My mamy w domu Delongi, fakt dotykowy, ale appka świetnie zrobiona, nawet ma wskaźniki monitorujące status w czasie rzeczywistym
W ogóle teraz nie mogę znaleźć nic dostępnego dla niewidomych. jeśli chodzi o ekspresy do kawy. Tyle się mówi o dostępności a late nie można zrobić bez telefonu.
Jura ¤8 ma fizyczne przyciski i po wstępnym skonfigurowaniu przy pomocy osoby widzącej mamy 9 ustawień óżnych kaw do wyboru z przycisku. Po powradzeniu przez osobę widzącą można potem przy użyciu przycisków czyścić system grzewczy i mleczny.
Czyli jest dostępne, jak z telefonu się da. Niedostępne to by było jakby wg się nie dało.
-- (iwkan):
W ogóle teraz nie mogę znaleźć nic dostępnego dla niewidomych. jeśli chodzi o ekspresy do kawy. Tyle się mówi o dostępności a late nie można zrobić bez telefonu.
--
-- (iwkan):
--
Nie da się bez osoby widzącej, bo dość skomplikowana jest procedura łączenia przez bluetooth, a jeszcze bardziej po wi-fi. Układanie opcji przycisków również odbywa się na ekranie expresu. Na szczęście Jura odeszła od inteligentnego asystenta więc raz przypisane kawy do przycisków nie zmienią miejsca.
No cuż. U nas w domu jest Delongi. Aplikacja bardzo dobrze dostępna, szybka pierwsza konfiguracja i już wszystko możemy robić bez zamartwiania się o cokolwiek. Po akcjach jakie Jura odwalała, ja nic od nich nie wezmę z resztą. Chyba że wprowadzą jakąś rewolucyjną dostępność ale raczej nie.
Ja jure e8 uruchomiłem i podlączyłem sam bez osoby widzącej. Ale prawda jest to, że jest to mocno skomplikowane przy użyciuuu jedynie lookouta. Ale dać sie da. Czyszczenie, odkamienianie lepiej chyba ogarniać z aplikacji. Chyba, że komuś chce się pamiętać sekwencję przycisków. Z kawami to faktycznie jak wyżej. Gorzej, jak sie chce zmienić na szybko ustawienia jakiejs kawy, to znowu lepiej zrobić z aplikacją, chociaż niby da się z przyciskami.
Apka jury jest dostępna, tak w 95%
-- (pates):
No cuż. U nas w domu jest Delongi. Aplikacja bardzo dobrze dostępna, szybka pierwsza konfiguracja i już wszystko możemy robić bez zamartwiania się o cokolwiek. Po akcjach jakie Jura odwalała, ja nic od nich nie wezmę z resztą. Chyba że wprowadzą jakąś rewolucyjną dostępność ale raczej nie.
--
-- (pates):
--
Germanistka, a jaki to ekspres bo ja właśnie szukam takiego na przyciski fizyczne i czy możesz robić np late?
Apka Delonghi wcale nie pozwala na wszystko. Nie można z jej poziomu czyścić ekspresu, odkamieniać go itp, a co zabawne, gdy kiedyś brakowało w naszej Dynamice kawy czy mleka, to pokazał po prostu "Błąd" i domyślaj się teraz. No i rozparowuje się naprawdę często. Delonghi jest dobre, jak się ma w domu widzącego - jak się nie ma, to nie. Jak już ekspres z apką, to Siemens i to chyba od EQ700 w górę, jeśli nie EQ900, bo tam można robić wszystko.
Iwona, Delonghi Magnifica Secam jakaś tam, ta z tych najbardziej popularnych wśród niewidomych. Latte zrobisz, bo ma dyszę do spieniania mleka, ale trochę zabawy z tym jest.
Przyciski fizyczne posiada również Melitta Laticia OT. Przy tym jest stosunkowo niedroga, a i late, czy cappucino zrobi. Jedyne, czego po niewidomemu nie ogarniesz, to czyszczenie i odkamienianie, więc jeśli chcesz robić to sama, to raczej nie polecam, jeśli natomiast na tym aż tak bardzo ci nie zależy, to jak najbardziej jest to fajny ekspres. Mi osobiście zależało na możliwości samodzielnej konserwacji, więc Melittę oddałam rodzicom, a sama przerzuciłam się na NIvonę z pokrętłami.
No nie można jej samemu wykonać, z tego, co wiem, apka nie ma takich opcji.
-- (pates):
A co jest nie tak z tą konserwacją?
--
-- (pates):
--
Ciekawe co tu prawisz Julito, co do rozparowań to jest fakt że się zdarzają, ale akurat statusy bardzo ładnie podaje. Co do Siemensa zaś, mi osobiście nie leży home connect. W sensie, on jest ok, dostępny itd, ale po prostu jakoś mi nie leży.
Raczej ważniejsze jest to czy coś jest dostępne w 100% a nie to czy coś komuś leży czy nie:)
Wolę mieć coś dostępnego w 100% co mi nie leży, niż coś co jest dostępne np w 70% a co mi leży.
Wolę mieć coś dostępnego w 100% co mi nie leży, niż coś co jest dostępne np w 70% a co mi leży.
Z Melittą jest ten problem, że wszystko jest przedstawione jako piktogramy, a żaden OCR raczej z oznaczeniami tego typu sobie nie poradzi.
-- (pates):
--
-- (pates):
--