EltenLink

Problem z aplikacją messenger na desktopa po jej najnowszej aktualizacji.

Wróć do Sieci społecznościowe

#81 Robert123

Linda musisz operować nawigacją obiektową w nvda, tak to ci czyta przycisk, ale jak zrobisz nvda i numeryczny 2 przy takim przycisku to wiadomość zostanie ci odczytana. Ja operuję zarówno strzałkami, jak i nawigacją obiektową jednocześnie. Wcześniej sobie oczywiście zaznacz, by było włączone śledzenie pozycji kursora i fokusu systemowego, to jest domyślnie nawet już włączone, bo zakładam, że korzystasz z nvda, to jest już włączone.

2022-05-05 08:03

#82 skrzypenka

No dobra, spróbuję. :)

Weź moje skrzypce i zagraj tak, jak ja.
Edytowano 2022-05-05 11:00

#83 DJGraco

Mi się maży taka appka messengera jak unigram, z listą czatów pod strzałkami gura duł, wchodzimy i elegancko są wiadomości pod strzałkami a pod tabem pole edycji do wpisywania. Jejuś jakie by to było piękne. Ale puki co to nie chce mi się korzystać ze średnio dostępnej appki i wolę stronę.

Edytowano 2022-05-05 11:19

#84 zywek

No to właśnie taka jest, tylko niedostępna.

2022-05-05 21:42

#85 DJGraco

Hejka,
nie wiem czy to ktoś odnotował, pewnie tak, bo dużo ludzi korzysta z messengera XD, ale zainstalowałem sobie tą appkę i wygląda na to, że stała się dostępna. A przynajmniej czyta wiadomości pod strzałkami.
Muszę sprawdzić jak tam konwersacje grupowe.
Aż nawet uruchomiłem NVDA z wyłączonymi dodatkami, bo a nóż miałem zainstalowanego jakiegoś messengera addon for nvda I czyta dalej. Dziwne, że nikt o tym nie napisał. Chyba, że było o tym wspomniane w tyfloprzeglądzie, ale przyznam nie jestem z tą audycją na bieżąco.
No niestety nie czyta odbiorców w konwersacjach grupowych, ale obiektówką można se sprawdzić kto napisał daną wiadomość. Nie jest to poziom dostępnościowy Unigrama, ale jest niebo lepiej.
Edit1: Nie działa np page up i down do przewijania wiadomości.

Edit 2. Dodawanie załączników nie działa program się zawiesza przy próbie dodania i się zamyka.
Edit 3: Zauważyłem taką rzecz, że czasami appka staje się kompletnie nie dostępna aż do ubicia jej z zasobnika (menu jest dostępne) i uruchomienia jej ponownie.
Mam nadzieję, że będzie coraz lepiej z tą appką.
Edit 4: Aplikacja messenger nagrywa wiadomości głosowe w stereo! I bez ugorszeń włączanych dodatkowo. W sensie dźwięk z mikrofonu jest podawany taki jak wychodzi z systemu.
Edit 5: Problem z dodawaniem załączników to błąd cudownego NVDA, z narratorem wszystko bangla. Trza to będzie zgłosić do issues. O ile ktoś tego nie zrobił wcześniej.
Edit 6: No niestety wiadomości głosowe można tylko do minuty nagrywać. Bez sensu to jest, bo na mobilkach znieśli to już dawno

Edytowano 2023-08-14 08:21

#86 Paulinux

Tak, już dawno była wzmianka w tp

Happy hacking
2023-08-14 15:03

#87 misiek

Jak ktoś da mi coś, gdzie na Messengerze będę mógł się cofnąć do wiadomości przykładowo tydzień wstecz biere.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2023-08-14 18:14

#88 DJGraco

Na stronie możesz się cofać o tydzień a nawet dalej tylko wada jest taka, że im więcej masz wiadomości tym bardziej obciążasz przeglądarkę. Ale na tej appce ms możesz się cofać także. Tylko nie dzialają przyciski page up i down więc możesz sięcofać trzymając strzałkę na liście wiadomości.
Chyba, że ktoś zna patent z cofaniem przez appkę o ile taki w ogóle istnieje. W każdym razie możesz przetestować, bo tak, możesz się cofać o tydzień przed a nawet dalej.
https://www.messenger.com/desktop/

2023-08-14 19:23

#89 misiek

Dobra, jak się cofnąć na stronie?

