A czy jest jakiś sprzęt, który pod względem obsługi przypominałby Edirola R09 HR i miałby wbudowany minigłośnik odsłuchowy?Mój edirol trzyma się dobrze, ale ma już 12 lat i w każdej chwili może odmówić posłuszeństwa.
Nigdy tego nie miałem a też nigdy o tym nie słyszałem. Jaki ma układ mikrofonów?
X/Y, czy może MS?
Mniej więcej XY, ale nie do końca. To dość leciwy model dawno nie sprzedawany. Zastąpiony został przez rolanda r-05, kóry również obecnie nie da się kupić, bo jest już r-07.
Z tego co widzialem na szybko ma układ X/Y.
Fajnym wyborem wydaje się Zoom H1n.
Ma głośniczek odsłuchowy, można podpiąć linię i mikrofon jak też było napsane w tym Edirolu, a jego cena to ponad 400 zł.
Dzięki za wszystkie informacje. To może Doprecyzuję. Chodzi mi wyłącznie o obsługę sprzętu a nie układ mikrofonów, ponieważ będę nagrywał głównie na mikrofonach zewnętrznych. Zależałobymi także na tym, żeby sprzęt nie był bardzo wielki.
Chciałbym na szybko, po włączeniu rejestratora móc kontrolować poziom głośności odsłuchu i optymalizować czułość mikrofonów. W edirolu to było rozwiązane w fajny sposób. Na lewym panelu potencjometr do mikrofonów, a na prawym do głośności odsłuchu. No i co najważniejsze, klawisze bardzo wyczuwalne
Boję się Zoomów, ponieważ irytuje mnie poziom szumu na nagraniach, ale chętnie go przetestuję pod tym kątem.
Ja kupiłem Zooma h1n, ale coś więcej będę mógł powiedzieć dopiero po 25 czerwca, bo obecnie jestem poza domem a paczka przyszła praktycznie po moim wyjeździe i odebrali ją inni domownicy.
Tam moższ sobie kontrolować, masz pokrętełko do głośności odsłuchu, samych mikrofonów, możesz załączać limiter wtrakcie nagrywania i takie tam.
Ale jak zależy ci na tylko zewnętrzniakach to możesz równie dobrze jakieś olympusy wziąźć.
Zoom H1n szmi o wiele mniej od chociażby h2
od wersji H2 Zoom zrobił baardzo duże postępy.
A do Edirola jakbyś go porównał? Oczywiście mam na myśli nagrywanie na zewnętrznych mikrofonach.
Powinieneś być zadowolony. Z tego co przeczytałem Zoom ma znacznie mniej szumów własnych niż Edirol.
Użytkownik matid25 albo djdenis333 też posiadają ten model zoom, możesz się do nich zgłosić np w pmce i się zapytać.