EltenLink

propozycja - sposób na zwalczanie spamerskich kont

Wróć do EltenLink

#141 balteam

Po prostu ludzie korzystają z fb bo jest każdy na nim a przynajmniej dużo osób, nie na mówię swojej uczelni na to aby była na Eltenie, albo aby naszą klasę założyła, to chbya normalne, że program jak popularny to przyciągnie więcej ludzi, bo jest tam więcej znajomych, myślałem, że do portalu dołącza się właśnie dlatego też, bo są tam nasi znajomi, więc nie rozumiem dlaczego takie zdziwienie, że ludzie na fejsaa wchodzą.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-08-11 13:40

#142 Lowca_Androidow

Publicznie tak, ale ja o tym już wcześniej z Pajperem na PW rozmawiałem
I tu dochodzimy do senda, dlaczego się pchają? Bo jest popularny, a dlaczego jest popularny, bo się tam wszyscy pchają i koło się zamyka.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-08-11 13:51

#143 tomecki

Niezależnie od powodów jest popularny, więc weryfikacja w oparciu o FB jako oczywiście jedna z metod ma sens.

2018-08-11 16:58

#144 Lowca_Androidow

Moim zdaniem nie ma sensu gdyż wyklucza tych, którzy nie posiadają konta na FB
mając konto na FB musimy posiadać emaila więc weryfikacja emailem jest bareziej rozsądna.
O ile się nie mylę na FB wymagany jest również nr telefonu, co również jest moim zdaniem tutaj właściwą weryfikacją. Jak dla mnie jedyna słuszna to weryfikacja sms + dodatkowo jako alternatywa email.
I tak jak wspominałem, nr telefonu obowiązkowy, przy rejestracji, a potem już mamy do wyboeru weryfikację przy logowaniu na innych urządzeniach sms lub email.
Nr telefonu idealny do banowania.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-08-11 17:08

#145 Paulinux

ja bym dała fb albo telefon. Bo maila jest prościej stworzyć niż fb, zresztą... tak jak tu było wyżej powiedziane, można mieć aliasów odgroma

Happy hacking
2018-08-11 17:42

#146 balteam

Cytat:
Niezależnie od powodów jest popularny, więc weryfikacja w oparciu o FB jako oczywiście jedna z metod ma sens.

W czym to wyklucza tych co nie posiadają fb?

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-08-11 18:28

#147 Lowca_Androidow

Balteam
Jak to w czym, ci co nie posiadają FB nie zalogują się tutaj - czyż nie?

Paulinuxx, źle zrozumiałaś.
Ja napisałem, że telefon jest obowiązkowym elementem przy rejestracji, podczas któej zostaje wysłany sms z kodem weryfikacyjnym, dopiero po założeniu konta dodajemy jako alternatywę amail do weryfikacji, w razie np. zagubienia czy kradzieży telefonu, czy też oddaniu do naprawy, czy problemy z otrzymaniem sms'a.
Oczywiście telefon pozostaje jako ten, dzięki któremu możemy zablokować konto, właśnie po numerze telefonu przypisanym do danego konta, nic nie pomoże email, bo kotno będzie zablokowane, ale jako dodatkowa alternatywa spełni dobrze swoje zadanie podczas logowania na innym urządzeniu konta niezbanowanego.

2018-08-11 19:03

#148 Paulinux

aaa rozumiem

Happy hacking
2018-08-11 19:04

#149 Puszkin

Ale Tomecki napisał jedna z metod, a co za tym idzie ci co nie mają Facebooka będą korzystali z innych metod.

2018-08-11 19:36

#150 hryniek

DOkładnie, już wspominałem chociażby przez zatwierdzanie przez modów, taki trollik będzie się musiał jednak wykazać jakąś inwencją

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-08-11 19:41

#151 Lowca_Androidow

I ja tą jedną z metod zakwestionowałem bo ileż tych metod ma być?
telefon, FB, email i co jeszcze?
Napisałem również, że FB nie każdy posiada, więc jest to niewłaściwa metoda, emaila posiada każdy przynajmniej każdy kto posiada konto na FB, a nie każdy posiadający emaila posiada FB
Dodam jeszcze, że dużo łatwiej jest utworzyć konto mailowe niż FB

2018-08-11 19:42

#152 Paulinux

no ale byłoby fb albo telefon. I tyle. A dopiero jakby się zarejestrowało, to możnaby było zmienić na maila

Happy hacking
2018-08-11 19:49

#153 hryniek

Dokładnie, po to jest kilka żeby można było wybrać to co nam odpowiada.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-08-11 19:52

#154 Paulinux

Aha... to Twoja sygnatura, myślałam, że to rzeczywiście do jakiejś dziewczyny

Happy hacking
2018-08-11 19:57

#155 hryniek

hahahahaha, no to ogło zabrzmieć jakby do Ciebie xd.