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2023-08-15 00:41

#90 DJGraco

Wątek messenger pokazywanie starszych wiadomości, ogólne, informatyka

2023-08-15 07:26

#91 misiek

Tyle to i ja wiem. A jakiś szybki skrót do tego i tego dnia, a,lbo coś?

2023-08-15 15:04

#92 DJGraco

Niestety nie ma. A przynajmniej ja czegoś takiego nie odkryłem

2023-08-15 21:55

#93 misiek

Ehh, tak czy tak dłubanina

2023-08-16 02:27

#94 DJGraco

Polubiłem tą appkę dla windowsa. Nie jest idealnie, ale działa to szybciej niż strona internetowa.
Takie info, jeżeli chcemy wywołać menu kontekstowe np na wiadomości audio żeby ją gdzieś dalej udostępnić i tak dalej, to nie da się tego zrobić w normalny sposób. Na wiadomościach tekstowych spacja otwiera nam menu podręczne danej wiadomości. W przypadku głosówki ustawiamy się na niej, obiektówką szukamy czasu trwania, potem naciskamy insert+numeryczny slash, i potem prawy klawisz myszy.

Edytowano 2023-08-16 08:54

#95 skrzypenka

Nadal dłubanie w tej apce i nic ono nie wnosi.

Weź moje skrzypce i zagraj tak, jak ja.
2023-08-28 17:18

#96 DJGraco

Kolejny bóg appki messengera. Przy pisaniu dłóższych wiadomości tekstowych appka samoistnie wywala się. Całe szczęście w pamięci podręcznej jest tekst, więc nie tracimy całego zapisanego referatu tylko kilkanaście znaków przed awarią.

2023-08-30 16:15

#97 Numernabis

Nie tylko z desktopowym messengerem jest problem, ja na swoim Samsungu mam na oknie kilka czatów i nie przewija się dalej, nie mam zakładki kontakty, nie mogę znaleźć kontaktu do którego chciałem napisać, mam kontaktów znacznie więcej, a wyświetla mi się w czatach jedynie 7 pozycji i koniec i tak w kółko chodzi, próbowałem przeijać paluchami i nic.
Zjebali totalnie messengera zarówno desktopowego jak i androidowego.
Zasada jest taka, że jak coś działa to tego nie ruszamy, ale jak widać już prawie nikt się do tego nie stosuje i wychodzi takie gówno jak między innymi messenger.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-08-30 16:31

#98 DJGraco

U mnie przewija normalnie. Też mam androida.

2023-08-30 16:50

#99 misiek

Jaki portal taka aplikacja.
-- (Numernabis):
Nie tylko z desktopowym messengerem jest problem, ja na swoim Samsungu mam na oknie kilka czatów i nie przewija się dalej, nie mam zakładki kontakty, nie mogę znaleźć kontaktu do którego chciałem napisać, mam kontaktów znacznie więcej, a wyświetla mi się w czatach jedynie 7 pozycji i koniec i tak w kółko chodzi, próbowałem przeijać paluchami i nic.
Zjebali totalnie messengera zarówno desktopowego jak i androidowego.
Zasada jest taka, że jak coś działa to tego nie ruszamy, ale jak widać już prawie nikt się do tego nie stosuje i wychodzi takie gówno jak między innymi messenger.

--

2023-08-30 17:09

#100 Numernabis

Na portalu nie siedzę, mam bo potrzebny mi był messenger.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-08-30 17:52