Forum

Porozmawiajmy o czasie. czy warto cofać, lub przyspieszać o godzine?

Forum mieszane

Poprzednia 2 / 2

markus1234

#21 ·

No nie wiem, ja jakoś bardziej wolę czas zimowy, bo dzień tak szybko nie zlatuje, jak na tym letnim, i można się wyspać, bo noc jest dłuższa.

markus1234

#22 ·

Kiedyś wolałem czas letni, jak byłem mniejszy, ale od momentu, kiedy mi mama wyjaśniła, że naszym czasem jest czas zimowy, to zdecydowanie wolę zimowy! I powinien być ten zimowy wprowadzony na stałę w Polsce!

markus1234

#23 ·

Edytowano
No i mogę Was już powitać oficjalnie w czasie letnim, z czego ja nie jestem zadowolony, że mamy znowu ten letni czas.

Zuzler

#24 ·

3 likes
Zostawienie letniego na stałe miałoby jednak więcej sensu. Spójrzcie sobie, o której godzinie zaczyna się i kończy dzień w lecie. Gdyby był ciągle czas zimowy, słońce wschodziłoby w czerwcu i lipcu jeszcze przed 3, a zachodziłoby wcześniej niż teraz, bo po 21. Serio, takie by to było wspaniałe?

lwica

#25 ·

Transcription

I tak, ja trochę nie ogarniam, czemu wszystkim tak przeszkadza ta zmiana czasu. W sensie, niby też byłam kiedyś w tej ekipie, która mówiła, że Jezus, zmiana czasu to jest w ogóle straszne złe, ale potem jak tak zaczęłam myśleć, to miałam takie... Jezus, ale w sumie to jakby totalnie nic mi to nie robi, ani mi to jakoś wybitnie nie przeszkadza, ani na nic to specjalnie mi nie wpływa, jakby zwłaszcza teraz, kiedy i tak wszyscy używamy zegarków w telefonach, w komputerach, które się przestawiają same, bo w moim dzieciństwie na przykład zdarzyło mi się, że jak kiedyś byłam z moją babcią i ona używała takiego zegarka. No to tam nie przestawiła tej godziny, więc gdzieś nie zdążyłyśmy i wtedy jak trzeba było to przestawek i pamiętać dokładnie, kiedy jest ta zmiana, żeby sobie przesunąć, to faktycznie było to troszkę problematyczne, ale teraz w sumie mi to nie przeszkadza totalnie. Jeżeli oczywiście zmieniliby w taki sposób, żeby nie było tych zmian, to spoko, ale jeżeli będą, to też totalnie nic mi to nie robi.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

lukasz1993258

#26 ·

Transcription

Odpowiadając na Twoje pytanie, Lwica, to ja Ci powiem w ten sposób. W innych krajach zmiany czasu nie ma. U nas zmiana czasu miała być zlikwidowana już parę ładnych lat temu. Wielokrotnie się o tym mówiło, nawet w stacjach radiowych o tym było bardzo głośno. No ale jak widać, w żaden sposób to nie pomogło.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

bratczyk96

#27 ·

Transcription

Witam serdecznie. Jakiś czas temu czytałem artykuł, gdzie podobno mają zrobić, że w ostatni raz mamy zegarki przestawiać w 2026 chyba roku, czy 2027. I podobno ludzie, Polacy, zadecydowali, że jeśli miałby być czas, gdzieś jakiś byłby sondaż, że ludzie chcą, żeby na stałe był czas letni. I ja się również pod tym podpisuję. Ale tutaj się nie zdarzyło, bo kiedyś w każdym kraju, kiedyś w każdym kraju, teraz to czytałem, podobno też zmieniali czas. U nas o tyle jest komfortowo w Polsce, że Polska leży w dwóch strefach czasowych. Natomiast są takie kraje, nie wiem jak tam razem chodzi, ale jak się uczyłem o Rosji, studiowałem rosyjski i uczyłem się egzemplar rosyjskiego, to wiem, że w Rosji jest aż 11 stref czasowych. Jak to było rozwiązane? Nie wiem. Ale starałem sobie, że kiedyś w każdym kraju podobno właśnie przestawiali te zegarki. Jak w innych krajach się to odbywało? Nie wiem, ale podobno tak było. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

lukasz1993258

#28 ·

Transcription

Z tym, że ostatnia zmiana czasu ma nastąpić w 2026 roku, to ja to również słyszałem. Ale jeżeli mam być realistą, to szczerze, ani trochę w to po prostu nie wierzę, bo zawsze gdzieś będzie jakiś problem. Co do kwestii pod tytułem, czy czas zimowy, czy czas letni, to dla mnie tak naprawdę bez różnicy, bo niby czym to się różni. Chyba tylko tym, że w czasie zimowym ciemno się robi o godzinie 16, a w czasie letnim troszkę później. A co do Rosji, no to jeżeli tam było 11 stref czasowych, no to szczerze powiedziawszy nie wiem, jak to rozwiązywać. No ale fakt faktem, trochę to musiało być bardzo, że tak powiem, w jakiś sposób skomplikowane, bo w inny sposób tego po prostu nie da się wyjaśnić. A do czasu letniego zostało nam parę miesięcy. Jeśli mnie nie myli pamięć, to chyba 30 marca. Z powrotem przechodzimy na czas letni. To jak na razie tyle ode mnie. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

turekcom

#29 ·

Transcription

no a jeśli chodzi o mnie i o tą zmianę czasu no mogłoby się to skończyć ja jakoś byłbym za czasem letnim żeby był po prostu ustawiony raz nie trzeba by to no chacz dobra są te komputery, są te telefony że to automatycznie przestawia ale to ja jakoś kordę nie wiem ponoć ta zmiana czasu źle wpływa na samopoczucie no może coś w tym jest nie wiem tego ale tak w sumie no haczby dla samych systemów no mogłoby być jeden czas a nie tak zmieniać kiedyś niby było jakieś uzasadnienie że tam oszczędności energii takie coś tam no ale to tak było kiedyś no lecz dobre uzasadnienie to nie wiem ale wygodne to to raczej nie było więc tego mogłoby być po prostu raz ustalić no co słyszałem że miało być w 2026 ale chyba coś znowu nie wyszło i to jest miało być od 20 gdzieś z roku gdzieś tam nawet jakaś ankieta była czy coś czy na ten Unii Europejskiej no i tam większość opowiedziała za zniesieniem zmiany czasu na tyle że jakoś no tu pandemia tu coś tam tu wojna na Ukrainie tu teraz pewnie w Iraku tu gdzieś tam tu Palestyna tu Izrael no i to tak zawsze się jakaś wymówka znajdzie no a to jest tak proste do zrobienia że po prostu no naprawdę

Poprzednia 2 / 2