2018-08-11 20:04

#156 Paulinux

no dobra, niech będzie. Oczywiście nie chodziło mi o mnie, może o jakąś inną dziewczynę, która się udzielała w tym wątku. Np. do Lwicy

Happy hacking
2018-08-11 20:08

#157 balteam

Mi metoda logowaania przez fejsa się o tyle podoba, że jest bez problemowa, nie trzeba czekać na żaden mail i od ręki sięlogujemy, dlatego fejs lub weryfikacja przez telefon jest ok, ale mail lub telefon też brzmi ok tak ogólnie.
Narazie te dwie metody się mi najbardziej podobają, jakby się kilku spamerów pojawiło to dopiero możnaby myśleć o np. dopuszczaniu pierwszzych postó przez moderatorów.
Na fejsie w grupie niewidomi i niedowidzący jest 1 albo 2 tysiące ludzi, a spamu chyba tam nie ma, albo jest go bardzo mało.

2018-08-11 20:30

#158 tomecki

Jeśli łatwo jest stworzyć maila to czy taka metoda ma sens, bo moim zdaniem nie. Nie wiem jak na kompie, ale w przypadku Androida to kwestia może minuty, a jeśli ktoś ma swoją domenę i jakiś hosting wykupiony to cóż... przeszkód żadnych nie ma. Dlatego wydaje mi się, że najlepiej zrobić tak:
Program na początku sprawdza, czy użytkownik ma normalnego kompa czy maszynę wirtualną. W przypadku przeglądarki ponoć trudniej jest to osiągnąć więc ten krok można pominąć. W przypadku gdy jest to komputer fizyczny następuje pełne odblokowanie konta i jednocześnie zapisanie na serwerze jakiegoś numeru czy czegoś innego identyfikującego dany sprzęt. Jeśli rejestracja następuje via maszyna wirtualna lub przez stronę, należy zweryfikować się którąś z alternatywnych metod tj. FB, nr. tel Google lub link z zaproszeniem od istniejącego użytkownika. Jeśli użytkownik nie chce weryfikować się którąkolwiek z podanych metod ileś pierwszych jego postów musi zostać zatwierdzonych via moderator. Dzięki takiemu rozwiązaniu otrzymujemy następujące zalety:
1. administracja wie, czy spamer korzysta z tego samego komputera, co jakikolwiek użytkownik Eltena. Jeśli nie, można taki komputer zablokować i nigdy już nie będzie mieć dostępu do Eltena.
2. W przypadku logowania przez stronę i weryfikacji dowolną metodą jak. Google, FB czy nr tel nie jest tak łatwe stworzenie nowego konta, chociaż w przypadku google hm... mam wątpliwości, bo sam tworzyłem kilka kont i jest to bardzo fajny proces, ale może są nakładane jakieś ogranicznenia, o których nie wiem. W każdym razie na 100% nr tel jest trudny do zmienienia, bo starter to parę złotych więc przyjemność spamowania będzie dla klienta cokolwiek kosztowna.
Takie rozwiązanie ma oczywiście również swoje wady i fajnie byłoby gdyby ktoś zaproponował takie, które przy porównywalnych do mojego zaletach posiada mniej lub w ogóle wad.
1. W przypadku braku weryfikacji via FB czy nr tel, jedynym zabezpieczeniem jest potwierdzenie tożsamości przez moderatorów i mądry spamer będzie w stanie to przejść bez większych problemów.
2. Nie wiem czy łatwo jest założyć ileś kont na FB lub Google w krótkim czasie aby tworzyć kolejne konta na eltenie.
3. Są ludzie, którzy z zasady nie podają prywatnych danych nigdzie, a nie znając nikogo na eltenie będą zmuszeni po każdym poście czekać na potwierdzenie przez moderatorów.
4. W przypadku dużego napływu użytkowników lub ogromnej aktywności spamerów moderatorzy będą mieć huk roboty i może się zdarzyć, że któryś z dobrych postów również ze zmęczenia usuną.

pozdrawiam z nadzieją na lepsze od mojej propozycji.

2018-08-11 22:48

#159 Lowca_Androidow

tomecki czy Ty czytasz dokładnie i ze zrozumieniem?
powtarzam jeszcze raz, email jako alternatywa, ale dopiero po przejściu rejestracji, gdzie wymagane jest podanie numeru telefonu dla zweryfikowania i wysłania kodu aktywacyjnego. Po zalogowaniu się po rejestracji dodajemy jako alternatywę dla dwuetapowej weryfikacji emaila, tylko po to, aby się zabezpieczyć na wypadek awarii telefonu. A że emaila łatwo stworzyć to dlatego uważam, że jest dobrą alternatywą dla drugiego sposobu weryfikacji po wstępnej rejestracji.

2018-08-11 22:57

#160 tomecki

AA., to ok. Przepraszam.

2018-08-11 23:00