EltenLink

Szukam całkowicie dostępnego nowego Androida na 2021.

Wróć do android

#221 cinkciarzpl

Papierek, czysty też zagada, a wifi dla polskiej mowy przecie bierzesz ze starego tel który robi za hotspot.
-- (papierek):
Argument akurat jest z netem bardzo słuszny, bo nawet samsung z brudnym androidem zagada ci, jak będzie miał dostęp do neta. :P A w przypadku czystego wszystko zależy od np. tego, czy mamy pin na karcie, czy po włożeniu i przed konfiguracją tel mamy dostęp na tej karcie do neta, bo do wi-fi nie mamy z jasnych względów.
Główny problem polega na tym i niezależnie od czystości czy braku androida, że nie ma on wbudowanych na starcie polskich głosów syntezy i dopiero przy aktywnym połączeniu internetowym jest w stanie je pobrać przy uruchomieniu talk backa. W innym wypadku albo tb się uruchomi i nie będzie gadał, albo się nie uruchomi wcale.
A fakt, apple rozwiązało to normalnie, wbudowując chociażby ten głos w wersji compact na start, co u googla występuje, ale nie w języku polskim i o to się rozbija wszystko, a nie o to, że się nie uruchamia.

-- (cinkciarzpl):
Ale zazwyczaj mamy stary tel z możliwościami tak więc argumentu o braku netu nie bierę.
Wszystko co przybliża nas do samodzielnego skonfigurowania sobie tego telefonu od zera jest krokiem w dobre, a nie na odwrót, bo na tym polega dostępność. Popatrz jak jabcoki to rozwiązały.

--

--

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2022-04-08 09:40

#222 Numernabis

Ale żeby połączyć się z wi-fi trzeba mieć głos i czy jest to telefon z nakładką czy z czystym androidem oba po uruchomieniu zachowują się tak samo.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-04-08 11:04

#223 papierek

Właśnie o tym cały czas mówię.

po co mi sygnatura?
2022-04-08 11:21

#224 zywek

głosy nie są wbudowane w plik instalacyjny pakietu.

2022-04-08 13:46

#225 papierek

powinny być gdziekolwiek wbudowane, już nie istotne, da się to zrobić, skoro angielski jest.

po co mi sygnatura?
2022-04-08 13:47

#226 zywek

Polski też by był, gdyby samsung nie kombinował i nie ustawiał swojego samsung tts na start.

Edytowano 2022-04-08 13:49

#227 papierek

to już wina samsunga, ale gdyby tak było, to czysty android bez dostępu do internetu potrafił by zagadać na starcie a tak nie jest, bo musi dopiero pobrać głos z internetu.

po co mi sygnatura?
2022-04-08 13:50

#228 zywek

Ja nie wiem, jedyny telefonzczystym androidem jaki miałem to xiaomi mi a2, który miał na start ustawiony język Angielski i sobie po ANgielsku gadał.

2022-04-08 13:51

#229 papierek

No dlatego powtarzam, że angielski głos jest w każdym tel, a polskiego ni ma, można to obejść, że ktoś ci ustawi ang i sobie sam konfigurujesz, ale to jednak potrzebna nadal jest pomoc oka.

po co mi sygnatura?
2022-04-08 13:52

#230 pajper

Czekajcie, ale w któych telefonach to konkretnie występuje? Bo troszkę się pogubiłem, chodzi tylko o Samsungi?

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2022-04-08 13:54

#231 zywek

Nigdzie, w żadnym romie androidowskim nie ma Polskich głosów by default

2022-04-08 13:55

#232 papierek

Sprawa jest taka, że duża większość telefonów ma ustawione na starcie google tts, które nie ma polskiego pakietu głosowego na starcie i zacznie gadać tylko po podłączeniu do internetu. Samsung pod tym względem ma najgorzej, bo ma samsung tts, który nie dość, że nie ma polskiego głosu wbudowanego, to jeszcze po podłączeniu do internetu gadać nie zacznie, bo można pobrać dopiero po wstępnej konfiguracji.

po co mi sygnatura?
2022-04-08 13:56

#233 pajper

Nie pamiętam już jak konfigurowałem Asusa. Ale pamiętam, że po prostu przytrzymałem dwa razy klawisze głośności i zagadał. Ale w jakim języku, to już głowy nie dam.
Stąd pytam, bo to może być cenna wiedza.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2022-04-08 13:56

#234 zywek

Ale w niektórych telefonach jeszcze zanim zagada jak przytrzymasz 2 klawisze zdarz się, że musisz mu dotknąć na ekranie przycisku OK, że się zgadzasz, że ułatwienia dostępu mogą podglądać Twój ekran i coś tam jeszcze. Chyba w oneplusie tak miałem.

2022-04-08 13:57

#235 balteam

Mi asus coś nie chciał zagadać na starcie.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-04-08 14:52

#236 Monia01

Mi gadał, po angielsku, ale gadał

🇺🇦 🇵🇱
2022-04-08 14:56

#237 balteam

No weźcie, dlaczego ja mam ten sam telefon co wy dwoje wyżej?
Kiedyś przetestuję może jeszcze raz po jakimś resecie, zanim to nastąpi, niech kto jeszcze kupi asusa zenfone 8 i da znać:D

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-04-08 14:58

#238 Monia01

Nie no, głowy nie dam sobie uciąć, że tak było, ale z drugiej strony konfigurowałam go 2 razy i nie przypominam sobie, żeby musiał mi ktoś widzący pomagać

🇺🇦 🇵🇱
2022-04-08 15:00

#239 Monia01

Przynajmniej nie w kwestiach, których nie mogłabym sama ogarnąć

🇺🇦 🇵🇱
Edytowano 2022-04-08 15:01

#240 JM

-acznijmy od tego, że w Vanced nie ma wogule reklam.Z

2022-04-10 15:36