EltenLink

Prudence Screen Reader - nowy czytnik ekranu na andka

Wróć do android

#21 majkmik1981

Nie wiem na czym deweloper testuje tę apkę, ale przynajmniej xiaomi9C i rylmi, jest niekompatybilny z wersją tego gadacza. Sprawdziłem.

2024-08-04 17:47

#22 Numernabis

Pod Samsungiem to też nie chce do końca działać stabilnie, potrafi zamilknąć na pewnien czas, ma fajowe ustawienia, tkie, których brak w TB, ale nie działa to stabilnie, ja to wywaliłem.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-08-04 18:11

#23 misiek

Na Samsungu s24 działało stabilnie, ale miałem na tym duże problemy z wyłączeniem budzika. Po za tym jak w Tb niema opcji po przesunięciu w górę i w dół usuń, aktywuj/ zamknij, albo ja nie wiem, nie umiem tego włączyć. Ale tak wychwalany Csr też tego niema. Najmniej responsywny Talkback ma wszystko co potrzeba, ale właśnie, najmniej responsywny z tych trzech. I nie chodzi tu o syntezę mowy. Czy zawsze w Androidzie musi być coś za coś, czy to ja nie umiem doprowadzić tego wszystkiego do porządku?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2024-08-04 18:57

#24 zywek

Czynności na góra / dół ma tylko talkback i pewnie nie prędko się to zmieni.

2024-08-04 18:58

#25 misiek

No, a płatny i wypchany funkcjami po brzegi Csr tego niema, a akurat mega przydatne.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2024-08-04 19:00

#26 Numernabis

Ja nie rozumiem tej responsywności. Mam Galaxy Z Flip 4 i nie narzekam na responsywność, znajomy ma S24 i również ni narzeka mimo, że używa głosów googlowskich, a nie RHVoice.
Przecież to nie wyśigi, nie zamula, a te milisekundy różnicy, o co tu chodzi?
Nie wiem jak z S24, ale u mnie na Flip 4 niby też było stabilnie, do pierwszego razu kiedy zamilkł i trzeba było restartować ten sofcik żeby zaczął ponownie gadać. Pierwszy raz udałem, że to przypadek, coś się ścięło, ale jak to się powtórzyło ponownie 2 razy to wywaliłem ten czytnik. TB takich numerów mi nie odwala.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-08-04 19:20

#27 balteam

To w płatnej funkcji może csr ogarnie czynności po prostu ustawiając gesty na nie, ale nie wiem tego na pewno. Ile ludzi wgl rozwija tego prudence?

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Edytowano 2024-08-04 19:31

#28 zywek

Jest wolniejszy tb i tu nie chodzi o syntezator, po prostu wolniej reaguje na gesty. Nie jest to tak zauważalne jak kiedyś, no ale jednak jest.

2024-08-04 19:42

#29 Numernabis

Tak, wiem, że jest to zauważalne, ale nie jest to uciążliwe, no chyba, że jak pisałem ktoś się chce ścigać w przewijaniu :)
Jak dla mnie w zupełności wystarcza, ale to rzecz gustu, ja przedkładam funkcjonalność nad szybkość, zwłaszcza gdy te różnice w szybkości nie są aż tak duże.

2024-08-04 21:21

#30 balteam

Dla mnie jest to mega uciążliwe, także kwestia przyzwyczajeń, może też częściowo telefonu, tak czy tak, jeśli teraz TB by chodził jak CSR, to może bym go brał tylko dlatego, że ma klawiaturę brajlowską, ale funkcjami niektórymi CSR przebija też Voice overa na ios.
No i fajnie, że jest konkurencja na andku, teraz patrzę, że prudence ma regularnie dodawane aktualzacje, kto wie co z tego czytnika za rok będzie.
A i tak swoją drogą ktoś ostatnio mówił mi, że na samsungu bodajże TB przyspieszył po jakiejś aktualizacji, więc z ciekawości testnę na galaxy s24 csr i tb pod kątem szybkości i dam znać.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-08-04 21:31

