Brajl, urządzenia brajlowskie i lektorskie

Ubrajlawianie lekarstw

Założony przez Lowca_Androidow 102 wpisy ostatni wpis 5 lat temu Strona 4 z 6

Nie ma co się oszukiwać, żyjemy w takich czasach, że leki to prawie każdy na coś bierze.
Zielarstwo - jak najbardziej, ale trzeba wiedzieć co i jak, co z czym bo można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Chyba w tamtym roku była afera z takim zielarzem co to doprowadził do śmierci dziecka.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Łowca- i sam widzisz. Kropelki zaszkodziły ci do końca życia. Ja całe szczęście ogarnąłem się w wieku kilkunastu lat, i na katar przestałem brać cokolwiek, bo żadna chemia z apteki mi w tym nie pomogła. I to jest jednak prawda, że katar leczony trwa tydzień, a nieleczony siedem dni. Zuzler- prawda. śmierdzi do pożygania, ale jednak pomaga. Julitko- byłaś odczulana? Mojemu bratu pomogło, do tego stopnia, że w domu może normalnie mieć psa, a był uczulony na bardzo wiele rzeczy. I do tego astma, a teraz- od bardzo wielu lat pali szlugi, i generalnie mu nic nie jest.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Łysy, tak, ale wówczas nie miałem na to wpływu, byłem dzieciakiem
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

No ja do czasu też.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#65 1 like

@Łysy
Ja Ci źle nie życzę, ale jednak kiedyś przyjdzie taki czas, że leki będziesz musiał brać. To nie jest czarnowidztwo. To bardzo smutne i trochę głupie, ale tak jest. Nie, nie byłam odczulana. Mój alergolog mi to odradził, gdyż w większości przypadków takie odczulanie się niestety nie sprawdza, albo sprawdza się częściowo. I, co ciekawe, odczulanie to też "leki". :) No dobra, to była taka złośliwa igiełka, ale jednak to prawda. :)
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Te afery z zielarzami to też zależy od konkretnego gościa. Ja kiedyś trafiłem na takiego, który co prawda urzywał ziół ale nie twierdził, że medycyna to shit więc nawet zlecał badania krwi etc. I dzięki niemu nie biorę sterydów na astmę, której jak się okazało nie miałem a wdychałem je ładnych kilka lat.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Julitka - odczulanie to nie tylko leki, jest odczulanie przez ultradźwięki czy jakoś tak.
Musiałbym się dopytać, ale siedzi się z nogami na takiej płytce - oczywiście wcześniej trzeba zrobić testy - to działa bosostrzenica żony tak się odczulała i pomogło.

No tak, ale chyba koszty to też generuje. I to był tylko przykład.

Tak, koszty generuje, ale napisałem to w sensie brania leków czy zastrzyków.

#70 1 like

Ach, no na takiej zasadzie, to można wyjechać tam, gdzie alergenów nie ma, można do każdego pomieszczenia kupić filtry, codziennie zmieniać pościel itp. Ok, przejaskrawiam, ale wiecie. Nie, nie jestem lekomanką, ale generalnie nie wyobrażam sobie, by przez 60-90 lat życia nie wziąć ani jednego.

Skoro mojemu bratu pomogło to chyba jednak warto, chociaż częściowo to załagodzić, a lekarz no cóż- nie jest Panem życia i śmierci. Chyba lepiej spróbować, jeśli jest taka możliwość, niż żyć z chorobą. Julitko- czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że nie biorę bez potrzeby. Jeśli będę musiał i będzie mi to miało pomóc w życiu, to będę brał. Pókico nie muszę, i z tego powodu się cieszę.

#72 1 like

Szczerze? Właśnie apropo brania leków uświadomiłam sobie, że nie znam imienia swojego lekarza rodzinnego ani nie mam numeru do przychodni :D

Hm, Długo się zastanawiałem, ale jednak podejmę rękawicę odnośnie mojej odpowiedzi do posta łowcy odnośnie tego że wielkość znaków w brajlu nie zawsze jest taka sama.

Nie na darmo Brajl jest standardem. wszystko co ma jakiś standard, musi być zawarte w widełkach standardu. "[...] Specyfikacja systemu Braille według wytycznych Marburg Medium
• Średnica punktu 1.3-1.6mm
• Odstępy między punktami 2.5mm (mierzone od środków punktów)
• Odstępy między znakami 6.0mm (mierzone od środków punktów)
• Odstęp między kolejnymi linaimi tekstu 10.0mm.
Marburg Medium Braille Cell Spacing
Konwencja spacjowania sytemu Marburg Medium oraz wymiary znaków Braille'a dla matrycy wklęsłej (patrycy) oraz dla klisz fotograficznych i plików elektronicznych.
Legenda
Tolerancja: ±0.1mm
a. 2.5mm
b. 2.5mm
c. 6.0mm pomiędzy dwoma znakami
d. 12.0mm odstępy międzywyrazowe
e. 10.0mm odstępy między kolejnymi wierszami "
Otusz nie jest możliwe pisanie więkrzego brajla czy mniejszego, jak np. w czarnodróku litere możesz zapisać w jednej kratce zeszytu w kratkę, a możesz zapisać na dwie kratki,czy linie. W brajlu zarówno w maszynie do pisania, jak i tabliczce masz wyznaczoną linijkę w której masz się zmieścić i tyle. Nikt nie wymyślił jeszcze nic doskonalszego, więc musi być tak, jak jest. Można co prawda naciskać na firmy etykietujące wyroby by dogadały się między sobą, w kwestji umieszczania oznaczeń brajlowskich: czy w górnym lewym, czy prawym dolnym rogu, ale wydaje mi się osobiście, że chyba lepiej łowco, jest tak, niż wogóle miałoby nie być brajla?
źródło na podstawie którego piszę to, to
http://www.kentype.pl/?menu=30&group=mix&article=176

--Cytat (Łowca_Androidów):
Albo nie wiesz o czym piszesz, albo źle mnie zrozumiałeś. Przecież nawet tabliczki do braila są różnych rozmiarów czyli odstępy znaków są różne i tak samo matryce które nabijają znaki na opakowaniach są różne i niejednokrotnie znaki brailowskie są wyraźne bo dość rozstrzelone, a niejednokrotnie są nadrukowane maczkiem - znaki są bardzo blisko co utrudnia odczyt tym bardziej osobom omniej czułych palcach.

