M-Obywatel
Wróć do inne#1 Numernabis
Czy ktoś posiada mobywatel na telefonie?
Jeśli tak to czy do tej apki można się logować odciskiem palca?
#2 misiek
A ja tak zapytam, czy faktycznie to do czegoś potrzebne i co to nam daje? To nie jest jakieś rządowe coś? Bo jeśli tak to chyba nie chcę by mogli sobie oglądać mój ryj.
#3 balteam
Rządowe coś, ja sobie tam mam np. legitymację studencką, a fizycznej nawet nie odbierałem, też można różne rzeczy załatwić przez to, żeby nie łazić po urzędach, ale nie testowałem, nie wszystko jest mega dostępne.
Da się logować odciskiem.
#4 MarOlk
Tyle, że np e-dowodu w bankach nie uznają.
Więc na co, po co?
#5 cinkciarzpl
Ale niedłuo zaczną. Już prawo się pod to pisze.
#6 tomecki
Są miejsca, gdzie już to bangla, ale są takie, gdzie trzeba nadal pokazać. Faktycznie prawo powstaje i zobaczymy co będzie gdy już wejdzie w życie.
#7 Numernabis
Legitymacja zusowska i ma być legitymacja inwalidzka dodana, dodatkowo mamy wgląd do naszych erecept co np. dla mnie bardzo przydatne, a Miśku Twój ryj i tak oglądają jak chcą - przecież korzystasz z telefonu komórkowego, chodzisz po monitorowanych ulicach itp, itd.
Nie ma teraz prywatności, a apka się przydaje.
@balteam dzięki za info.
#8 misiek
To ja na razie odpuszczam temat.
#9 Numernabis
No ja w końcu nie muszę się stresować, że nie mogę zapamiętać numeru dowodu, stary dowód pamiętam numer, a tego nowego nie mogę zapamiętać.
Pesel prosty i pamiętam bo ten się nie zmienia.
No i te inne informacje, które czasem trzeba podać to nie muszę dawać dowodu do czytania innym bo wszystko przeczytam w aplikacji, to samo się tyczy legitymacji ZUSowskiej.
#10 tomecki
Do recept jest jeszcze Moje IKP. Tam też jest archiwum chyba od 2012 roku.
#11 Numernabis
Tak, ale tu mamy wszystko w jednym miejscu dlatego wybrałem mObywatel.
#12 Pitef
A ja mam jedno i drugie. Lubię, działa, jest dobrze.
#13 magmar Konto zarchiwizowane
Ale i tak trzeba brać legitymacje inwalidzką i zusowską.
Dopóki to nie będzie wdrożone na 100% odpuszczam temat.
#14 Numernabis
Oczywiście, że inwalidzką trzeba brać, bo póki co nie ma jej w mObywatelu.
Nie do końca trzeba bo narazie to tylko banki i chyba sądy wymagają dokumentu i nie respektuja mObywatela, to jest aplikacja rządowa i powinna być respektowana, .
#15 magmar Konto zarchiwizowane
No to skoro i tak muszę brać inwalidzką wygodniej mi wziąć całą książeczkę z dokumentami, bo i tak muszę brać więc na dzień dzisiejszy nie widzę sensu.
#16 Numernabis
No nie do końca, bo legitymacja inwalidzka mieści się w portfelu, ma wielkość dowodu osobistego.
Poza tym narazie niema, ale ma być i nad tym już pracują.
Zresztą nikogo tu nie namawiam, ja korzystam bo ot choćby mogę sobie bez oka przeczytać numer dowodu, przez kogo i kiedy wydany, data ważności, to samo się tyczy legitymacji ZUSowskiej gdzie wszystko sobie przeczytam.
Kodu recepty również nie musze pamiętać bo jest w tej aplikacji, przez tą aplikację mogłem również złożyć wniosek o zwiększenie rocznego limitu prądu, który to nam przysługuje.
#17 Julitka
Lubię, słabo działa, ale jest fajnym pomysłem. Działa jak natura nie chciała, bo to w końcu państwowa apka, więc czego oczekujemy, ale ostatnio Tomasz Strzymiński na Typhlosie rozkręcił ostrą aferę, poszły pisma i zasypali ich mailami w sprawie braku dostępności, bo była niedostępna mocno, i teraz wszystko w miarę działa. I łatwiej jest też się tam dobić, że/jeśli coś nie działa.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.