Nowa, dostępna aplikacja, ułatwiająca korzystanie z komunikacji miejskiej - Time4Bus
Wróć do inne#81 misiek
W tym Łasku za łodzią?
#82 romanro
Sprawdziłem i rzeczywiście są przystanki Bieżanowska 29 i Bieżanowska 49. No tak w Krakowie jest. Jest też 39, 19, 10, i parę jeszcze.
#83 romanro
Tak, dokładnie w tym właśnie Łasku.
#84 romanro
Wczoraj był jakiś problem z danymi z Krakowa, dziś wygląda, że wszystko jest ok. rzadko, ale takie rzeczy się zdarzają. No i zwykle za to odpowiada przewoźnik. Inaczej mówiąc, jeśli aplikacja nie otrzyma danych, to ich nie pokaże.
Pisałem o tym wcześniej. Niema danych od przewoźnika, ale pretensje mamy do aplikacji. Bo to ona nam czegoś nie pokazuje.
#85 romanro
Tutaj ulubione mogą być tylko przystanki, nie zaś lokalizacje czy adresy.
Sekcje "Dom", "Praca", czy "Różne" to grupy przystanków, które kojarzą nam się z takim podziałem. Oczywiście można by przyjąć inne nazwy, bo ja wiem ... prywatne, służbowe czy coś tam jeszcze. Istotne jest to, że możemy te przystanki sobie szybko przeglądać i dotrzeć do odjazdów.
Jak dodać przystanek do ulubionych?
Przy każdym przystanku jest przycisk "Dodaj przystanek do ulubionych". Tapnij w niego, potem wybierz jedną z 3 omówionych wyżej kategorii i już.
#86 Numernabis
Dzięki za odpowiedzi.
Co do przystanków, do tych cyferek 29, 49 itp, chodziło mi o to co to oznacza, bo owszem, przystanki w Krakowie są ponumerowane, chodzi o to, aby było jasne ko który przystanek chodzi, jeśli na danej ulicy jest tylko przystanek jeden w obie strony to jest np. przystanek Cmentarz Podgórski 01 i Cmentarz Podgórski 02, b01 i 02 w dwóch różnych kierunkach, jeśli do tego dochodzą przystanki autobusowe jak np. przystanek Dauna, jest 01, 02, to są przystanki tramwajowe i 03, 04 to są przystanki autobusowe, również Dauna, bywa, że jest ich więcej i dla ułatwienia identyfikacji przystanku jest ta numeracja, ale nie rozumiem tej numeracji 29, 39, 49 itp
OK, co do ulubionych już dotarłem, problemem jest w S8 Voice Assistant, który tego przycisku nie czyta, TalkBack czyta.
Szkoda, że nie ma takiej ogólnej lokalizacji bo dom, przystanek Dauna kierunek bieżanowska, a co jak będę jechał właśnie od strony Bieżanowskiej i wybiorę dom to jak mnie poprowadzi? Będę jechał z przeciwnego kierunku i wówczas Dom to Dauna kierunek Piaski Nowe
Aha, faktycznie, dzisiaj jest już OK z tymi liniami autobusowymi.
#87 Paulinux
Chodzi mi o to, że ten przycisk z opcjami przesiadek, unikaniem chodzenia i optymalizacją planowania trasy powinien być w jakimś menu przy wybieraniu punktu a i punktu b. Oczywiście fajnie że da się to wstępnie zadeklarować w ustawieniach, ale powinna być opcja jednorazowej zmiany tych preferencji na szybko. Poza tym liczba maksymalnych przesiadek powinna być albo polem edycji, albo jakimś w miarę normalnym przelicznikiem, typu 0 1 2 3 4 itd. a nie 1 3 i 6 wzięte nie wiadomo skąd.
-- (romanro):
paulinux. Chodziło mi o jak się da konkretną propozycję zmiany. Opowieści o tym że kogoś obchodzi to, a kogoś innego coś zupełnie innego nic do sprawy nie wnoszą. Powoływanie się na MMPK też nie pomaga, bo ja nie mam możlwości porównania, ani sprawdzenia, jak to tam wygląda.
Wiem np. o dyskusji, czy opcje plannera powinny być zapamiętywane, czy właśnie nie. Póki co nie są.
Napisz poproszę, jak sobie takie opcje trasy wyobrażasz. czy obecny przycisk "opcje" jest w dobrym miejscu, a gadamy tylko o zawartości tego podmenu, czy może widzisz to zupełnie inaczej?
--
#88 balteam
wg mnie da się to nawet jakoś logicznie zrozumieć, 0 przesiadek to 0, 1 przesiadka to logiczne, a 3 przesiadki, to już akceptujesz od 0 do 3, 6 oznacza, że akceptujesz wszystko.
