Nagrywamy

problem z asio

Założony przez nsoft15 22 wpisy ostatni wpis 2 lata temu Strona 1 z 2

Witam, posiadam kartę soundblaster x-fi 5.1 pro i próbuję ustawić asio w reaperze żeby opóźnień nie było, no więc wybieram w systemie audio asie i z listy obok creative soundblaster asio, no i tu zaczynają się problemy, otuż lista wejść jest pusta, wyjścia się normalnie wyświetlają. Co mam zrobić? Pozdrawiam.

Prawdopodobnie coś ze sterownikiem skoro nie widzi żadnych wejść. W tej karcie na pewno są jakiekolwiek wejścia mikrofonowe?

tak, jest wejście mikrofonowe oraz line in, jak ustawiam naa przykład wave out czy direct sound to wszystko działa prawidłowo tylko są te opóźnienia, szukałem ustawień asio w creative audio control panel ale nic nie ma, sterowniki są dobrze zainstalowane na 100 procent.

Ale przecież, o ile mi wiadomo x-fi 5.1 pro nie ma oficjalnego wsparcia dla ASIO nawet creativowskiego.
Mówimy o tej takiej plastikowej, prostokątnej karcie z jednym rogiem ściętym, i wieelką gałą w tymże rogu, podłączanej poprzez USB.
jeśli Ci się udało zainstalować ASIO od innego creativa, on może je widzieć tzw. siłą rozpędu, natomiast sposób działania może być nieobliczalny.
chyba, że najnowsze generacje lub sterowniki tej karty coś zmieniły (ja swoją kupiłem w jakimś 2016 i firmware najnowszy jest z 2017). creative update również nie pokazuje, żeby coś tam za bardzo dostępnego było jako aktualizacja.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

nie, nie instalowałem asio od creative, doinstalował się sam z całym oprogramowaniem do tej karty więc skoro się doinstalował to zakładam że takowe wsparcie posiada

dobra wszystko jasne, tak jest napisane na stronie creative: • Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro (tylko odtwarzanie ASIO)

W reaperze wybierz sobie albo Va Sapi albo DS, i tam pobaw się rozmiarem bufora i tym drugim parametrem. Może być tak, że osiągniesz zamierzony efekt bez samego ASIO. Gdy byś wcześniej napisał że ASIO jest dla ciebie istotne, szukali byśmy czegoś właśnie z ASIO.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

A bawiłeś się może sterownikiem asio4all? To asio w sumie nie jest dla mnie takie ważne, zresztą do 200 złotych niczego z obsługą asio bym nie znalazł.

#9 Edytowano

Ja korzystam z WASAPI i nie mam raczej opóźnień przy odtwarzaniu siebie podczas nagrywania. Wiadomo, że później muszę sobie dociągnąć itemy szóstką, ale to nie problem.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Potwierdzam, zainstalowany na windowsie 10 pełny sterownik creative faktycznie doinstalowuje ASIO, w którym da się tylko odtwarzać. ale sterownik jest bardzo niestabilny
w ogóle karta ta do demonów opóźnienia nie należy, i parę razy udało mi się już ten driver asio wysypać, a pod WASapi mam mniejsze latencje na wbudowanym realteku niż na rzekomo lepszym creative.
może rok produkcji samej karty ma znaczenie.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

Nie, Asio 4 All się nie bawiłem, ale co do tego, że do 200 nie znajdziesz karty z ASIO, to się mylisz. Sam takową swego czasu kupiłem, nie było to jednak 5.1

w sumie skoro kupiłem pojemnika na USB to asio w karcie jest nieistotne, ale tak z ciekawości pamiętasz może jaki był model tej karty? I tak trochę offtopowo, czy jak mam novoxa nc1 to czy ta jego dźwiękówka obsługuje asio?

M Audio M Track +

Aha pozwól @Marcysia, że powiem o twoim przypadku. Mianowicie koleżanka ma Interface, który jej hmmm odsprzedałem. U mnie wszystko działało wspaniale, opuźnienia niziutkie i ogólnie rzecz biorąc, nie miałem prawa narzekać. U koleżanki zaś, na procku Celeron 1,30 ghz x 2, były nijakie problemy. Komunikowaliśmy się podczas konfigurowania przez Teantalk, sterowałem komputerem poprzez NVDA Remote. Po podłączeniu karty do komputera, dźwięk w TT zanikał całkowicie, w całym systemie z resztą też. Ponadto, dopuki Marcysia nie odłączyła sprzętu od lapka, remote w żaden sposób nie reagował. Oczyściliśmy komputer ze zbędnych plików/ śmieci win.10, defragmentacja HDD, oczyszczanie dysku, czyszczenie autostartu nie pomogło. Już mieliśmy się poddać, był nawet pomysł wymiany laptopa, jednak dziwnym trafem postanowiłem zapytać. Czy interface jest podłączany bezpośrednio do lapka czy przez jakiś hub. Okazało się, że to miało ogromne znaczenie, dzięki za rozmowę w tym temacie @Eugeniusz Pompiusz. Pod hubem były podłączone bodajrze 2 albo 3 dyski i koncentrator nie był w stanie najprawdopodobniej udźwignąć sprzętu. Koleżanka podłączyła kabelek od karty bezpośrednio do lapka, i wszystko gra!!!

no właśnie słyszałem że do huba nie powinno się podłączać, u mnie karta jest podłączona do usb 2.0, do jednego z portów usb 3.0 jest podłączony novox nc1, a do drógiego aktywny hub usb do którego podłączone są 3 dyski oraz klawiatura. O ile ten hub by pewnie uciągnoł kartę i pojemnika czy nawet jakiś interfejs to podejżewam że były by zakłucenia przy nagrywaniu lub otwarzaniu. Dodam jeszcze że hubowi prądu nie brakuje bo jest podłączony pod 2 amperową ładowarkę.

Ja mam do swojego huba zasilacz, tak więc na prąd nie narzeka.

a są zakłucenia jak do niego podłączasz interfejs czy dźwiękówkę?

#18 Edytowano

Pod hubem mam 4 dyski, klawiaturę, mikrofon, mixer, czasem jeszcze ładowarkę od telefonu, transmitter i inną kartę dźwiękową i wszystko śmiga.
Najważniejsze, by był aktywny, na pasywnym to sobie możesz jedynie spalić wejście usb. :D
Żadnych zakłóceń jak na kilka miesięcy użytkowania nie zaobserwowałem.
Generalnie to też zależy od kabli, których używasz. A, jedyne zakłócenia to mi robi sam laptop i pewien dysk.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Dyski faktycznie potrafią siać, ale dobrą praktyką u mnie okazało się stosowanie na kabelkach Filtrów Ferytowych. Nic nie sieje, z resztą dachu na tt słyszał.

@Pitef opowiesz coś więcej o filtrach ferrytowych? Bo w temacie jakoś nie jestem.
W internecie przeczytałem co nie co o tym, i wiem jakie jest tego zadanie. Pytanie jak one dokładnie wyglądają, i czy dokupujesz taki filtr osobno do kabla czy są kable wbudowane z takim filtrem i wreszcie gdzie te filtry zakładasz, tj czy do wszystkich kabli czy tylko do kabli od urządzeń audio.