EltenLink

Zbiórka na Eltena na rok 2023

Wróć do Archiwum Eltena

#101 Celtic1002

Tak, nadal błąd.

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2022-06-15 19:07

#102 pajper

Dzięki, myślałem, że rozwiązałem. Wracam do tematu, bardzo przepraszam za opóźnienia i zamieszanie.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2022-06-15 19:12

#103 GeorgeWu

Mam też ten sam błąd.

2022-06-18 22:36

#104 pajper

Otrzymaliśmy trzy wpłaty na pakiety premium (1x audiofil, 2x sponsor).
Bardzo dziękuję!

@Celtic1002
Teraz powinno już naprawdę działać. :)

#StandWithUkraine

2022-06-21 12:18

#105 GeorgeWu

Nadal otrzymuję komunikat o błędzie, gdy wklejam kod, aby aktywować pakiet, kiedy wpisuję swój kod i kiedy wciskam enter i kiedy naciskam tak, nadal mam komunikat o błędzie, czy to oznacza, że muszę ponownie kupić kod ponownie? Mam nadzieję, że nie.

2022-06-22 00:26

#106 pajper

Napisałem już prywatnie.

#StandWithUkraine

2022-06-22 00:27

#107 GeorgeWu

okay,my bad

2022-06-22 01:36

#108 Celtic1002

Zgadza się, działa, dziękuję. <3
-- (pajper):
Otrzymaliśmy trzy wpłaty na pakiety premium (1x audiofil, 2x sponsor).
Bardzo dziękuję!

@Celtic1002
Teraz powinno już naprawdę działać. :)

--

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2022-06-22 11:45

#109 kamil33

tak się tu dołączę mam nadzieję że to się uda :)

#110 pajper

Kochani.
Już dawno nie pisałem tu o statusie zbiórki, bo kwestia przychodów, wydatków i całej reszty Fundacji stała się o wiele bardziej złożona, więcej informacji znajdziecie w sprawozdaniach finansowych w KRS, tam wszystko jest ładnie wyszczególnione.

Ale chciałem potwierdzić, że właśnie od nas wyszedł przelew na pokrycie abonamentu serwera do 29 lutego 2024 roku, tym samym cały 2023 jest już opłacony z nawiązką.

#StandWithUkraine

Edytowano 2023-01-29 18:41

#111 zywek

Ja się zastanawiam, ile kosztują 4 adresy IP w ogóle niepotrzebne.

Edytowano 2023-01-29 22:47

#112 pajper

Tak generalnie to nikt Ci nie broni założyć alternatywy dla Eltena i inaczej zarządzać kosztami. Jak uda Ci się zebrać społeczność i robić to taniej, to jakby zysk dla wszystkich, nie?

A kosztują akurat nic, w pakiecie do serwera mamy 16.

PS. Jestem otwarty na sugestie, jak bez osobnego adresu IP rozplanować m.in. Wordpressa z mapowaniem wszystkich domen.

#StandWithUkraine

Edytowano 2023-01-29 22:48

#113 zywek

O, to tego ni wiedziałem. Co to za pakiet, że 16 darmowych adresów?

2023-01-29 22:53

#114 pajper

Advance 4, na nieistniejących już zasadach z roku 2020.

#StandWithUkraine

2023-01-29 22:53

#115 zywek

A to nie, to za drogo na moje potrzeby. Przepraszam w takim razie za coś, co prawdopodobnie uznałeś za atak na wszystko, bo nie to było moim celem.

2023-01-29 22:54

#116 pajper

To po kolei. Pomijając główne IP serwera, i tak wymagane są przynajmniej dwa.
Przede wszystkim wynika to z praktyczności. Gdyby kiedyś Elten był z danej przyczyny migrowany na inny serwer, warto zachować IP w puli FailOver, żeby zachować adres.

Mamy na Eltenie instancję Wordpressa, do której pozwoliliśmy na linkowanie własnych domen. I to już zamyka temat, Wordpress musi mieć osobne IP na ten cel.

Mamy domenę elten.me na maile. Nie są one bardzo popularne, ale jeśli zakładamy, że ich jednak nie zamykamy, musimy mieć kolejny IP na nie, bo do wysyłania maili wiele serwerów wymaga oznaczenia PTR. A to z kolei wymaga IP per domena. Mamy już 3 adresy.

Czwarty jest w rezerwie na domenę elten.app i, zgadzam się, akurat on nie jest potrzebny.

#StandWithUkraine

2023-01-29 23:10

#117 daszekmdn

IP się bym nie czepiał ale masy nie potrzebnych domen. Elten.me elten.link jak i tak wszystko jest na elten-net.eu która miała zniknąć i takie tam. A maile do tej pory to nie wiem na jakiej domenie są i połowa ludzi nawet nie wie, że jest coś takiego.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2023-01-30 05:26

#118 pajper

Ja nie korzystam z Eltenowego maila i ty nie. Czy to znaczy, że należy go usunąć?
W ostatnim miesiącu skorzystało z niego 21 użytkowników. To malutko, ale czy należy pozbyć się tej funkcji?

A co do domen:
* elten.me to domena na maile
* elten.link to domena na Eltena i, owszem, stoi na niej i serwer (srvapi.elten.link), i konferencje (conferencing.elten.link), i przyszłościowo nowe API (api.elten.link)
* elten.blog to domena na blogi
* elten-net.eu jest utrzymywana na potrzeby starej strony plus nie możemy sobie pozwolić na jej zwolnienie, bo ktoś mógłby ją przejąć i oszukiwać, że jest Eltenem.

#StandWithUkraine

2023-01-30 09:23

#119 daszekmdn

To nie trzeba było kupować nowej skoro starą i tak macie zamiar utrzymywać.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2023-01-30 16:27

#120 pajper

Ale to nie była ładna domena, musisz przyznać. A Elten przeszedł rebranding.
Zdziwiłbyś się, jak wiele starych domen jest utrzymywanych. Nawet domeny Klango nieistniejącego od lat. Właśnie w tym celu, by nikt ich nie przejął.

#StandWithUkraine

2023-01-30 16:44