Wszystko zależy od tego jakie głosy w chórze się zbiorą. Czy chcą śpiewać.. Niby oczywiste, ale.. W chórach akademickich można znaleźć osoby, które przychodzą dla przywilejów, a nie angażują się w muzykowanie. Co do wokalisty solowego śpiewającego jako szeregowy chórzysta.. No, łatwo nie jest, ale się da... Głos trzeba powściągać, ale to też uczy pokory wobec muzyki. ;) Barwa "uczonego" śpiewaka uszlachetnić może ogólne brzmienie chóru.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE
Ja należałam do churu szkolnego. Jak poszłam na studia śpiewałam w scholi i w chuze kościelnym Teraz nie moge znaleść choru. Zdażyło mi sie że powiedzieli że niewidomy sobie nie poradzi bo nie przeczyta nut.
Chór uczy pracy zespołowej. Niekoniecznie stawia na rozwój wokalistów w "kierunku" solowym. Wiadomo, nie ma rozwiązań idealnych dla wszystkich naraz i każdego z osobna. :) Niektórzy chórzyści wychodzą z założenia, że nie czując się pewnie w repertuarze, schowają się za "leaderów" w głosie. Postawa takich osób spowalnia pracę tych co umieją. Ale jak wszyscy dobrze znają swoje partie, słyszą harmonię i chcą śpiewać, efekt będzie znacznie lepszy.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE
Hm. Ja np. chór traktuje jako dodatkowe doświadczenie, mimo że wokal indywidualny też mam. Z resztą, w chórze można się nauczyć trzymania w głosach. W szkole muzycznej dyrygentka robiła nam ćwiczenia, polegające na tym, że brała po jednej osobie z każdego głosu, i mieliśmy śpiewać. Jednym wychodziło, innym nie, ale ćwiczyliśmy, i na występach dawało się radę.
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
Przepytywanie w terzetach i kwartetach to dobra sprawa. Wielu chórzystów tego nie lubi, bo wtedy "wychodzi szydło z worka". ;) Ale takie ćwiczenia pozwalają na wyrównanie barwy głosów, włuchanie się w harmonię i siebie nawzajem.
Ja swoje zamiłowanie do śpiewu odkryłam właśnie w chórze. Śpiewałam w chórze szkoły muzycznej I stopnia, w której kończyłam klasę fortepianu. Równolegle śpiewałam w scholce mojej szkoły, która niestety nie prezentowała zbyt dobrego poziomu i wkrótce się rozpadła. Potem poszłam do szkoły II stopnia i tam także śpiewałam w chórze. Obecnie jestem jedynie członkinią naszego chóru parafialnego, a i w nim śpiewam raczej "z doskoku", ponieważ odległość nie pozwala mi na aktywne uczestnictwo w próbach. W chórze nauczyłam się pracy zespołowej. Słyszałam, że podczas zespołowej gry/śpiewu tętno i oddech wszystkich członków zespołu są dokładnie takie same. To niesamowite! Świadczy to o perfekcyjnym wręcz zgraniu. Tego też nauczyły mnie chóry - idealnie wpasowywać się w całość, nie odstawać, kiedy nie jest to potrzebne. Czasem trzeba być indywidualistą, a czasem - zniknąć w tłumie tylko po to, by ten tłum uszlachetnić. Mówię to z pozycji wokalistki. Niestety muszę przyznać, że emisja w chórach na najwyższym poziomie nie stoi i stać nie będzie - za duża grupa. Tym niemniej w chórze II stopnia, w którym śpiewałam, rozśpiewki przeprowadzane były w sposób profesjonalny i metodyczny. Nie wiem, ile wyciągali z nich ludzie, którzy na próby przyszli, żeby się ponudzić, ale mnie one dawały nawet więcej, niż indywidualne rozśpiewki na solowych lekcjach, ponieważ przede wszystkim były nawet 3 razy dłuższe. Wiele z nich wyniosłam i często sama obecnie wykorzystuję wyuczone tam ćwiczenia. Chór uważam za amatorski do momentu, gdy przychodzenie na próby jest dobrowolne i gdy można się z niego wypisać bez konsekwencji. Zespół parafialny lub scholka są więc dla mnie chórami amatorskimi, ale chór szkoły muzycznej - już nie. "Amatorstwo" chóru definiuję też wykształceniem muzycznym lub jego brakiem. Uczniowie szkoły muzycznej posiadają wykształcenie, ale studenci UW, choć należą do chóru o dużej renomie i surowych regułach kwalifikacji - już nie. Tak więc chór UW, do którego nomen omen chyba się zapiszę, uważam za półamatorski. :)