapisze zmiany w notatniku i to bez pytania, tak jakbyśmy wcisnęli skrót ctrl+s
#7 zvonimirek222
Bo prawy alt i s symuluje alt z kontrolem
#8 Numernabis
No dobrze, ale mając klasyczny notatnik choćby w windows 10 można wcisnąć Ctrl+F w celu wyszukania frazy i potem można śmiało pisać literkę ś wciskając alt+s, to jest polski układ klawiatury i do tego powinni dostosować notatnik windowsowy.
Poza tym gdyby tak było jak piszesz to nie można by było napisać żadnej polskiej litery czyli źżółęć, a te wszystkie można napisać wciskając prawy alt z wybraną literką, nie można jedynie napisać literki ś
#9 zvonimirek222
Notepad ++ jedyne rozwiązanie na razie
#10 Numernabis
Duży i ciężki :)
Wolałbym notepad2 PL, ale jakoś nie mogę go ustawić jako domyślny.
Jest jakiś sofcik zmieniający domyślny notepad na wybrany przez nas, ale obawiam się takich programików.
Może dałoby się jakoś w rejestrze zmienić ścieżkę domyślnego notatnika?
#11 Numernabis
No dobra, udało mi się ustawić notepad2 PL jako notatnik domyślny w Windows 11, yupppiiiii
#12 DJGraco
Podaj sposób dla potomnych
#13 Numernabis
Jak ustawić notepad2 PL jako domyślny notatnik w Windows 11
Klikamy kontekstowy na dowolny plik txt,
odszukujemy opcję:
Otwórz za pomocą
rozwijamy i wybieramy pozycję:
Wybierz inną aplikację
Klikamy Enter i otworzy się okienko gdzie tabulatorem przechodzimy do przycisku:
Wybierz aplikację na komputerze
Klikamy i otworzy się okienko gdzie wskazujemy plik notepad2.exe i klikamy enter,
Po kliknięciu Enter powrócimy do okienka wyboru aplikacji i tutaj tabulatorem przechodzimy do przycisku:
Zawsze przycisk
Od tej pory pliki tekstowe będą otwierały się w Notepad2 PL.
Dodatkowo możemy skopiować plik notepad2.exe oraz notepad2.ini do folderu C:\Windows i wówczas możemy wywołać Notepad2 PL z poziomu "Uruchom", wystarczy wpisać notepad2 i kliknąć Enter.
UWAGA!!!
Jeśli skopiujemy plik notepad2.exe i notepad2.ini do C:\Windows i ten plik ustawimy jako domyślny dla plików tekstowych wcześniej musimy we właściwościach zaznaczyć, aby uruchamiał się jako administrator, w przeciwnym razie nie będziemy mogli zapisać żadnych zmian w ustawieniach notepad2 PL.
Linki do pobrania:
(jest to program w wersji portable czyli nie wymaga instalacji, uruchamiamy z pliku notepad2.exe zaraz po wypakowaniu)
Link bezpośredni 64 bit:
https://knapsu.eu/download/Notepad2_4.2.25_PL_x64.zip
Link bezpośredni 32 bit:
https://knapsu.eu/download/Notepad2_4.2.25_PL_x86.zip
Strona domowa:
https://knapsu.eu/notepad2_pl/
#14 daszekmdn
A jak by tak podmienić sam plik notepad.exe? :D
#15 Numernabis
Niestety nie da się :)
Jest on w dwóch miejscach, jeden jest w C:\Windows\System32, a drugi w C:\Windows
Próbowałem podmienić i w system32 da się, ale to nic nie zmienia, a kiedy próbowałem podmienić w C:\Windows niesttety ograniczenia, może i dałoby z poziomu konta administratora, ale nie chciało mi się aż tak bawić, nie próbowałem, poza tym któraś z kolejnych aktualizacji mogłaby to wywalić i zastąpić znowu właściwym plikiem exe, a tak załatwione bez obawy, że aktualizacja coś zmieni. Działa, tylko jedyna różnica, że w uruchom trzeba wpisywać notepad2 zamiast notepad, ale i to nie problem bo uruchom zapamiętuje ostatnio wpisywaną frazę i wystarczy wcisnąć WinKey+R i mamy już wpisane, zresztą większość robi sobie skrót na pulpicie, ja używam uruchom, tk mi łatwiej, lata przyzwyczajenia.
#16 daszekmdn
Podmień z poziomu Linuxa.
#17 Numernabis
Tak, można, ale to nadal może skutkować tym, że przy jakiejś większej aktualizacji zostanie znowu podmieniony na właściwego exeka.
Tak jak jest teraz jest dobrze, wystarczająco dobrze.
#18 Numernabis
Sposób ustawienia notepad2 jaki opisałem to najprostszy sposób, do zmiennych środowiskowych nie trzeba kopiować, to tylko gdybyśmy chcieli uruchamiać notatnik z komendy uruchom i tam wpisując notepad2, jeśli z teo nie korzystamy nie jest potrzebne kopiowanie do C:\Windows.
#19 Numernabis
Zapomniałem dodać, próbowałem kiedyś podmienić ten notepad z katalogu Windows na ten z katalogu system32, niby wywaliło odmowę dostępu, ale potem już pliki txt otwierały mi się w tym notatniku klasycznym, niestety pojawił się wówczas inny problem, nie można było żadnego pliku skojarzyć z notatnikiem, zniknęła pozycja otwórz za pomocą notatnik i nie było również pozycji dokument tekstowy na liście Nowy, jakby notatnik nie istniałw systemie i podmiana tego notepad.exe z C:\Windows na plik notepad2.exe pewnie spowodowałby podobne objawy.
#20 Numernabis
Notatnik w jedenastce otrzymał nową funkcjonalność, ma sprawdzanie pisowni, tzw. autokorekta.
Mając błędnie wpisany wyraz jak na niego klikniemy kontekstowy mamy pozycję pisownia, rozwijane i tutaj propozycje do zmiany.
Wszystko pięknie i ładnie, bo wprowadzają nowe funkcje i to nawet przydatne, ale nie poprawiają starych błędów, nadal nie można w notatniku wyszukać wyrazu zawierającego literkę "ś", wciśnięcie prawego alt+s powoduje otwarcie okna zapisu.