EltenLink

#301 Numernabis

OK, to pierwsze co przyszło do głowy, ale to jest jakiś problem z thunderbirdem 115, przed aktualizacją zasuwał bez zarzutów, teraz jest przymulony, pomijając już fakt, że ulubione zamiast na górze są na dole i nawet jak zamknę będąc na folderze odebrane w ulubionych to i owszem, ponowne otwarcie powoduje, że nadal jestem w odebranych, ale już w głównym katalogu, nie w ulubionych, bez sensu.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-10-27 20:52

#302 lalar123

Niestety zrąbało się totalnie kiedyś dwókrotne kliknięcie na f6 żeczywiście przenosiło do okna z folderami teraz wkółko karze mi szukać czegoś szlak mnie trafia.

Limeryki są supr!
2023-10-30 11:32

#303 Numernabis

No nie, F6 nadal działa, ale trzeba trzykrotnie, ewentualnie czterokrrotnie bo tam jakiś dodatek jest, ale ja go wyłączyłem w dodatkach, bo jak go usunąłem to po ponownym uruchomieniu zainstalował się znowu.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-10-30 13:39

#304 daszekmdn

Czy ktoś również tak ma? Nie mogę w żaden sposób przenieść kilku wiadomości jednocześnie do innego folderu. Zaznaczam kilkanaście wybieram przenieś, a przerzuca się tylko jedna ta, na której akurat stoję.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2023-10-30 21:08

#305 Numernabis

U mnie wszystko jest OK, miałem ponad 1000 wiadomości w odebranych i za jednym razem przeniosłem do utworzonego folderu "Archiwum" i poszło.

2023-10-30 23:36

#306 Julitka

Hej, czy znacie jakiś sposób, żeby w Thunderbirdzie złączyć wszystkie skrzynki odbiorcze kont Imap w jedną?

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-12-13 17:49

#307 midzi

@Julitka chyba jedynie POP3 i foldery lokalne, ale ja dziękuję za takie złączanie.

2023-12-13 19:00

#308 Julitka

No ja chyba też postoję.

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-12-13 19:00

#309 matius

Wystarczy dodać kilka kont i ma sie je na jednym drzefku, a jeśli trzeba gdzieś wspulnie przenieść maile z któregoś to wystarczy stworzyć folder w Thunderberdzie i gotowe. Może być lokalny, albo na jakiejś innej skrzynce.
I wybrany mail przenieść do tego folderu. Nawet przenoszenie między różnymi pocztami, np. gmailem, a o2, czy icloudem działa.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
Edytowano 2023-12-14 03:53

#310 Julitka

No ale wspólny folder jest w POP3, bez sensu. xd A foldery w jednym drzewku też, bo ja mam aktualnie 5 aktywnych i często używanych kont, uduszę się z przechodzeniem między nimi za każdym razem.

2023-12-14 10:02

#311 matius

Nie prawda. Ja na każdej poczcie mam imap. I na jednej poczcie mam folder maile i tam z każdej poczty, nie zależnie czy jest z icloud, czy z gmaila, czy z o2, wrzucam go właśnie tam. A folder stoi na imap na poczcie o2. A gdybym chciał mógłbym go zrobić lokalnie, ale wolałbym nie. A jeśli jest więcej maili to zawsze jest ctrl, shift, spacja na mailu i trzymając ctrl, shift jadę aż znajdę inny mi potrzebny mail i znowu dokładam spację. Potem menu i na wiadomości i do przenieś. Wybieram folder, o którym mówiłem i przenosi te wiadomości po imap między pocztami.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2023-12-14 10:11

#312 Julitka

@Matius Dobra, spokojnie, mi zależy na jednej rzeczy konkretnie: Żeby wszystkie skrzynki odbiorcze po Imapie spływały mi do jednego, domyślnego folderu. Czy mógłbyś mi opisać, jak to osiągnąłeś?

2023-12-14 11:32

#313 Numernabis

Można utworzyć regółę, tworzymyfolder lokalny, potem w rególe ustawiamy, aby wiadomości do... były kopiowane do tego folderu i tak tworzysz regóły dla każdego adresu mailowego wskazując folder dla kopi wiadomości w tym utworzonym folderze, możesz wybrać opcję "Przenieś do" zamiast "Koppiuj do" żeby nie dublować wiadomości.

