Mieszamy

Pierwszy poważny plugin w mojej kolekcji

Założony przez nuno69 3 wpisy ostatni wpis 3 lata temu

Jak wielu z Was pewnie wie interesuję się hobbystycznie realizacją dźwięku. Już od jakiegoś czasu sobie czytam jakieś tam książeczki o equalizerach, kompresorach, korektorach i innych takich, ale stwierdziłem że fajnie byłoby sobie poeksperymentować. W ten o to sposób zainspirowany promocją od firmy Waves kupiłem sobie Clarity VX i zamiast 150 USD wydałem 30. Niestety przynajmniej na Macu nie wiele da się zrobić poza wybraniem gotowego presetu i ustawienia jego... intensywności? Brak mi profesjonalnego nazewnictwa. No jeszcze można zresetować AI. Te presety to wogóle dziwne są, bo "Reduce light noise" osłabia jakość całego nagrania. Ale po odpowiednim nastawieniu jestem zadowolony z efektów.
Firma Waves leci sobie i tak w kulki, bo nadal nie ma natywnej wersji pluginu dla architektury ARM, więc niestety jak chcę korzystać z VX to muszę uruchamiać Reapera na emulacji Rosetta.
Czy wy mieliście do czynienia z tą wtyczką? Jak tak to jak tam to działa na Windows?
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Na windows są podobne parametry, a z OCR da się wybrać sieć, która jest używana. Tak w ogóle są dwie,a w wersji pro nawet trzy. Różnią się niejako agresywnością wywalania wszystkiego. Ta promocja jest praktycznie permanentna, z resztą jak to u Waves dość często bywa.

Bardzo dobra wtyczka ale ma swoje wady i zalety.
są dźwiękowe sprawy, które da się dobrze zrobić i takie, które da się zrobić średnio.
W wersji pro działa lepiej ale i pro kosztuje.
W poradniku youtubowym omawiam jak ta wtyczka działa na windowsie.
Znajdziesz to na moim eltenowym blogu, a więcej na grupie fb tyflopoziomdzwieku
Natomiast nie ma jednej najlepszej wtyczki odszumiającej.
wtyczka x dobrze radzi sobie z szumami kaset, wtyczka y z szumami klimatyzacji, a wtyczka abc, z brumami gitary.
clarity vx jest do jak sama nazwa wskazuje klarowności vocalu i stara się robić to dobrze.
Moim subiektywnym zdaniem Clarity jest na drugim miejscu po izotope rx dialogue isolate.
Odwiedź portal o dźwięku https://tyflo.dobrypoziomdzwieku.net/