Po niemal miesiącu praktycznie tylko na Iphone mam już jakieś wnioski.
Rozmiar... dla mnie rozmiar przestaje powoli mieć jakieś znaczenie zwłaszcza, że se2022, któy obecnie posiadam masakrycznie szybko rozładowuje baterię mimo, że jakość baterii to albo 100% albo 99.
Gdybym miał teraz wybierać jeden, konkretny system to miałbym problem, ale jednak Android kusi bardziej. Mimo to najprawdopodobnie będę korzystał z obu systemó, bo jednak pewne rzeczy są niezastąpione. Na Iphone appka Znajdź, trochę X-kom, trochę telefon, ale nie dzwonię na tyle często żeby miało to większe znaczenie, o dziwo, Dysk Google jakoś lepiej chodzi na IOs no i muszę głębiej w tworzenie muzyki mobilne wejść, względnie zabawę dźwiękiem. Może jeszcze audiogry, ale to dość niski priorytet. Na Andro możliwość ustawiania osobnych dźwięków na powiadomienia z różnych aplikacji jest absolutnie konieczne! Przeglądanie Allegro jest jakkolwiek sensowne, bo to, co teraz zrobiło się z wersją na IOs o pomstę do nieba woła. MMPK nadal nie ma alternatywy na IOS, bo Time4bus dopiero się rozwija, chociaż ostatnio doszła baaardzo ciekawa funkcja oznajmiania przystankó. Do tego łatwość przesyłania plików na kompa bez odwiedzania serwerów gdzieś tam, daleko jednak ma wielki sens zwłaszcza w przypadku ogromnych plików i kiepskiego neta, a u mnie przetoczenie 5gb z tel na pc to standard. Na temat Telegrama nie ma co mówić, bo to temat raczej wszystkim znany.
Aha, jeszcze w kwestii szybkości wykonywania różności to chyba mocno zależy, co kto na telefonie robi, ile ma aplikacji, jak mu wygodnie te appki uruchamiać itd. No bo tak: Wpisanie kawałku nazwy appki z ekranu gównego na IOS to genialna sprawa. Z drugiej strony na Andku w Novej jest możliwość ustawienia siatki pulpitu wg. własnego gustu. Ja mam 6x6 i dobrze mi z tym. Wszystko poukładane w logiczne bloki i wywalenie jednej aplikacji nie powoduje totalnej rozsypki reszty jak na IOs. Asystent po polsku to też w sumie trudna sprawa. Niby na IOs jest, ale jako osobna apka. MOżna podpiąć pod skrót, ale wtedy nie użyjemy go do czegokolwiek innego. No i Commentary, a właściwie jego personalizacja. Mówię o wersji płatnej gdzie mogę sobie przyporządkowywać makra pod gesty w konkretnej aplikacji chociażby. Znowu rzecz chyba nie do zrobienia w IOs także naprawdę trudno to porównać i szybkość pracy zależy od tego, co i jak robimy oraz jak sobie skonfirowaliśmy telefon. Aha, jeszcze wpływ ma znajomość aplikacji wspomagających jak Skróty w Ios czy chociażby posiadanie płatnej wersji Commentary na Andro.
Podsumowując: myślę, że jeśli nie ma problemów np.z dotykiem to posiadanie konkretnego systemu bardzo zależy od tego, czego wymagamy, a nawet, gdzie mieszkamy, w jakim banku mamy konto, jakiej tv słuchamy itp.