Mieszamy

Jaką kartę do głośników 5.1 polecacie?

Założony przez nsoft15 24 wpisy ostatni wpis 4 lata temu Strona 1 z 2

Witam, zamierzam z upgrade-ować system audio w moim pokoju, no i trafiły mi się głośniki 5.1 firmy Creative. No i sprawa wygląda tak, że są 3 mini jacki 3,5mm, czyli zakładam że jeśli chcę wykorzystać potencjał wszystkich głośników muszę dokupić osobną kartę dźwiękową na USb, ponieważ korzystam na codzień z laptopa. Rozglądam się za jakimś soundblasterem, ale tyle tych wszystkich modeli jest że nie ogarniam. Pomoże ktoś? Z góry dzięki i pozdrawiam.

Albo Creative, model np. X FI5.1 PRO, albo któraś ESI Maja.
1 jack odpowiada za Front L/R- czyli przednie. drugi odpowiada za Rear L/R, czyli tylną parę, a trzeci jack za głośnik centralny i subwofer. Trzeba to to do karty odpowiednio poprzypinać co by sygnał w DTS czy w AC3 w filmach czy grach się zgadzał. Mam tę creativę, jest super.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

OK, dzięki

Teraz ona tak poszła w górę, że za podobne pieniądze masz creative x3.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Poleciłem to, co sam mam. Nie oriętuję się w cenach, obydwie są fajne, z tym że X3 jest po prostu nowsza.

Komputer stacjonarny wystarczy.

No w kompie stacjonarnym też przecież musi być karta na pci

Już widzę, jak leci do sklepu i kupuje stacjonarkę tylko po to, by korzystać z głośników 5.1 xD. W mojej np nie ma tylu wejść.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Nie musi, moja ALC892 ma wbudowane możliwości podpięcia zestawu 7:1

Zależy czy na płycie głównej masz 3 gniazda, czy 6 albo więcej. Może po SP.DIV da się, ale zwykle te zintegrowane są w porównaniu do dedykowanych Takie se. Miałem kiedyś w stacjonarce poczcivą Creative SB.Live 5.1 SB0.2.2.0- 5.1. Grało to wyśmienicie. Wspominam bardzo dobrze, i aż się łezka w oku kręci, bo ASIO to tam było coś cudownego.

Moja ALC892 dobra jest, szumów to to niema prawie wcale, a przynajmniej ja na niskooporowych słuchawkach nie słyszę, na wejściu zresztą tak samo.

A i owszem, jednak powiedz mi przyjacielu, ile gniazd ma ta karta u ciebie?

6

aa, 5, jedno spdif, czy jak się to cyfrowe nazywa.

A no to masz pełnoprawne 5.1 a nie jakieś tam symulowane.

Ja bym bardzo chciał podpiąć soundblastera ae5 albo audigy fx do laptopa, ale raczej się nie da. No chyba, że ktoś ma jakiś pomysł, to bardzo chętnie.

A co powiedziała by na to przejściówka pci/usb?
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Za małe napięcie. Prubowałem.

Co ty cyndolisz @Pates. Do takich przejściówek, z resztą jak i do kieszeni dyskowych dodawany jest często kabelek do drugiego USB, więc na 99% się da.

Jakby był zewnętrzny zasilacz to może wtedy, ale z jakiegoś powodu się tak nie robi, prawda?