Środowiska programistyczne

Code Blocks

Założony przez wesolek 22 wpisy ostatni wpis 3 lata temu Strona 1 z 2

Hej!
Ktoś ma opanowane sterowanie w tym środowisku? Mam problem przechodzić po oknach plików projektu oraz błędów. Źródła podają, że F2 i shift+F2 odpowiadają za wyświetlanie tych okien, ale coś nvda tego nie widzi albo wymaga jakichś niecodziennych sposobów manewrowania po apce. Ktoś coś?

Napisałam Ci na grupie niewidomych, ale napiszę jeszcze tutaj. Czemu akurat codeblocks?
Happy hacking

Dokładnie, w takim np. visual studio jest prawie wszystko dostępne, bez bawienia się w jakie kolwiek "manewry".
"Dies irae, dies illa,..."

Podejrzewam ze kwestia tutorialowego piekla. Te starenkie poradniki do CPP pisane w Polsce korzystaly nagminnie z Codeblocks. Ahhh te piekne czasy
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Ano, jak patrzę, to większość na CB bazuje.
Polecasz coś na VS? Osobiście jeszcze nic nie znalazłem.

-- (nuno69):
Podejrzewam ze kwestia tutorialowego piekla. Te starenkie poradniki do CPP pisane w Polsce korzystaly nagminnie z Codeblocks. Ahhh te piekne czasy

--

Nie ważne czego w kursie używają, ważne jest to jaki poziom wiedzy i jakie pojęcia są w nim poruszane. Ja uczyłem się z kursu prezentowanym na Code Blocks, a używałem Visual Studio, bo CB jest na tyle dzikim środowiskiem, że go szczeże powiem nie ogarnąłem. A nic mnie to nie bolało na wiedzy, że kod pisałem i kompilowałem w VS.
-- (wesolek):
Ano, jak patrzę, to większość na CB bazuje.
Polecasz coś na VS? Osobiście jeszcze nic nie znalazłem.

-- (nuno69):

--

--

Nie chodzi o "ból wiedzy", a instrukcje używania środowiska przy okazji. A właściwie braki. Do CB przynajmniej cokolwiek w tej materii jest. Choć nie wszystko można załapać po niewidomemu. Do VS jeszcze nie znalazłem wartościowego źródła. Na razie mi więcej dają zajęcia z korepetytorem, który Dev-cpp zaproponował, niż internety. I na pewno łatwiej mi będzie po takim starcie się przesiąść na inne środowisko (VS).

To może jak nie chcesz zmieniać środowiska, to spróbuj obczaić to z Jaws/Zdsr?
Happy hacking

Nic nie pisałem, że nie chcę. Jak pisałem, źródła wiedzy bazują na CB, dlatego o niego pytałem. Ale jak coś fajnego do VS znacie, to chętnie przygarnę.

Srodowisko to program jak kazdy inny/ Edytor tekstu, drzewko z plikami i to w sumie tyle co musisz na poczatek wiedziec. Jak dojdziesz do rzeczy w stylu debugowanie, profilowanie, kompilacja czy zmiana opcji linkera to wtedy srodowisko zacznie miec znaczenie, ale tak czy tak Visual STudio zawsze i wszedzie wygra. Wiec ni przejmuj sie srodowiskiem tylko pisz kod i rob zadania z kursu.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Spoko. Dzięki za rzeczową odpowiedź.

Wiadomo, że można przecież kod pisać nawet w notatniku, a kompilować online, xD
Ale IDE potrafi i kompilować odrazu, debugować i poprawiać błędy na bierząco.
Z cb ja miałem osobiście problemy, że, a to jakiejś kontrolki nie mogłem odczytać, a to nie dodczytywało mi wszystkich znaków z lini itd.
Dlatego mówiłem o VS, by polecić coś z czym problemów nie ma.
Interface jak interface, nauka jak każdego innego programu.

Przede wszystkim tworzac projekt w VS masz automatycznie dolinkowane biblioteki (mniejwiecej), a w CB czy Def C++ wiele tej pracy musisz wykonyac samodzielnie. I tak, dobrze jest to zorbic raz czy dwa, ale serio jak masz wiecej pracy do zrobienia to jest to bardzo nudnepo czasie.

A potem tępaki tworzą niezoptymalizowany kod, bo im linkuje albo tworzy szablony klas, któym się nikomu nie chce poprawiać i wychodzi zgrzyt pokroju visual studio, który się wlecze niezależnie od tego, co o tym powie fanatyk zdsr, jawsa czy komputera z 512 GB ramu i 4 procesorami.

Niezoptymalizowany kod taki jak NVDA na przyklad :). Sam VS jest bardzo szybki

Nuno, sam się zgłosiłeś :P nie, nie jest szybki.

No jak nie. Program bardzo dobrze sie skaluje do olbrzymich projektow pokroju Union.

I jakoś niezbyt dobrze się skaluje do malutkich projektóœ pokroju stare UW

No nie wiem. U mnie VS dziala superr

#20 Edytowano

Dlatego mówiłem, że maniaków zdsr i komputerów z 4 procesorami itd.