Mieszamy

Automatyzacja w reaperze, jak tego urzywać?

Założony przez Adasadula 7 wpisów ostatni wpis 3 lata temu

Cześć. Mam pytanie. Czy jest gdzieś opisane jak urzywać automatyzacji w reaperze? Czytałem trochę o tym na reaper accessible wiki, ale wydaje mi się to trochę niejasne. Czy jest gdzieś jakiś niezbyt zagmatwany podcast czy poradnik który by to ogarniał? Bo jak chodzi o poradniki nie dostępnościowe, to raczej trudno cokolwiek z nich wyciągnąć. Chyba że któryś z tyflopodcastów to wyjaśniał, ale patrząc po tytułach jakoś tego nie zauważyłem :D.

Któryś podcast Tomeckiego o tym głosił, jednak nie wiem czy dobrze rozumiem. Moim zdaniem, tobie idzie o Automatykę czyż nie?
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Jak zwał tak zwał, chodzi mi o płynne przejścia np.między kanałami czy głośnością.

-- (Pitef):
Któryś podcast Tomeckiego o tym głosił, jednak nie wiem czy dobrze rozumiem. Moim zdaniem, tobie idzie o Automatykę czyż nie?

--

Ale niestety podcasty były na starej wersji osary, więc może być zgrzyt na płaszczyźnie skrótów.
"Dies irae, dies illa,..."

Skrót do obwiedni, to chyba CTRL+WINDOWS+SHIFT E. Nie dam sobie łba uciąć, ale zapytaj może @Piecberg, on będzie wiedział na 100%
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