2023-12-14 12:19

#314 stefan

Nie wiem czy w nowym się tak da, ale ja od lat mam ustawione Widok >> Foldery >>> pogrupowane
Wtedy mam jedną pozycję Odebrane i tam mam wszystkie skrzynki, można to też rozwinąć by sprawdzić pojedynczo.
Może to będzie jakieś rozwiązanie.

2023-12-14 14:16

#315 matius

Aby to działało jak potrzebujesz, to trzeba utworzyć właśnie regułę. Sam muszę sobie przypomnieć jak to się robiło. xd Kiedyś miałem tak, że maile od konkretnego adresata londowały w danym konkretnym folderze.
-- (Julitka):
@Matius Dobra, spokojnie, mi zależy na jednej rzeczy konkretnie: Żeby wszystkie skrzynki odbiorcze po Imapie spływały mi do jednego, domyślnego folderu. Czy mógłbyś mi opisać, jak to osiągnąłeś?

--

2023-12-15 10:47

#316 Julitka

Rozwiązanie Stefana zadziałało, jak potrzeba; dodatkowo jest nawet wygodniejsze, bo jeśli np. nasz szanowny O2 zdecyduje się nam posegregować wiadomości niepotrzebnie, to wszystkie foldery typu "Oferty" dla wszystkich kont będą w jednym folderze zgrupowanym, co pozwoli nam je łatwiej poczyścić. Dzięki. :)
-- (stefan):
Nie wiem czy w nowym się tak da, ale ja od lat mam ustawione Widok >> Foldery >>> pogrupowane
Wtedy mam jedną pozycję Odebrane i tam mam wszystkie skrzynki, można to też rozwinąć by sprawdzić pojedynczo.

--

2023-12-15 11:04

#317 Julitka

Chyba jednak przestrzeliłam z ofertami, ale tak czy siak działa na segregowanie skrzynek odbiorczych. :)
-- (Julitka):
Rozwiązanie Stefana zadziałało, jak potrzeba; dodatkowo jest nawet wygodniejsze, bo jeśli np. nasz szanowny O2 zdecyduje się nam posegregować wiadomości niepotrzebnie, to wszystkie foldery typu "Oferty" dla wszystkich kont będą w jednym folderze zgrupowanym, co pozwoli nam je łatwiej poczyścić. Dzięki. :)
-- (stefan):

--

--

2023-12-15 11:09

#318 Julitka

Mam jednak inny problem: Bardzo często serwer O2 nie chce odpowiedzieć w przypadku folderu Odebrane, bo wyświetla się komunikat "Serwer odpowiedział Failed Fetch Marker CCC" i dalej ciąg znaków. Zgłosiłam problem do zespołu WP, ale oni chcą screenów z konfiguracji konta; może uda się bez tego?
Gdzieś wyczytałam, że problem powodować może źle odatowana z jakiegoś powodu wiadomość, która np. ma datę z przed założenia konta. Faktycznie najstarsza wiadomość w folderze nie ma tematu i nadawcy i jest datowana na początek czasu Unix, ale pojawia się też w innych folderach i to nie zawsze. Próbowałam ją usunąć, ale się nie da. Może to jest najzwyczajniej błąd w odczycie Thunderbirda, tym niemniej serwer zgłasza komunikat, więc coś jest na rzeczy. Co zabawne, czasem ten komunikat się pojawia, a czasem nie. :)
Maile dochodzą, mam wrażenie, że serwer czasem pozwala im dojść, a czasem nie.

Edytowano 2023-12-15 11:15

#319 zywek

Mnie natomiast zastanawia, jak Ty potrafisz tak pracować, jak masz wszystko w jednym folderze?
Ja mam wpiętych chyba 6skrzynek, i jakbym miał mieć wszystkie wiadomości w jednym folderze odebrane, to by mnie szlag trafił.

2023-12-15 16:53

#320 Julitka

Czy nie jest to kwestia indywidualnych preferencji każdego z nas? Ja skrzynek mam 5, aktywnych.
-- (zywek):
Mnie natomiast zastanawia, jak Ty potrafisz tak pracować, jak masz wszystko w jednym folderze?
Ja mam wpiętych chyba 6skrzynek, i jakbym miał mieć wszystkie wiadomości w jednym folderze odebrane, to by mnie szlag trafił.

--

2023-12-15 16:55