Forum

Napęd CD w laptopie, luźna część od otwierania.

Forum mieszane

markus1234

#1 ·

Transcription

Witajcie, mam taki problem, że od wczoraj zauważyłem, że korzystałem ze swojego napędu CD, to zauważyłem, że ta część, która się zaczyna, ta część, co się otwiera, jest strasznie taka luźna, bo napęd normalnie działa, tylko jeszcze strasznie wolno zgrywa płyty. Wcześniej szybciej zgrywał. I teraz pokażę, może o co mi chodzi. Otwierać się otwiera, ale ta część, tam gdzie jest ten przycisk, zaczyna się tak, tak się luźno trzyma i zaraz to całkiem odleci. Jeszcze się nie dokładnie zamyka ten napęd. Czy coś da się tutaj przykleić, czy napęd to wymiany? Czekam na odpowiedź. Bo od wczoraj tak się dzieje. A ten napęd mam od 2016 roku.

Pitef

#2 ·

1 likes
Prawdopodobnie albo wyłamałeś plastykowy element z przyciskiem od właściwej szufladki, albo trza to odpowiednio delikatnie wsunąć w takie prowadniczki/ zatrzaski aby nie uszkodzić i nie połamać całości. Prawdopodobnie gdy byś nawet ten elemencik oderwał, to po odpowiednim wyczuciu paluchem idzie zlokalizować miejsce w którym można nacisnąć przycisk i napęd się otworzy. Kolejna sprawa, to taki mały protip. Gdy by komu się napęd zaciął, nie mogli byście wyjąć płyty zatrzaśniętej w środku, komp nie działa a płyty potrzebujecie na już, to można to to otworzyć chociażby igłą albo rozprostowanym spinaczem biurowym. Jest w okolicach przycisku taka dziurka, trzeba tam włożyć cieniutki spinacz albo igłę, i odpowiednio mocno to pchnąć. Szuflada powinna się wysunąć, a w przypadku lapka odbezpieczyć umożliwiając tym samym odzyskanie płytki.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

markus1234

#3 ·

Generalnie to jest tak, że mogło się to wyłamać. No nic, chyba po prostu wymienię napęd na nowy, bo jest ryzyko, że to całkiem odpadnie, a wtedy jak zamknę napęd, to już go nie otworzę, gdy nie będzie tej części z przyciskiem.

Pitef

#4 ·

Trza by to zobaczyć, daleko mieszkasz, więc nie wiele zdziałam, ale zdaje się, że skoro napęd zamknięty wystaje poza obrys laptopa, a wcześniej tak nie było, to można to naprawić, i szkoda kasy wydawać na nowy.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

markus1234

#5 ·

Jutro postaram się ten napęd po prostu wymienić, bo boję się, że to całkiem odleci, i wtedy już nie otworzę tego napendu. Bo ogólnie napęd działa, tylko ta część z przyciskiem się uszkodziła. No chyba, że możnaby to jakimś klejem potraktować, tylko nie wiem, czy są takie kleje do napędów CD.

DJGraco

#6 ·

Edited
Jak wolno zgrywa płyty i są to nowe to też może być uszkodzony. Radziłbym go jednak wymienić.
Ja osobiscie z całego serducha polecam klasyczne napędy nie slim przy odpowiednim użytkowaniu nie do zajechania. Wiadomo wszystko się może popsuć, ale przykładowo stare Plextory były niezłe. Tylko teraz znaleźć takiego w dobrym stanie na allegro co też proste nie jest.

markus1234

#7 ·

No właśnie bardzo wolno zgrywa, żeby zgrałcałą płytę to musi minąć 10 minut, gdzie wcześniej zgrywał w 2, może do 4 minut.

Numernabis

#8 ·

No, ale to może kwestia ustawień, ustawienia prędkości zapisu, przecież to jest ustawialne.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

DJGraco

#9 ·

Owszem tak też może być.

markus1234

#10 ·

To w takim razie powiedzcie mi, gdzie w programie Cdex można zmienić szybkość zgrywania? Szukałem w Internecie i w opcjach tego programu, ale nie mogłem tego znaleść. Czekam na odpowiedź. Może to być faktycznie sprawa prędkości.

daszekmdn

#11 ·

Zależne może też być od jakości i stanu samej płyty.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

markus1234

#12 ·

Płyty są nowe, kupowane w Empiku.

Numernabis

#13 ·

Płyty są różne, różnych firm, różnych producentów i jeśli płyta jest nienajlepiej wyważona to napęd nie nagra szybciej bo płyta by się rozleciała od drgań.