EltenLink

Ditto: menedżer schowka dla systemu Windows

Wróć do Nowości, odkrycia, newsy

#1 nuno69

WIndowsowa historia showka Was wkurza? Nie chcecie korzystać z czegoś, co działa powoli, gubi fokus i trzyma śmiesznie małą liczbę elementow? Poznajcie Ditto! Pomimo że ZDSR ma bardzo dobrą historię schowka wbudowaną w sam screenreader, przesiadłem się na Ditto bo
1. Ditto korzysta z bazy SQLite do trzymania schowka. Jak mam ponadmilion elementow to przeszukiwanie i tak jest błyskawiczne.
2. Ditto pamięta zazaczenia plikow. TJ, jeżeli zaznaczymy sobie kilka plikow, skopiujemy je to w Dittowej historii te pliki bedą i będziemy mogli je znowu zaznaczyć./
3. Ditto pozwala organizować elementy historii w foldery.
4. Ditto pozwala pisać wtyczki ktore umozliwiaja nam robienie ze schowiek roznych innnych rzeczy
5. Ditto pozwala nam przypisywać skroty do konkretnych elementow historii. Zainteresowni? To pobierac i testowac

https://ditto-cp.sourceforge.io/beta/

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2023-04-10 14:03

#2 Bartek1

A to twój program?

Pewien śmiałek spod miasta Gdynia,rzekł: „Ogiera podniosę – to chwila!”Lecz koń był uparty,kopnął go w czarty,a chłop się nauczył, że siła to kpina.

2023-04-10 18:45

#3 nuno69

Nie

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2023-04-10 23:29

#4 zvonimirek222

Baza SqLite mnie już niepokoi, ponieważ jeżeli ludzie mają dyski Hdd, to przez możliwą nieoptymalizację to może być powolne, a zawsze byłeś fanatycznie za response &speed.

Student studentowi wszystko
2023-04-11 09:09

#5 Piciok

Próbowałem uruchomić i jedyny objaw, że coś się dzieje to ikonka w Trayu, która po kilku sekundach znika. Podejrzewam crash przy starcie, ale nie wiem gdzie szukać logów. Jeżeli program je tworzy to nie jest to żadne miejsce jakie przychodzi mi do głowy, czyli "Program Files" lub "App Data\Roaming". Baza danych powstaje, a przynajmniej jest plik o rozmiarze 19 kB w "Roamingu", więc ten etap raczej mam za sobą, a może właśnie tu jest crash?

2023-04-11 12:50

#6 Paulinux

Kurde, nie wiem co Ci doradzić, bo u mnie działa zarąbiście

Happy hacking
2023-04-11 13:33

#7 nuno69

Może NVDa skaczekursorem po trayu? Kliknij prawym myszki jak masz okazję złapać ikonę. @Zvonimirek, transakcje są cachowane i popełniane asynchronicznie

2023-04-11 16:10

#8 Piciok

Istotnie, klik prawym przyciskiem myszy pomógł. Trzeba to będzie zgłosić autorowi, bo średnio to przyjazne dla nowych użytkowników.
Warto też ustawić skrót klawiszowy na szybkie wywołanie, bo domyślnie nie ma.
Wiele sekcji ustawień jest także niepoetykietowanych, więc np. nie wiadomo jakie skróty klawiszowe się ustawia.

2023-04-11 18:51

#9 Paulinux

ctrl+akcent wywołujesz listę klipów czyli tych elementów schowka

Happy hacking
2023-04-11 20:26

#10 EugeniuszPompiusz

no, państwo sianowni; to jest ładna rzecz.
orientuje się ktoś, czy da się odczytywać niestandardowe windowsowe schowki, na zasadzie aplikacja x, skopiowała sobie 30 sekund audio, co zadziała tylko wklejając w nowym oknie aplikacji x.
a ja bym tak w sumie chciał spróbować mimo wszystko wkleić do do również audiowej aplikacji y.
do tego przyzna jeszcze nie doszedłem.

Nazwa przywołała mi na myśl równie fajne polecenie terminala w Mac OS, to tak apropos, jeśli ktoś nie zna.

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2023-04-12 16:45

#11 nuno69

Dodaj typ schowka. Wiele znich jest definiowane przez Windowsowy shell

2023-04-12 17:07