Czym przenieść system?
Wróć do Systemy (Windows)#1 tomecki
Konkretnie win10 na nowy dysk. Oba to ssd chociaż stary to SAta, nowy NVME, ale chyba nie ma to wiekszego znaczenia. Coś najlepiej za free lub małe pieniądze jest względnie łatwe?
#2 Paulinux
Spróbuj IFW. Skopiuj partycję z systemem do pliku TBi, zrób pendrive, użyj go jak systemu i przywróć. Jest o tym podcast. IFW ma 30 dniowe demo
#3 nuno69
IFW jest dosyć tanie, i warto wspierać firmęktora zadbała o dostępność swojego produktu. Polecam skopiować cały dysk, partycja z systemem nie wystarczy, Pao, bo jest jeszcze EFI i WinRE.
#4 Paulinux
No tak, zapomniałam o tamtych partycjach, ale to w zasadzie oczywiste
#5 Numernabis
Dysk można sklonować darmowm programikiem o sporych możliwościach, program jest w wersji portable.
CloneDisk
W załączniku opis.
#6 tomecki
A czy któryś z tych programów umie zrobić tak aby litery dysków się podmieniły z automatu czy trzeba to samemu ogarniać? w podcaście o tym nie było, bo tam robiłeś obraz dysku.
#7 Numernabis
Ale po co mają się podmieniać? Przecież dziesiątka, już siódemka tak robiła, że dysk systemowy miał zawsze z automatu przypisaną literkę C:
#8 nuno69
IFW to potrafi. CLonediska nie używałem, bo kr.ażyły pogłoski jakoby nie wszystko dawał radę sklonwać/
#9 zywek
albo clonezilla jak sę nudzisz, opiujesz dysk jeden na drugi.
#10 zywek
Chyba, z zdaje mi się że się powinno dać.