dodatkowo zależność od losowych programistów np. CodeFactor i Vocalizera który pewnie niedługo przestanie chodzić na Andku czy advanced Braille Keyboard który jest przecież prywatnym projektem który może przestać się rozwijać i polec jak SBK, wogule ta segmentaryczność systemu która kiedyś mnie przyciągnęła z czystej ciekawości i chęci eksperymentów zaczęła męczyć gdy np. w krytycznych sytuacjach coś mi się wysypywało niewiadomo dlaczego i android przestał dla mnie być systemem godnym 100% zaufania.
-- (nuno69):
Dla mnie Android stał się systemem dla fanatyków prywatności, a tak było w przypadku Apple kiedyś. Ostatni dobry Android to wersja V9.0. W idealnym świecie, jakby powstawały nowe telefony na których możnaby ten system instalować to nie wiem, czy nie zostałbym na Androidzie. Wkurza mnie, że system pyta mnie o wszystko, dostęp do powiaomie, kontaktów, lokalizacji, kurwa wklejania ze schowka.
W tych nowych wersjach powłączana jest jakaś tam ochrona przed trackerami i nne pierdoły, których sobie nie życzę bo lubię być śledzonym a tak na serio, jak wyłączacie sobi trackery to generuje cie sobie problemy pokroju pojawiająca się CAPTCHA w miejscu gdzie normalny człowiek jej nie widzi i tym podobne. Pozat ym szybkość, Android jest systemem tak cholernie powolnym, że zrobienie jednej rzeczy na iOS trwa mniejwięcej 6, 7 razy krócej niż zrobienie tego samego na Androidzie. Pamiętajcie, że z zielonego korzystałem dużo więcej niż z iOS, więc siłą rzeczy znam ten system lepiej, więc problem nie tkwi we mnie (chyba). Talkback to już wogóle jest porażka i żałość o której nie warto nawet wspominać, ale to dla mnie nie był nigdy argument bo instalacja czegoś to nie problem. Aplikacje na iOS wogóle są jakieś bardziej dopracowane, działają lepiej i szybciej (kwestia optymalizacji nie możliwej do osiągnięcia na Androidzie ze względu na spory wachlarz urządzen różnej maści i pokroju). I na koniec, chociaż jakbym pomyslał dłużej niż 3 skundy to znalazłbym pewnie milion innych argumentów, iOS się rozwija podczas gdy zielony się cofa. Były w necie artykuły wyśmiewające Apple że haha, namedropa teraz wprowadzili i co z tego? Jak Android swojego wyjebał trzy wersje temu.
--