--Koniec cytatu
LINE

Czy przeczytałeś to co napisałeś/wkleiłeś ze zrozumieniem?

cytat:

Czyli odstępy mięcdzy punktami mogą wynosić od dwóch milimetrów do pięciu milimetrów co oznacza, że jeśli zostanie użyty standard minimalny to będą literki mniejsze, bardzo gęsto wytłoczone, a te co mają odstęp pięć milimetrów będą to znaki większe i odstęp między znakami będzie znacznie większy i bardziej wyczuwalny.
To jest to o czym pisałem.
Nie pisałem nigdzie, że nie trzymają się standardów, ale, że ten drobny brail jest zbyt drobny zwłaszcza dla kogoś o mniej wrażliwych palcach czy dla początkującego w brailu.

oczywiście łowco że kupuję od czasu do czasu leki w aptece. Wszystkim tym o czym piszesz rządzą na szczęście standardy. Czytaj ze zrozumieniem. Podałem przecież linka na podstawie kczego popieram swoją opinię-zdanie. Dodam że nie widzę od urodzenia czyli od ponad 40 lat i jeżeli ci nie pasuje moje zddanie, to spoko ale weś to sobie do rozumu że to jak coś jest napisane, to nie bierze się z kapelusza.
Matryyce wydawnicze też mają swoje standardy
LINE

Wyedytowałm swój post, przeczytaj go.
Wygląda na to, że nie rozumiesz tego co wkleiłeś ze strony.
Na wszelki wypadek tutaj jeszcze raz napiszę.
Są znaki większe i mniejsze o czym świadczy standard:

cytat:

Czyli odstępy między znakami mogą wynosić od dwóch milimetrów do pięciu milimetrów co oznacza, że ich gęstość może być różna i przy minimalnym standarcie (dwa milimetry) literki są mniejsze, mocno zagęszczone, przy pięciu milimetrach są bardziej rozstrzelone.

cytat:
W brajlu zarówno w maszynie do pisania, jak i tabliczce masz wyznaczoną linijkę w której masz się zmieścić i tyle.

Tak, ale są różne tabliczki o czym wspominałem, mam tabliczkę 9 milimetrów oraz 12 milimetrów, a są i 15 milimetrów
Na każdej z tych linijek wyjdzie inna wielkość znaku, inne odstępy między punktamil

#77 2 likes

Hmm. Napisy brajlowskie na lekach to chyba nadal trochę ciężki temat, ponieważ są naprawdę różnej jakości. Wiem, że to trochę szukanie problemu tam gdzie go nie ma ale napisy powinny być ustandaryzowane. Czasem gdzieśbrakuje znaku wielkiej litery, czasem przy mg nie ma znaku miana, albo znak miana jest po odstępie, a wszystko powinno byćpisane ciągiem. :D
Zdarzają się również czeskie błędy. Ostatnio zauważyłam, że na pudełku zamiast stosować u dorosłych było napisane stosować u dorosęych.
Ilość informacji zależy również od rozmiaru pudełka. Jedno pudełko od leku którego używam jest tak duże, że zmieściła się na nim nazwa, ilość mg pisana tym razem prawidłowo, oraz napis: TABLETKI POWLEKANE. Wolałabym wiele bardziej nazwę substancji czynnej oraz datę ważności, co fizycznie jest niemożliwe, kiedy w grę wchodzą jakieś dihlorowodorki czegoś tam, lub inne łacińskie nazwy na pół linijki zwykłego tekstu pisanego. Rozwiązaniem idealnym byłby kod QR, który po zeskanowaniu odsłania nazwę leku, substancję czynną, dawkę w mg, oraz datę ważności.
Zamiast formy czy to krople, tabletki czy czopki naprawdę lepsza byłaby data ważności. ;)
ENFP

Camilla całkowicie się z Tobą zgadzam, pisałem o tym już wcześniej, kod QR lub nawet jakiś inny czip w którym bylibyśmy w stanie zamieścić nawet treść ulotki, oczywiście dostępny również sofcik pod androida i ipHOne'a do odczytywania tegoż czipa.
Co dla mnie jest istotne to powinno być oznaczane jakimś znakiem miejsce kodu QR czy kodu kreskowego i dotyczy to nie tylkoleków, ale powinno być takie oznaczenie na każdym produkcie, znacznie ułatwiłoby to nam szukanie i rozpoznawanie kodu.

Tak napisy powinny być ustandaryzowane, jednak firmy umieszczając napisy brajlowskie robią to jak najtańszym kosztem na byle jakich maszynach. Sądzę, że można by jedynie wyegzekwować, żeby druk był jak najwyraźniejszy. Czasem brakuje np. miana, bo mie ma miejsca, żeby dany znak umieścić.To samo zresztą dotyczy drukowanych książek brajlowskich. Tak więc rzecz sprowadza się do jakości maszyn używanych do drukowania.
Aśka Kaśce paćka w kaszce

Zauważyłem również wczoraj na jednym moim leku, że napis jest co to za lek, ale nie napisali w brailu jaki gramaż tegoż leku jest. Ogólnie jest to napisane, ale w czarnym druku. Też uważam, że to istotna informacja.