Thunderbird
Wróć do Oprogramowanie#301 Numernabis
OK, to pierwsze co przyszło do głowy, ale to jest jakiś problem z thunderbirdem 115, przed aktualizacją zasuwał bez zarzutów, teraz jest przymulony, pomijając już fakt, że ulubione zamiast na górze są na dole i nawet jak zamknę będąc na folderze odebrane w ulubionych to i owszem, ponowne otwarcie powoduje, że nadal jestem w odebranych, ale już w głównym katalogu, nie w ulubionych, bez sensu.
#302 lalar123
Niestety zrąbało się totalnie kiedyś dwókrotne kliknięcie na f6 żeczywiście przenosiło do okna z folderami teraz wkółko karze mi szukać czegoś szlak mnie trafia.
#303 Numernabis
No nie, F6 nadal działa, ale trzeba trzykrotnie, ewentualnie czterokrrotnie bo tam jakiś dodatek jest, ale ja go wyłączyłem w dodatkach, bo jak go usunąłem to po ponownym uruchomieniu zainstalował się znowu.
#304 daszekmdn
Czy ktoś również tak ma? Nie mogę w żaden sposób przenieść kilku wiadomości jednocześnie do innego folderu. Zaznaczam kilkanaście wybieram przenieś, a przerzuca się tylko jedna ta, na której akurat stoję.
#305 Numernabis
U mnie wszystko jest OK, miałem ponad 1000 wiadomości w odebranych i za jednym razem przeniosłem do utworzonego folderu "Archiwum" i poszło.
#306 Julitka
Hej, czy znacie jakiś sposób, żeby w Thunderbirdzie złączyć wszystkie skrzynki odbiorcze kont Imap w jedną?
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#307 midzi
@Julitka chyba jedynie POP3 i foldery lokalne, ale ja dziękuję za takie złączanie.
#308 Julitka
No ja chyba też postoję.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#309 matius
Wystarczy dodać kilka kont i ma sie je na jednym drzefku, a jeśli trzeba gdzieś wspulnie przenieść maile z któregoś to wystarczy stworzyć folder w Thunderberdzie i gotowe. Może być lokalny, albo na jakiejś innej skrzynce.
I wybrany mail przenieść do tego folderu. Nawet przenoszenie między różnymi pocztami, np. gmailem, a o2, czy icloudem działa.
#310 Julitka
No ale wspólny folder jest w POP3, bez sensu. xd A foldery w jednym drzewku też, bo ja mam aktualnie 5 aktywnych i często używanych kont, uduszę się z przechodzeniem między nimi za każdym razem.
#311 matius
Nie prawda. Ja na każdej poczcie mam imap. I na jednej poczcie mam folder maile i tam z każdej poczty, nie zależnie czy jest z icloud, czy z gmaila, czy z o2, wrzucam go właśnie tam. A folder stoi na imap na poczcie o2. A gdybym chciał mógłbym go zrobić lokalnie, ale wolałbym nie. A jeśli jest więcej maili to zawsze jest ctrl, shift, spacja na mailu i trzymając ctrl, shift jadę aż znajdę inny mi potrzebny mail i znowu dokładam spację. Potem menu i na wiadomości i do przenieś. Wybieram folder, o którym mówiłem i przenosi te wiadomości po imap między pocztami.
#312 Julitka
@Matius Dobra, spokojnie, mi zależy na jednej rzeczy konkretnie: Żeby wszystkie skrzynki odbiorcze po Imapie spływały mi do jednego, domyślnego folderu. Czy mógłbyś mi opisać, jak to osiągnąłeś?
#313 Numernabis
Można utworzyć regółę, tworzymyfolder lokalny, potem w rególe ustawiamy, aby wiadomości do... były kopiowane do tego folderu i tak tworzysz regóły dla każdego adresu mailowego wskazując folder dla kopi wiadomości w tym utworzonym folderze, możesz wybrać opcję "Przenieś do" zamiast "Koppiuj do" żeby nie dublować wiadomości.
