Od dnia 1 października br. uczestniczę w projekcie językowym "Młodzi sprawni językowo". Zajęcia są prowadzone zdalnie, na platformie Zoom. Spotykamy się co tydzień, we wtorek i czwartek.
Projekt skierowany jest do ludzi młodych (14 - 30) lat. Biorą w nim udział osoby o zróżnicowanym poziomie zaawansowania językowego. Dodatkowym elementem są comiesięczne spotkania z psychologiem. Rozmawiamy na różne tematy. Wczoraj np. mówiliśmy o lataniu. W kwestiach gramatyki to poruszamy takie zagadnienia, jak: czasy Perfect, question tags, so/such, rzeczowniki od przymiotnikowe, itd. Jest również listening w obrębie omawianego tematu. Przez ostatnie dni poruszaliśmy temat mody.
A ja mam pytanie językowe, niekoniecznie z angielskim związane. chyba będzie trzeba sobie z opisówki morfologię powtórzyć :D Czy morfem dzieli się na fonemy? Z tego co chyba wiem, to fonem to najmniejsza jednostka językowa.
Mi zarąbiście pomogła w nauce wymowy. Gdyby nie jej filmiki, nawet bym na początku studiów nie wiedziała, czego właściwie się uczę i z jakiej racji to jest wszystko inne, niż uczyli w szkole. :)