#6 1 polubienie

Transkrypcja

Słuchajcie, więc nagram Wam taką krótką instrukcję, jak tego używać. Krótką, czyli nie będę się zagłębiał w jakieś zaawansowane rzeczy. Otóż tak, pierwsza rzecz. Trzeba wejść w okno, gdzie można zaznaczyć bądź odznaczyć parametry do automatyzacji. Tam będą parametry podstawowe, które się tyczą ścieżki. Czyli to będzie volume, pan, mute, send, send pan chyba. I później będą też parametry od efektu, od wtyczki, którą dodamy do tej ścieżki. Czyli to może być jakiś equalizer czy kompresor. Parametry z tego pluginu pojawią się, natychmiast w tym oknie. I tam jest pole wyboru zaznaczone, nie zaznaczone. Czyli zaznaczone to oznacza, że możemy już użyć ten parametr w naszej automatyce. Czyli jeszcze raz, pierwsze co wchodzimy to Shift L i tabem musimy przejechać kilka miejsc i dojść do, nie wiem, chyba dwa razy tabem czy trzy. I tam jest lista. Parametrów, którą obsługujemy strzałkami góra-dołu. I teraz jeżeli mamy zaznaczony parametr volume, wychodzimy stamtąd. I mając na ścieżce piosenkę, czy jakiś instrument, czy wokal, czy audiobooka, pierwsze co, to musimy uzbroić ten parametr do automatyki. Za uzbrojenie odpowiada skrót Alt-L. Alt-L. I wtedy będzie taki komunikat volume armed. On tam mówi po polsku. Jeżeli on powie nam... Jeżeli on powie nam, że jest już uzbrojony, wówczas, korzystając z punktów, możemy sobie faktycznie tą głośność zmieniać. Teraz, pierwsze co musimy zrobić, to nacisnąć Shift E, E jak Edward, i przełączyć klawiaturę numeryczną, żeby ją włączyć, tak? Czyli musi być numlock tak. Musi komputer powiedzieć, a nie numlock nie, tylko numlock tak. I wtedy zmieniamy tam wartości ósemką i dwójką. I teraz jeżeli mamy głośność powiedzmy na zero, to najpierw naciskamy Shift E, a potem z tą włączoną klawiaturą, numeryczną, na przykład naciśniemy sobie dwójkę, i wtedy słyszymy, że decybele się zmniejszają, czyli tam będzie mówił minus dwa, minus osiem, minus dziesięć. No i dajmy na to, że minus dziesięć nam odpowiada. Zostawiamy. Przechodzimy sobie dalej, nie wiem, dwa takty albo trzy takty, co tam chcecie. Znowu robimy Shift E, i znowu się posługujemy tą klawiaturką numeryczną. No i możemy tym razem nacisnąć na ósemkę i wrócić na przykład do zera, albo dać nawet większą wartość. No i tak możemy sobie tych punktów stawiać, stawiać ile chcemy. Natomiast, natomiast skrót Alt Shift E, jak Edward, Alt Shift E, to jest skrót, gdzie możemy jeszcze edytować, w jaki sposób będzie się zachowywała ta, jak ktoś tu mądrze napisał, obwiednia, czyli ten envelope. To znaczy, tam znajdziecie w tym oknie dialogowym po wciśnięciu Alt Shift E, sposób w jaki ma się głośność zwiększać, zmniejszać, tam jest liniowo, kwadratowo, start szybki, start wolny, koniec szybki. I to sobie po prostu jak zaznaczycie, to usłyszycie potem na tym materiale dźwiękowym, co się dzieje, tak, jak ta głośność się zmienia. Czy ona, czy ona, czy ona narasta liniowo, czy skokowo, czy na przykład narasta gwałtownie, a potem powoli, czy na przykład narasta powoli, a, a, a, później zwalnia. Czyli Alt Shift E to jest już głębsze wejście w te parametry, tak. A najważniejszy jest skrót Shift E. I co jeszcze? Poruszamy się między tymi punktami na ścieżce Alt J, Alt K. Alt J do tyłu, Alt K do przodu. I on nam od razu mówi, jaki to jest punkt i wartość tego parametru, tak. Czyli wartość na przykład panoramy, wartość głośności, czy wartość innego parametru. Możemy te punkty kasować. Pojedynczo kasujemy w ten sposób, że chodzimy sobie Alt J, Alt K. Jak jesteśmy na punkcie, to po prostu wciskamy klawisz Delete i mamy ten punkt skasowany. Co jeszcze można powiedzieć? No i to samo potem możemy robić też na pluginach, jeśli zastosowaliśmy jakiś plugin na ścieżce, wtyczkę Chorus, czy Equalizer, czy Delay, czy Reverb, czy cokolwiek innego. Nagle te efekty, znaczy te parametry z efektu pojawiają się w tym oknie Shift L, tak. Czyli oprócz tych głównych parametrów od ścieżki miksera, jak Volume, Pan, Mute, pojawia się cała lista z tej wtyczki, którą żeśmy dodali do ścieżki. I tak samo ona podlega automatyce i tak samo możemy tam zaznaczać pole wyboru, jeśli chcemy, żeby na przykład nam zmieniła się częstotliwość Equalizera i tym podobne. I też. Potem uzbrojamy to przez Alt L. On nam powie na przykład Gattet, Rasholt, Armet. No i w tym momencie też możemy zmieniać, tak. Shift E i potem na klawiaturze numerycznej ósemkę, dwójkę, czyli zmiana wartości. I to są te najważniejsze rzeczy. Oczywiście potem się to dalej rozwija, ale nie chcę tyle mieszać, nie chcę robić jakichkolwiek problemów, nie chcę robić jakiegoś strasznie długiego tutorialu. Najważniejsze sobie przećwiczyć to, to co teraz powiedziałem najpierw, a potem sięgać wyżej, tak. I to namawiałbym, żeby po prostu sobie otworzyć jakąś piosenkę w Reaperze, czyli jedną ścieżkę, żeby nam się nie pomieszało. I na tej ścieżce sobie po prostu potrenować. A jak uznacie, że to już... no, to już macie opanowane, tak, no to można dalej przechodzić do innych etapów. Bo tam trochę tego jest. To, co ja mówię teraz, to jest taki quick start. I tak już mówię za długo. Dobra, to wtedy dzięki. Jak jakieś pytania, to tam możecie tutaj śmiało pisać. Jak coś będę wiedział, to chętnie powiem.

Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.

Dzięki :D