Miłoby było ustawić dwie przysiadki, ale nie wiem na ile to zmienia w praktyce, czy jak szukasz coś od a do b i ustawisz 3 przesiadki,to dużo połączeń będzie z trzeba, a nie 2 lub mniej, pewnie zależy od trasy.
#89 Paulinux
spoko, ale powinno być więcej tej personalizacji, bo np. dwie a 3 to jest duża różnica w pewnych konkretnych okolicznościach, kiedy chcesz sobie odfiltrować połączenia przy których musisz np. dużo latać po nieznanych sobie trasach
#90 Numernabis
Im więcej ograniczeń tym więcej klikania podczas wyszukiwania połączenia, bo chcąc gdzieś dojechać wybierasz dwie przesiadki i może się okazać, że takiego połączenia nie ma i trzeba wchodzić w ustawienia i znowu zmieniać ilość przesiadaek, na więcej.
Jak dla mnie ustawienia te są jak najbardziej optymalne.
Bardziej bym był za dodaniem możliwości wyszukiwania po adresie, nie zawsze wiemy jaki przystanek jest w pobliżu ulicy na jaką chcemy się dosatać, progrm sam rozpoznaje przystanki w pobliżu jakiejś lokalizacji i byłoby miło gdyby można było tak wyszukać/zaplanować przejazd.
#91 romanro
Ależ można wybrać lokalizację w plannerze. Wpisujemy ulicę, aplikacja znajduje wszystko co trzeba.
Nie można natomiast dodać lokalizacji (czytaj adresu) do ulubionych. Ale popracuję nad tym.
#92 Numernabis
Jeszcze jedno, opcje naszych preferencji w planerze, nie zapisują się na stałe, może wprowadzić dwa przyciski, ustaw teraz i zapisz na stałe, takie ciągłe przestawianie opcji jest irytujące.
No ite suwaki w tej opcji, zupełnie ich nie rozumiem, co one oznaczają, ilość przesiadek? 83% to ile przesiadek?
Ilość przesiadek i czy preferujemy szybką czy komfortową czy zbilansowaną podróż powinny być jak w przypadku transportu, pola do zaznaczenia, to jest jasne i przejrzyste
#93 Numernabis
No i ponawiam zgłoszenie błędu w statycznym rozkładzie jazdy, Kraków linia 24, są podane 4 kierunki:
z Zajezdnia Nowa Huta do Bronowice Małe,
z Zajezdnia Nowa Huta do Kurdwanów,
z Witosa 29 do Zajezdnia Nowa Huta,
z Bronowice SKA 29 do Zajezdnia Podgórze
wiem, wiem są te rozkłady bo już psałeś, ale brakuje tych właściwych czyli tej rozkładowej trasy z Kurdwanuw do Bronowice Małe i z Bronowice Małe do Kurdwanów.
Nie ma możliwości sprawdzenia rozkładu przystanków na tych dwóch trasach, bo ich nie ma na liście.
Rozumiem, że są to dane od MPK, ale należałoby im zgłosić błędne dane, bo np. linia 8 dla porównania pokazuje właśicwie czyli:
z Bronowice Małe do Borek Fałęcki,
z Borek Fałęcki do Bronowice Małe,
i to są dwie łaściwe trasy i podaje te inne czyli z Bronowice SKA 29 do zajezdnia Podgórze oraz z Łagiewniki 49 do Łagiewniki.
Zastanawiają mnie podane trasy Bronowice SKA 29 do zajezdni, bo Bronowice SKA 29 to nie żadna pętla czy zajezdnia to jest przystanek przed
końcową pętlą Bronowice Małe, czyli nie może tam tramwaj kończyć czy rozpoczynać trasy bo nie ma tam pętli, nie miałby jak zawrócić.
To są błędne dane jakie podaje MPK i należałoby to zgłosić.
Jeszcze jedno, czy MPK dla każdej aplikacji wysyła inne dane? Przecież to niemożliwe bo Mobile MPK ma właściwe dane, właściwe trasy, to samo jeśli chodzi o Moovit czy Transportoid.
#94 Numernabis
I jeszcze jedno, odnośnie tych cyferek przy przystankach Bieżanowska 29 i Bieżanowska 49, to są albo błędnie interpretowane dane przez aplikację, albo błędnie podaje MPK, obstawiam to pierwsze bo to są właśnie te numery przystanków, raz apikacja przy pokazywaniu najbliższych przystanków pokazuje np. Dauna 01 kierunek Piasi Nowe, Dauna 02 kierunek Bieżanowska i to są przystanki tramwajowe, a raz pokazuje Dauna 19 kierunek Piaski Nowe, Dauna 29 kierunek Bieżanowska, 19 to 01, a 29 to 02, dodana cyferka 9, dlaczego? Jakiś błąd.
