Integracja Eltenowiczów

Co sądzicie o poprawnym politycznie nazewnictwie?

Założony przez Zuzler 88 wpisów ostatni wpis 4 lata temu Strona 5 z 5

#81 1 polubienie

@balteam, osoba niewidoma a z niepełnosprawnością wzroku to moim zdaniem 2 różne pojęcia, to drugie jest szersze, bo zawiera w sobie zarówno niewidomych, jak i słabowidzących. W końcu niepełnosprawność nie musi być całkowita, może być częściowa.

Tak czy tak pewnie coś zostanie wymyślone, skoro zamiast osoby niepełnosprawnej, jest powoli bardziej na czasie pisać osoba z niepełnosprawnością.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#83 3 polubienia

Ja też już pisałem, że dla mnie osoba z niepełnosprawnością śmierdzi taką sztucznością, że aż boli. Ja naprawdę nie wiem kto i po co takie bzdury wymyśla. Komu to ma zrobić dobrze niby? To z niepełnosprawnością to niby co ma znaczyć? Jest sobie osoba i ona przy okazji ma niepełnosprawność? To absurd jak nie wiem co. To trochę tak, że wyszedłem na spacer z psem? Czyli wyszedłem sobie na spacer przy okazji biorąc ze sobą psa? Niepełnosprawnym się jest i tyle. zaraz będzie, że osoby pełnosprawne będą osobami z pełnosprawnością i jak tak będzie to padnę ze śmiechu. Głupie chore mody. Ludziom to się naprawdę musi nudzić w życiu jeśli wymyślają takie idiotyzmy.

#84 1 polubienie

@damianzegarek: Ale w sumie zamiast pisać któryś raz to samo, może się jednak odniesiesz jakoś do mojego wpisu wyżej? Bo w tej dyskusji coraz bardziej osobiście się utwierdzam, że Osoby z niepełnosprawnością jakiegokolwiek zmysłu jest akurat bardzo dobrym określeniem, jeśli chcemy napisać o ogóle pewnej niepełnosprawności. Np. Niewidomi i słabowidzący, jest po prostu krócej, a przy okazji wrzucamy do tego worka daltonistów, jednoocznych itp.

#85 3 polubienia

Osoba niewidoma
Osoba z niepełnosprawnością wzroku
Jak dla mnie za dużo klepania przy tym drugim, choć pojemność owszem jest, ale też zależy czy mówimy tylko o niewidomych, którzy mają jednak inne potrzeby i możliwości niż słabowidzący czy wkładamy wszystkich do wora. Moim zdaniem wkładanie do wora to jednak dobrze w praktyce niewychodzi.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

#86 2 polubienia

Ludziom to się musi nudzić, jeżeli mają czas na wkurzanie się na rzeczy na które nie mają wpływu. Niech sobie każdy żyje jak chce i okaże się, których jest więcej. Pewne rzeczy się przyjmą, albo nie i siłą rzeczy, reszta nie zauważy nawet kiedy to przyjmie.
Na tej samej zasadzie można by kiedyś powiedzieć, poco ludziom telefony przenośne. Przecież wystarczy jak każdy będzie miał telefon w domu, albo w ogóle jak będzie jeden na osiedle, przecież nikt nie będzie chciał nosić telefonu w kieszeni. Czas pokazał, że osoba, która kiedyś by tak myślała, byłaby w błędzie.
Język i kultura się zmieniają i to jest piękne.

-- (damianzegarek):
Ja też już pisałem, że dla mnie osoba z niepełnosprawnością śmierdzi taką sztucznością, że aż boli. Ja naprawdę nie wiem kto i po co takie bzdury wymyśla. Komu to ma zrobić dobrze niby? To z niepełnosprawnością to niby co ma znaczyć? Jest sobie osoba i ona przy okazji ma niepełnosprawność? To absurd jak nie wiem co. To trochę tak, że wyszedłem na spacer z psem? Czyli wyszedłem sobie na spacer przy okazji biorąc ze sobą psa? Niepełnosprawnym się jest i tyle. zaraz będzie, że osoby pełnosprawne będą osobami z pełnosprawnością i jak tak będzie to padnę ze śmiechu. Głupie chore mody. Ludziom to się naprawdę musi nudzić w życiu jeśli wymyślają takie idiotyzmy.

--
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

#87 1 polubienie

@Cinkciarzpl, to też ja właśnie pisałem o tym, że osoba z niepełnosprawnością wzroku to fajne określenie na większą grupę. Jeśli kompletnie wzrok out, to wystarczy przecież po prostu niewidomi, lub osoby niewidome.

Tak, w takim wypadku ok, ale w żadnym innym. A ta choramoda na idiotyczne zmiany dąży do tego, że zamiast po prostu osób niepełnosprawnych w określeniu ogółu niepełnosprawnych promuje stosowanie określenia osoby z niepełnosprawnością przeciw czemu jestem.
-- (midzi):
@damianzegarek: Ale w sumie zamiast pisać któryś raz to samo, może się jednak odniesiesz jakoś do mojego wpisu wyżej? Bo w tej dyskusji coraz bardziej osobiście się utwierdzam, że Osoby z niepełnosprawnością jakiegokolwiek zmysłu jest akurat bardzo dobrym określeniem, jeśli chcemy napisać o ogóle pewnej niepełnosprawności. Np. Niewidomi i słabowidzący, jest po prostu krócej, a przy okazji wrzucamy do tego worka daltonistów, jednoocznych itp.

--