Word i Excel wykaz skrótów
Wróć do Oprogramowanie#1 magmar Konto zarchiwizowane
WItajcie, jako, że ja się chyba nie nauczę wstążek chciałabym zapytać, czy jest jakiś wykaz skrótów.
Ta wiedza może mi się przydać niebawem.
Byłabym wdzięczna za pomoc.
#2 Numernabis
Mam "parę skrótów"
#3 AXM04
#4 magmar Konto zarchiwizowane
Bardzo dziękuję.
#5 wesolek
Są, choć wstążkę trzeba dobrze wytłumaczyć po niewidomemu. Też denerwowała swego czasu, he, he. Ogólnie po wciśnięciu alt, znajdujemy się na wstążce. strzałkami lewo/ prawo możemy bez obaw eksplorować, jakie tam mamy dostępne zakładki. W zależności od aktualizacji albo rozwija się je strzałką w dół, albo alt + strzałka w dół. Pojedyncze wciśnięcie strzałki, przenosi nas do rzędu, który dotyczy tylko tej zakładki. Poruszamy się też lewo/ prawo, choć zdarza się, że jak dotrzemy do początku/ końca, blokuje się to i trzeba od nowa procedurę rozpocząć. Na tym poziomie niektóre funkcje mają dodatkowo rozwijaną listę, więc trzeba to zrobić alt + strzałka w dół, by sprawdzić, jakie daje nam możliwości. W większości przypadków strzałką w górę wracamy do poprzedniego rzędu (trochę jak przegląd ekranu NVDA). W taki mniej-więcej sposób można się zapoznać ze wstążką. Dzięki skrótom, które powinien gadacz czytać, można przyswoić sobie szybsze wykonywanie działań tychrze funkcji (np. formatowania), a także szybciej poruszać się po wstążce. Dla ułatwienia warto też zrobić sobie porządek na wstążce i dostosować ją pod siebie, usuwając domyślne zakładki, zrobić jedną własną i pyknąć wszystkie grupy i podpiąć do nich polecenia/funkcje, których używamy. Nie polecam dosłownie wszystkich, bo tego tyle jest, że komputer ani sam Excel nie dźwiga. XDD
#6 zywek
A jak masz np skrót a f g, to jak wtedy do tego się dostać?
#7 wesolek
A o jakiej funkcji mowa? Samo "a f g" w mojej wersji nie działa. Ogólnie jest tak, że i od wersji, i od aktualizacji zależą - nazwijmy - "klawisze funkcjyjne". Jak przy korzystaniu z NVDA korzystamy z klawisza NVDA, który trzymamy cały czas przy każdej czynności z użyciem gadadła, tak w Excelu nie trzymamy, a klikamy w kolejności po sobie, zaczynając od ichniego funkcyjnego, którym bywa na zmianę g lub h. Mając wersję 2019 zaczynałem z h, ale od którejś aktualizacji zrobili mi g. XD W każdym razie na szybko można do formatowania komórek wejść: alt/ g/ o/ f. Dalej strzałkami, chyba, że konkretne formatowanie chcemy wykonać na szybko, to też z ostatnimi literkami, np. scalanie: alt/ g/ a/ s/ c. 3 sekundy i po robocie (oczywiście po uprzednim zaznaczeniu scalanych komórek ;)).
#8 zywek
A, hm, w ten sposób.
#9 wesolek
Warto się też zapoznać:
1. Podstawy (w tym odnośnik do wstążki, choć każdą wersję najlepiej samemu sprawdzić, bo support ma dane, które u mnie nie działają - tak dla przykładu):
https://www.exceldlakazdego.pl/skroty-klawiaturowe-w-excelu/
2. Skróty z klawiszami funkcyjnymi (f1-f12):
https://pl.joecomp.com/complete-list-ms-excel-function-key-shortcuts
#10 JM
a czy ktoś wie jak obsłużyć akcje dostępne po przecciągnięciu komórki w Excelu? Np. widziałem że można sobie wstawić kolejne dni tygodnia po przeciągnięciu komórki - z gadadłem też sie to da zrobić ale o wiele dłużej, więc zastanawiam się czy te akcje są obsługiwalne z nvda.
#11 wesolek
Da się, ale sama akcja chyba nie tak idealnie jak u widzących. Opcjonalnie w zależności od tego, co robimy można coś zdziałać, ale najlepiej przygotować własne listy. O ile pamiętam same dni tygodnia czy miesiące są domyślnie zrobione, więc wystarczy też w dwie komórki wpisać, np. a1 Styczeń, a2 Luty, zaznaczyć od a1 do, np. a50 i wrzucić w serię danych i automatyczne wypełnianie. Jak nie zadziała, to do tej procedury trzeba zrobić dobie własną listę. Tutaj wchodzimy w: plik/ opcje/ zaawansowane/ edytuj listy (najlepiej shift + tab, bo dużo tam opcji jest). Dalej, wg tego, co wyskakuje. :)
#12 KaelaMensha2000
Podepnę się, czy ktoś wie jak w excelu rozwinąć listę rozwijaną?
#13 wesolek
Lewy alt i strzałka w dół. Czasem się blokuje po wykonaniu tej akcji, więc pokombinować z samym altem i esc na przemian trzeba, zanim zatrybi. :D