#314 stefan
Nie wiem czy w nowym się tak da, ale ja od lat mam ustawione Widok >> Foldery >>> pogrupowane
Wtedy mam jedną pozycję Odebrane i tam mam wszystkie skrzynki, można to też rozwinąć by sprawdzić pojedynczo.
Może to będzie jakieś rozwiązanie.
#315 matius
Aby to działało jak potrzebujesz, to trzeba utworzyć właśnie regułę. Sam muszę sobie przypomnieć jak to się robiło. xd Kiedyś miałem tak, że maile od konkretnego adresata londowały w danym konkretnym folderze.
-- (Julitka):
@Matius Dobra, spokojnie, mi zależy na jednej rzeczy konkretnie: Żeby wszystkie skrzynki odbiorcze po Imapie spływały mi do jednego, domyślnego folderu. Czy mógłbyś mi opisać, jak to osiągnąłeś?
--
#316 Julitka
Rozwiązanie Stefana zadziałało, jak potrzeba; dodatkowo jest nawet wygodniejsze, bo jeśli np. nasz szanowny O2 zdecyduje się nam posegregować wiadomości niepotrzebnie, to wszystkie foldery typu "Oferty" dla wszystkich kont będą w jednym folderze zgrupowanym, co pozwoli nam je łatwiej poczyścić. Dzięki. :)
-- (stefan):
Nie wiem czy w nowym się tak da, ale ja od lat mam ustawione Widok >> Foldery >>> pogrupowane
Wtedy mam jedną pozycję Odebrane i tam mam wszystkie skrzynki, można to też rozwinąć by sprawdzić pojedynczo.
--
#317 Julitka
Chyba jednak przestrzeliłam z ofertami, ale tak czy siak działa na segregowanie skrzynek odbiorczych. :)
-- (Julitka):
Rozwiązanie Stefana zadziałało, jak potrzeba; dodatkowo jest nawet wygodniejsze, bo jeśli np. nasz szanowny O2 zdecyduje się nam posegregować wiadomości niepotrzebnie, to wszystkie foldery typu "Oferty" dla wszystkich kont będą w jednym folderze zgrupowanym, co pozwoli nam je łatwiej poczyścić. Dzięki. :)
-- (stefan):
--
--
#318 Julitka
Mam jednak inny problem: Bardzo często serwer O2 nie chce odpowiedzieć w przypadku folderu Odebrane, bo wyświetla się komunikat "Serwer odpowiedział Failed Fetch Marker CCC" i dalej ciąg znaków. Zgłosiłam problem do zespołu WP, ale oni chcą screenów z konfiguracji konta; może uda się bez tego?
Gdzieś wyczytałam, że problem powodować może źle odatowana z jakiegoś powodu wiadomość, która np. ma datę z przed założenia konta. Faktycznie najstarsza wiadomość w folderze nie ma tematu i nadawcy i jest datowana na początek czasu Unix, ale pojawia się też w innych folderach i to nie zawsze. Próbowałam ją usunąć, ale się nie da. Może to jest najzwyczajniej błąd w odczycie Thunderbirda, tym niemniej serwer zgłasza komunikat, więc coś jest na rzeczy. Co zabawne, czasem ten komunikat się pojawia, a czasem nie. :)
Maile dochodzą, mam wrażenie, że serwer czasem pozwala im dojść, a czasem nie.
#319 zywek
Mnie natomiast zastanawia, jak Ty potrafisz tak pracować, jak masz wszystko w jednym folderze?
Ja mam wpiętych chyba 6skrzynek, i jakbym miał mieć wszystkie wiadomości w jednym folderze odebrane, to by mnie szlag trafił.
#320 Julitka
Czy nie jest to kwestia indywidualnych preferencji każdego z nas? Ja skrzynek mam 5, aktywnych.
-- (zywek):
Mnie natomiast zastanawia, jak Ty potrafisz tak pracować, jak masz wszystko w jednym folderze?
Ja mam wpiętych chyba 6skrzynek, i jakbym miał mieć wszystkie wiadomości w jednym folderze odebrane, to by mnie szlag trafił.
--