Nagrywamy

Jak ustawić olympusa 55,3 żeby wyszło dobre nagranie?

Started by helenkagd 9 posts last post 7 years ago

Jaka czułość mikrofonu? Jaki tryb nagrywania i bitrate? Jaka charakterystyka mikrofonu? Jaki poziom nagywania manual czy automat i jak ustawić pokrętło? Czy powinnam nagrywać z timerem? Wiedza potrzebna mi na jutro, bo chce nagrać ważny koncert pieśni patriotycznych w kościele i jeszcze na jakim folderze w dyktafonie: wywiad, wykład, czy to obojętne?

#2 1 like

Cześć.
Nie posiadam wspomnianego Ollympusa, ale każdy ma podobne opcje.
Czułość mikrofonu: Jakie są dostępne?
Najlepiej średnia jeśli takowa jest. Najłatwiej określić testując dyktafon w różnych konfigóracjach.
Zdecydowanie przyda się tutaj kompresja, aby uniknąć przesterów.
Tryb nagrywania: Jakie są dostępne?
Bitrate: Najlepiej najwyższy w MP3.
Jaki poziom nagrywania? Zdecydowanie automatyczny.
Timer to czasomierz, więc myślę, że nie jest on potrzebny.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

A co z tą charakterystyką mikrofonu? Tam w ustawieniach jest taka opcja zoom,włączony albo wyłączony. Co trzeba zostawić?

@daszek i tu się mylisz. Czułość zdecydowanie na manual, tryb nagrywania w zależnośc9i od potrzeb, ale tobie przypuszczam wystarczy mp3 z ustawionym bitrate 320 kb/s, charakterystka mikrofonu powinna być ustawiona na wide 2, i to chya tyle.
czułość możesz regulować sobie podczas nagrania. Najlepiej wyposaż się w małe słuchawki i odsłuchuj na bieząco, czy nie ma przesterów.

Bardzo Ci dziękuję, wszystko już wiem.

#6 1 like

Ale jeśli nie będzie możliwości kontroli na słuchawkach to pozostaje automatyczna czułość, BO W TEDY NIE WIEMY JAK SIĘ NAGRYWA.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Będę miała słuchawki, bo tak bezpieczniej z tym odsłuchem. Wszystko już ustawione i teraz tylko doładuję akumulatorki.

helenka a jaki to diktafonik? tzn olympus ale jaki dokladnie model? bo w nazwie widze 55,3 ale chyba nie znam takiego dla tego sie pytam.

Kiedy go kupowałam, był najnowszy.