Ale co ciekawe pokazuje np. Dauna 19 kierunek Piaski nowe, Dauna 29 kierunek Bieżanowska i to przystanki tramwajowe, ale pokazuje jeszcze Dauna 03 kierunek Piaski Nowe i Dauna 04 Kierunek Bieżanowska i to są przystanki autobusowe.
#95 Zuzler
No to co do tego, to byś raczej musiał zgłosić skargę do MPK, nie tutaj. Aplikacja jedynie pobiera i wyświetla to, co mu MPK zapoda. Miałam sama wątpliwości tego typu, sądzą, że trasa autobusu jest podana nieprawidłowo i też prawie bym tutaj popłakała w wątku, że mi źle wyświetla, ale postanowiłąm upewnić się w Moovicie, czy mam całkowitą rację. Okazało się, że Moovit pokazuje dokładnie to samo, bo i co ma pokazywać, skoro dostaje te same dane.
-- (Numernabis):
No i ponawiam zgłoszenie błędu w statycznym rozkładzie jazdy, Kraków linia 24, są podane 4 kierunki:
z Zajezdnia Nowa Huta do Bronowice Małe,
z Zajezdnia Nowa Huta do Kurdwanów,
z Witosa 29 do Zajezdnia Nowa Huta,
z Bronowice SKA 29 do Zajezdnia Podgórze
wiem, wiem są te rozkłady bo już psałeś, ale brakuje tych właściwych czyli tej rozkładowej trasy z Kurdwanuw do Bronowice Małe i z Bronowice Małe do Kurdwanów.
Nie ma możliwości sprawdzenia rozkładu przystanków na tych dwóch trasach, bo ich nie ma na liście.
Rozumiem, że są to dane od MPK, ale należałoby im zgłosić błędne dane, bo np. linia 8 dla porównania pokazuje właśicwie czyli:
z Bronowice Małe do Borek Fałęcki,
z Borek Fałęcki do Bronowice Małe,
i to są dwie łaściwe trasy i podaje te inne czyli z Bronowice SKA 29 do zajezdnia Podgórze oraz z Łagiewniki 49 do Łagiewniki.
Zastanawiają mnie podane trasy Bronowice SKA 29 do zajezdni, bo Bronowice SKA 29 to nie żadna pętla czy zajezdnia to jest przystanek przed
końcową pętlą Bronowice Małe, czyli nie może tam tramwaj kończyć czy rozpoczynać trasy bo nie ma tam pętli, nie miałby jak zawrócić.
To są błędne dane jakie podaje MPK i należałoby to zgłosić.
Jeszcze jedno, czy MPK dla każdej aplikacji wysyła inne dane? Przecież to niemożliwe bo Mobile MPK ma właściwe dane, właściwe trasy, to samo jeśli chodzi o Moovit czy Transportoid.
--
#96 Numernabis
Zuzler, nie to nie błąd MPK, bo jak pisałem zarówno Moovit, Mobile MPK czy Transportoid w przypadku lini 24 podaje tylko 2 kierunki cKurdwanów do Bronowic Małych i z Bronowic Małych do Kurdwanów, a tych kierunków w time4buss akurat nie ma.
Jeśli chodzi o numery przystanków to Mobile MPK pokazuje te numery prawidłowo czyli 01, 02, 03, a nie 19, 29, 39...
#97 Numernabis
Zauważyłem tą zależność, przystanki autobusowe mają prawidłowo podane numery, to widać świetnie na przystanku Rondo Czyżyńskie, przystanek 10, 08 to autobusowe przystanki, a tramwajowe podają przystanek 01 jako 19, przystanek 04 jako 49, pierwsza cyfra to numer przystanku, ale to błąd, nie ma przystanku 49 bo nie ma takiego węzła gdzie byłoby 49 przystanków, a jak pisałem tylko time4buss tak podaje numery przystanków tramwajowych.
#98 balteam
Nie no fakt, że czasami jest spora różnica między dwie, a 3 przesiadki, zwłaszcza dla niewidomych, gdzie przy trzech przesiadkach często na nieznanych trasach raczej na przynajmniej jedno połączenie nie zdążymy.
#99 Numernabis
Ale wybierając 3 przesiadki nie otrzymujemy połązeń tylko z trzema przesiadkami, ale od zera do trzech przesiadek i możemy wybrać tą dla nas najlepszą.
#100 balteam
No możemy, ale poco nam przedzieranie się przez 3 przysiedki jak nas to nie interesuje