Pożyczone piosenki

Halina Mickiewiczówna Szczęście

Założony przez helenkagd 7 wpisów ostatni wpis 3 lata temu

Poznałam ją w latach sześćdziesiątych, kiedy to z Warszawy przeniosła się do Gdyni.
Początkowo dawała lekcje prywatne różnym młodym ludziom, potem prowadziła opiekę nad wokalistami w Teatrze Muzycznym im. Danuty Baduszkowej w Gdyni, a na końcu zatrudniła się w Państwowej średniej szkole muzyxcznej w Gdańsku, gdzie już do konca swych dni przekazywała swym uczniom umiejętności wokalne.
Kiedy już nie była w stanie śpiewać utworów operowych, a śpiewać po prostu musiała i nie mogła zaakceptować starzenia, przeszła na śpiewanie piosenek.
Jedną z nich proponuję do posłuchania.
https://www.youtube.com/watch?v=U-IoeaXxZXY

ZNam i naprawdę lubię.
Pani ją znała?
Jaka ona jest prywatnie?
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#3 1 like

Już nie żyje. Zmarła w 2003 roku. Była otwarta na ludzi. Ponieważ cierpiała na dużą wadę wzroku, Uczyłam ją braille`a. Masowałam od czasu do czasu, a ona rewanżowaa się bezpłatnymi lekcjami śpiewu, ale nie tak często, jak bym tego potrzebowała. Bywałam u niej na Wigiliach Bożego Narodzenia, Była pogodna, zawsze roześmiana i nigdy na nic nie narzekała.
W sumie dobrze ją wspominam.

Dla mnie ona wciąż jest.

Ale klasyczny styl ewidentnie słychać.

Znam zaledwie kilka nagrań Pani Mickiewiczówny ,ale urzekła mnie jej krystaliczna dykcja
Orkiestra gra jeszcze tańczą,i drzwi są otwarte dzień warty dnia a to życie zachodu jest warte.

Koloratury są przepiękne, kiedyś CI pokażę.