Thunderbird
Wróć do Oprogramowanie#341 DJGraco
A czy da się jak kolwiek wyłączyć oznajmianie tego czy dana wiadomość jest przeczytana, albo nie przeczytana lub zmienić kolejność wypowiadania danych fraz? Latam sobiie po liście wiadomości i mi mówi najpierw przeczytane, przeczytane, nieprzeczytane, etc etc, informacja czasem użyteczna, ale dla mnie fajnie by było jakby ona była np po temacie odbiorcy albo na samym końcu.
#342 Numernabis
Da się, ale to jakkieś pogmatwane i ja sobie namieszałem i długo walczyłem z przywróceniem właściwej formy
#343 Numernabis
Ja robiłem tak:
Jak zmienić kolejność kolumn na liście wiadomości:
Wchodzimy na listę wiadomości,
Klikamy Shift+Tab i usłyszymy:
Przełącz wątki wiadomości przycisk
Klikamy tutaj Enter i teraz strzałką w prawo/lewo odszukujemy interesującą nas kolumnę,
Ustawiamy się na niej i trzymając Lewy Alt strzałką lewo/prawo przenosimy kolumnę na wybraną pozycję, będzie ona oznajmiana cyfrą,
Jak już ustawimy na właściwej pozycji wystarczy tabulatorem wrócić na listę wiadomości
Z innej grupy opis:
Będąc na liście wiadomości musimy przejść na kontrolkę z kolumnami, aby to tego dokonać naciskamy:
Shift+Tab,
Usłyszymy:
Nagłówek tabeli jeden z trzy i nazwę wybranej kolumny,
Następnie poziomymi strzałkami wybieramy kolumnę, którą chcemy przenieść,
Żeby przenieść kolumnę naciskamy poziome strzałki przytrzymując klawisz Lewy Alt,
NVDA informuje nas na którą pozycję kolumna została przeniesiona.
Kiedy ustawimy interesującą nas pozycję wracamy na listę wiadomości klikając Tabulator.
P