#31 nsoft15

ja używam csr na galaxy s24, jedyne co mnie irytuje to responsywność klawiatury, w sensie czas od dotknięcia literki to momentu aż będzie dźwięk i usłyszysz jaka to litera. Na starej klawie samsunga z czasów galaxy s7 działało to świetnie i klawa czytała literki od razu po dotknięciu jak voice over. Z tego co zauważyłem problem responsywności mowi występuje przy wszystkich klawach jakie testowałem, czytaj samsung, gboard i microsoft swiftkey. Na telefonach LG, nawet tych co andka 13 mają klawa jest bardzo responsywna, ale niestety nie ma żadnych portów tej klawy na inne telefony, a z pliku .apk się zainstalować nie da. Uwielbiam mój telefon, byłą to chyba najlepsza inwestycja tego roku, ale działanie klawiatury to 1 z większych minusów który właściwie występuje na wszystkich telach z androidem które można kupić nowe w sklepie, i aż dziwne że nikt się za rozwiązanie tego problemu nie zabrał. Generalnie u mnie to wygląda tak że piszę na wyczucie, czyli wiem gdzie jest jaki klawisz na klawie ekranowej, ale zawsze wolę poczekać aż usłyszę nazwę litery zanim puszczę palec no i to zajmuje czas.

2024-08-05 12:51

#32 misiek

I jeszcze w Tb cursor głupieje w aplikacjach przykładowo jak czytasz komntaże na Youtube, czy po przemieszczenianiu się ogólnie. Często się cofa gdzieś w poprzednie miejsca, czy idzie w ogóle gdzieś daleko.

2024-08-05 18:30

#33 balteam

Właśnie mam galaxy s24, csr dużo szybszy niż tb, ez porównania, nie widzę różnicy praktycznie mędzy Voice overem a CSR, ale TB na szarym końcu zostaje.
Prudence chyba nie chce mi się testować, ale jeśli poprawią szybkość, to fajnie.

2024-08-06 12:21

#34 zywek

NO to ja nie wiem o jakiej Ty szybkości mówisz, faktycznie ma problem z autoprzewijalnymi listami talkback, ale poza tym wcale już nie jest dużo szybszy np. w miejscu, gdzie nie masz scrollowalnych list, np. na ekranie glównym, w aplikacji taksówkarskiej itd.

2024-08-06 12:22

#35 zywek

W sensie csr nie jest nie wiadomo jak szybszy.

2024-08-06 12:22

#36 zywek

A zresztą dlaczego mam płacić za csr, gdzie jest brak wbudowanej klawy brajlowskiej i brak możliwości wykonywania szybkich czynności na góra / dół palcem...

2024-08-06 12:23

#37 Paulinux

Android 11 z mojego doświadczenia był ostatnim androidem z responsywną klawiaturą. Co prawda mówię tu teraz o brajlowskiej, ale faktyycznie tak było, że położyło się palce i od razu był feedback. To samo z menu krawędziowym w csr. Na 11 to działało szybciej niż na nowszych androidach

Happy hacking
2024-08-06 13:20

#38 balteam

No dla mnie jest dużo szybszy, nawet jesli głównie traci na przewijaniu, to i tak tego przewijania trochę jest, albo jak kursor gdzieś lata.
Co do feetbacku klawiatur, teraz na ABK testuję i normalnie jest, nie widzę żeby jakkolwiek muliła.
No i @Żywek ciekawe, że akurat ja pisałem sobie na tej klawiaturze talkbackowej wczoraj i jakoś do dupy mi to szło, częściowo dlatego, że inaczej trzymam telefon normalnie, ale jakoś szału nie było.
Tak czy tak, jeśli jest ABK, to argument o wbudowanej klawiaturze i nie płaceniu za CSR, taki o.
A no i w sumie fajnie jak by był prudence popularny, wtedy te klawiatury brajlowskie by siętrzymały, jak tylko ludzie z CSR będą korzystać z nich, bo inne sobie wbudują własne, to słabo to widzę.

2024-08-06 14:20

#39 misiek

Akurat Prudence jak chodzi o szybkość to u mnie może równać się z csr. Pod tym względem to akurat lipy niema.

2024-08-06 18:42

#40 misiek

Tu akurat słuszna uwaga, a do tego płatne takie rzeczy, które w Tb masz w standardzie, jak chodźby gesty wielopalczaste.
-- (zywek):
A zresztą dlaczego mam płacić za csr, gdzie jest brak wbudowanej klawy brajlowskiej i brak możliwości wykonywania szybkich czynności na góra / dół palcem...

--

2024-08-06 18:44