tak czy inaczej mi sie na to limiter sprawdzil i juz. myslalam jeszcze o tej funkcji niskich czestotliwoscy, ale to mi odcyna basy z muziky wiec z tego zrezignowalam.
czesc ziwek. ja wlasnie tes nagrywam na glosnoscy 20 czy tam 2? niewiem jjak to h1n liczy, natomiast wiatr i okrziky i tak bez limitera brzmieja groznie. z nim to to sie da chocias sluchac.
Co do olympusa to dobry jest olympus lsp2 i ls100 ls14 też da się nagrywać tylko on ma wąskie stereo. Co do limitera to tak jak przedmówca nie używam i nie lubię wolę zgłośnić
ehh, no to nie powinieneś słuchać praktycznie żadnej muzyki, bo tam kompresor i limiter to efekty pierwszego kontaktu i używane są praktycznie zawsze, nawet przy nagraniach klasyki, a o nowoczesnym popie to nawet szkoda gadać.
Ano zależy od limitera i sposobu jego użycia. Można to ustawić tak aby nie przeszkadzało. Może zapytam inaczej. Z\Co wolisz w razie problemów - limiter czy przester?
Nie o to chodzi. Zakładasz jakiś poziom, włączasz nagrywanie i nagle w czasie nagrania masz dźwięk duużo głośniejszy od zakłądanego poziomu. Np gdy nagrywasz naturę i nagle okazuje się, że stoisz blisko torów kolejowych z max prędkością 160km/h albo gdy nagrywasz ruch uliczny i tóż przed tobą przejeżża konwój na piętnastu sygnałach. Wtedy. Czy zawsze nagrywasz na zero? podejrzewam, że nie, bo elektronika szumi i nagrywanie na zero potem zwiększenie głośności to wzmacnia ten szum elektroniki, a jeśli nagrywasz w 16bit to może okazać się, że nagle słychać kwantyzację. Chyba czas na jakiś post na blogu o tym, bo temat może być ciekawy.
Kiedyś angrywałem stawianie żagli na Zawiszy CZarnym w czasie rejsu z cyklu Zobaczyć Morze. Nagle zupełnie nieoczekiwanie, przy najmniej dla mnie statek dał sygnał, ale jak! trąbka kolejowa to się do tego nie umywa! Przester poszedł totalny, bo ni cholery nie mogłem przewidzieć tak głośnego dźwięku. Gdybym miał porządnie ustawiony limiter przy najmniej nie trzeszczałoby to przy tym sygnale, a tak mam jeden wielki przester. Oczywiście jak już niejednokrotnie wspominałem, limiter trzeba ustawiać inteligentnie i wtedy działą on tylko w sytuacjach rzeczywiście awaryjnych.
This site uses cookies to enhance your experience.