Programowanie - dyskusje pozostałe

ile czasu zajmuje nauczenie się programowania od zera?

Założony przez balteam 8 wpisów ostatni wpis 7 miesięcy temu

Bry, chcę sobie sprawdzić jak mi będzie szła nauka nowymi metodami, które sobie ogarnąłem.
nie wiem czy koniec końców przetestuję je na programowaniu, ale kto wie. Czysto teoretycznie, ile powinnomi zająć nauczenie się takiego ruby żeby napisać jakieś poprawki do eltena? Powiedzmy, że będę uczyć się 5 godz na tydzień, załóżmy, że mam na prawdę zerową wiedzę w tym temacie.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Trudno mi powiedzieć w odniesieniu do konkretnego czasu, ale ogólnie przyjmuje się, że opanowanie programowania od zera trwa kilka lat. Przy czym zwykle autorzy takich twierdzeń mają na myśli dogłębne poznanie algorytmów, wzorców projektowych, optymalizacji, estetyki kodu i tak dalej i temu podobne.
Natomiast rzadko kiedy mówi się o nauce programowania do poziomu zrobienia czegoś użytecznego. Wydaje mi się, że od kilku miesięcy do roku, ale to tak na podstawie subiektywnych obserwacji.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

ok, a jak się zabrać do nauki? Zerknę jeszcze raz na blog, ale obstawiam, żę nauka ruby to jedno, a jakaś nauka rozwiązywania programistycznych problemów to drugie, jeśli coś polecacie, nawet fajnie jak po angielsku będzie, to był bym wdzięczny.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#4 Edytowano

Mogę Ci nawet powiedzieć, że 100 lat i co to zmienia?
Każdy uczy się inaczej więc nie ma odpowiedzi na to pytanie.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Oczywiście, że jest jakaś przybliżona odpowiedź, zwłaszcza jak sam określiłem, że nie chodzi mi o dogłębne poznanie programowania, tak samo jak z nauką konkretnego języka, też masz liczbę godzin podaną, oczywiście możesz się uczyć do dupy, ale przynajmniej wiesz, że coś się nauczysz powiedzmy w miesiąc, może 3, albo w rok lub 3.

Mój ulubiony kurs programowania znajduje się na portalu cpp0x.pl. Omawia on języki C i C++ od zupełnych podstaw po naprawdę zaawansowane zagadnienia. Powstawał w czasach wczesnego Windowsa XP, więc czasem dość zabawnie jest słyszeć o tym, jak wykorzystywane są pewne metody do nowatorskich rozwiązań w rodzaju zasobnika systemowego, ale zdecydowanie pozostaje bardzo aktualny. Ale to jest kurs dla osób, które chcą poznać dogłębnie programowanie i z tym wiązać przyszłość, a nie dla takich, którzy chcą się szybko nauczyć wiedzy faktycznej. Tak naprawdę dobre zgłębienie tego kursu to dobry rok pracy, po którym dopiero należy przystąpić do nauki jakiegoś języka wyższego poziomu.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Uwielbiam ten kurs, aczkolwiek on mnie w wieku 9 lat zbil i zniechecil do programowania. Trzeba uwazac
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

a co trzeba znać żeby postawić własny server shoutcast?