Przepisy kulinarne

Pizza

Założony przez Postukujacy 12 wpisów ostatni wpis 6 miesięcy temu

#1 1 polubienie

Buongiorno!
Lubicie pizzę? Wieeem, że lubicie. A robicie jąsami czy wyłącznie zamawiacie lub kupujecie gotową? Przyznam, że ja nie robię nigdy, ale w dzieciństwie brałem czynny udział już na etapie produkcji, później jedynie na etapie konsumpcji :) Może macie jakieś sprawdzone przepisiki, którymi chcecie zapizzować świat? Śmiało, na pełnej... pizzy. Na razie to za skomplikowane danie do przygotowania jak dla mnie, ale przy tych galopująco rosnących cenach i jednoczesnym zamiłowaniu do pizzy to możę kiedyś, może już niebawem... ;)
INFP

Kupiłem rok temu kamień do pizzy i może na nim ze dwa razy tą pizzę robiłem. Jednak wolę na tradycyjnej brytfannie. Ciasto robię sam, ale w Aldim jest do kupienia takie już gotowe pakowane w taką podłużną tekturową puszkę plus sos pomidorowy na spód. Nawet fajna sprawa jak ktoś nie ma czasu albo ciasta sam nie robi.

#3 1 polubienie

A czy testował ktoś te gotowe pizze biedronkowe? Okrągła, w conajmniej dwóch rozmiarach i ze trzech wariantach smakowych. Za pierwszym razem mi wypiekła się tak, że mogła zawstydzić niektóre z pizzerii. Potem to już niekoniecznie jakościowe one były.
INFP

#4 3 polubienia

Ja zamawiam i raczej póki co sam się nie biorę. I tak, lubię hawajską.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

dla mnie te kupne mrożonki to nie to samo @Misiek chawajska jest spoko moim zdaniem

Kupne mrożonki to koło pizzy nawet naszej to nie leżały.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#7 2 polubienia

Robię robię, a jakże, grunt to dobre ciasto drożdżowe uważyć, a dodatki, wiadomo, co kto lubi.
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

#8 1 polubienie

Tia, najlepiej mi na naturalnych, znaczy, pseudonaturalnych drożdżach robić, bo te instant to jakoś tak średnio.

Ja za pidzcą nie przepadam ze względu na ser. Ja bardzo polecam pidzcerię smaki z pieca-minutka znajdującą się w Bielsku Podlaskim. Tam jest bardzo miła obsługa, a pidzca jest robiona na oczach klientów na specjalnym piecu, a zapach unoszący się w powietrzu przypomina stare dobre czasy jak się gotowało obiady na starych porządnych piecach. Nic tak nie smakuje jak obiad przyrządzony za pomocą pieca a nie jakiejś tam kuchenki gazowej.
Pozdrawiam

Do ciasta zawsze miałem dryg, często z siostrą rywalizowaliśmy i zawsze się wkurzała, bo nie wychodziło jej tak jak mi. W sumie mąka, sól drożdże woda i oliwa. I ja chyba robiłem tak, że 700 ml wody i dokładałem potem powoli mąkę ile zabrała. Taką pamiętam zasadę, ale pewności nie mam.
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

#11 1 polubienie

Ciasto narzeczona zawsze robiła w termomixie, jednak jak już robimy, to z jakiegoś gotowca w kwestii ciasta, ale generalnie ja to raczej z tych mięsnych ludziów jestem, tak więc wszelaki boczek, salami czy szynka, z warzyw jakaś papryka, ceba zwykła i prażona, oliwki, ser starty na tarce jako dodatek, i oczywiście własny, najlepszy, właśniutki zrobiony i wymieszany, żyleta sos czosnkowy. Mniammamija wprost do ryja :D
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Wszystko tak prócz oliwek, a sosy to mi zbędne w sumie, są to zjem, nie płakał nie będę.