Zuzler — Wpis 201 z 206
Samodzielnościowe forum mieszane
Witam serdecznie. Jak już pisałem w pytaniu swoim, od 1 lipca w Białostockiej Komunikacji Miejskiej zostały wprowadzone przystanki na żądanie. Tych przystanków jest prawie 500, bo 208 miejskich i 223 pozemiejskich, albo odwrotnie, nie pamiętam już. I pojawiły się nowe tablice elektroniczne, udźwiękowione, gdzie zapowiadają przystanki, przepraszam, przystanki, zapowiadają autobusy, rototjazdy w przeciągu najbliższych 30 minut. Wiele tych tablic się pojawiło w tych miejscach, których bym się nawet nie spodziewał, a w niektórych, gdzie kiedyś była tablica, niestety je usunęło. No i kiedyś, jak już mówiłem, w Białymstoku, kiedyś zapowiadał głos Ewa od firmy Microsoft Iwona. Po zmianach została wprowadzona głos Polina od Google'a, co dla mnie to było nie na rękę. Gdyż każdy z nas chyba dobrze wie, że ta Polina, głos Polina, zniekształca wyrazy. I tu właśnie taki, wiem, że zmiana zaszła. Oraz w Białymstoku Podlaskim pojawił się autobus elektryczny, udźwiękowiony. Co ciekawe, ma taką samą trasę jak jedynka, ale jest linią 1E. E znaczy elektryczny. Ma taką samą trasę. W Hajnówce niestety autobusy udźwiękowione zostały wycofane, a jeden kierowca, z tego co wiem, znęca się nad osobami niepomocprawnymi i starszymi. Jeżeli osoba niepomocprawna, kiedy widzi osobę niepomocprawą, podjeżdża daleko od zatoczki, rzuca się. I przyjemnie dla takiej pani mi opowiadała, że kiedyś raz ona, taka pani, wsiadła, a matki nie zdążył wziąć, to i matka została na przystanku tej pani. Tak, kiedyś tam był, że normalnie ta pani sobie kulano rozwaliła, biotro sobie rozwaliła. A jak widzi, że osoba pełnosprawna wsiada, podjeżdża na zatoczkę pod sam przystanek, pod sam krawędź. I żeby nie było przerwy, będę kończyć.
Szybko dokończy właśnie, że ta Pani musi teraz jeździć aż z Hajnówki do Bielskiego pociągiem z problemami z neurologiem. Musi jeździć do szpitala w Bielsku. Podlaskim oczywiście. A nie można zwolnić, bo brakuje kierowców. Nie wiem, czy jakiś ma od plecy, czy ma jakieś znajomości tam wysoko, że nie chce to zwolnić. Tacy ludzie, moim zdaniem, nie powinni jeździć. I moje jeszcze takie pytanie. Czy w innych miejscowościach, miastach, gdzie są takie tablice elektroniczne zapowiadające autobusy, czy ktoś testował? Pierwsze pytanie. Czy macie Państwo tam swoje piloty, które dostawaliście albo od Polski, albo dostawaliście od niebie? Do których należycie? Albo do fundacji jakiejś, która działa, czy szansa, czy innej? A drugie pytanie. Potrzebiliście, czy działa też w innych miastach ten Wasz pilot? Białostocki pilot miał działać. Niestety nie działa. Ja będę o to walczył. I pytanie. Czy też ma takie małe przyciski? I trzecie pytanie. Czy też na tych pilotach są takie małe przyciski? Małe przyciski, które są bezużyteczne. To tyle. Pozdrawiam.