EltenLink

Czym najlepiej nagrywać wykłady?

Wróć do W szkole i w pracy.

#1 nuno69

W sumie tu ten wątek apsuje jak pięść do nosa, ale nie mam lepszego pomysłu.,
Jakie urządzenie polecacie do nagrywania wykładow? Chodzi o to, że mikrofony w telefonie jednak zasłania się kieszenią, no chyba że udawało Wam się fajnie nagrywać telefonem to też dajcie znać.. Nie biorę pod uwagę żadnych tyflogowien.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2021-09-23 13:41

#2 balteam

Spytaj się wykładowcy czy możesz nagrywaać i jak tak to połóż telefon obok niego może.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-09-23 13:42

#3 nuno69

No to jest wyjście. Oczywiście każdego atk czy tak będę pytał o zgodę.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2021-09-23 13:43

#4 Zuzler

Trzeba pytać, zawsze. Jeśli nie chcesz tego robić, to rejestrator do torby i jedziesz. Wbrew pozorom to daje świetne efekty, przynajmniej w wypadku niektórych tkanin dźwięk się prawie nie zmienia.

2021-09-23 13:53

#5 nuno69

No wiem, i właśni pytanie jakie tkaniny są do tego najlepsze. Ja i tak będe pytał, ale nie chcę zostawiać urządzeń gdzieś na wierzchu

2021-09-23 13:55

#6 Zuzler

Ujmę to tak: mi nagrywało dobrze z plecaka z takim grubym, jakby gąbczastym, plastikowym materiałem. Ale jak on się nazywa, to ni cholery nie wiem. Pewna jestem tylko olbrzymiej zawartości poliestrów i tego, że jest to materiał dość powszechny jako tworzywo plecaków.

2021-09-23 14:00

#7 Zuzler

Swoją drogą, szkoda, że tego pytania nie dałeś na Dźwiękownię. Tu faktycznie pasuje jak pięść do nosa.

2021-09-23 14:02

#8 nuno69

Zawszem ożna przenieść. Dzięki za odpowiexź. Bedę testował z telefonem

2021-09-23 14:28

#9 monstricek

Można użyć każdego Olympusa, byle z serii dm. Otdawaj go wykładowcy, albo umieszczaj gdzieś obok niego. Faktycznie, nagra takie urządzenie i z torby, ale trzeba pamiętać, że trudno będzie zrobić tak, żeby to było zrobione czysto. I jescze, Praktyka pokazuje, że nagrania bardzo rzadko się mogą przydać. Dobry konspekt napewno będzie lepszy od takiego nagrania.

2021-09-23 14:33

#10 Zuzler

nie, nie można przenieść dzięki genialnej polityce nieprzenoszenia wątków do grup nierekomendowanych.
Monstricku, takie są Twoje doświadczenia, ale ja też spotkałam osoby twierdzące, że lubią się uczyć w ten sposób.

2021-09-23 14:45

#11 Zuzler

A dlaczego koniecznie z DM?

2021-09-23 14:46

#12 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Ja mam edirola R09HR i takie nagrania nawet z tzw plecaka wychodziły czytelnie. Słowa na pewno rozróżnisz bez problemu.

2021-09-23 14:54

#13 papierek

może być ls, albo zoom whatever

po co mi sygnatura?
2021-09-23 14:54

#14 nuno69

@Monstricek oczywiście, konspekty jak najbardziej ale chcę też mieć nagrania wcelu pozniejszech dogłębnej analizy. Szczwgolnie na przedmiotach takich jak gramatyka chińska.

2021-09-23 14:55

#15 daszekmdn

Kiedyś nagrywałem na Mikrokasety jak mi prawie cała zajęciowa zawartość karty SD poszła się kochać, ale wiem, że to Cię nie zadowoli :D.
Teraz mam fajny mikrofon w laptopie i nim nagrywam takie rzeczy. Grunt to być w dobrej odległości od osoby prowadzącej zajęcia, bo jak jesteś na drugim końcu dużej sali, to nic Ci z nagrywaniem nie pomoże. Z echem uszy zrozumieją, a rejestratory nie zawsze.
Nagrywanie telefonami jest dla mnie złym pomysłem. Stare klawiszowce nagrywały jak nie w amr to w wav/mp3/m4a z jakością średnią, a nowe dotykowe w cale po za tym, że często mają mikrofony stereofoniczne nie robią tego lepiej z uwagi na wiele odszumiaczy, bramek, wyrównywarek poziomu wepchniętych przez producentów.
Ewentualnie jakiś fajny rejestrator. Ciężko ogólnie wybrać sprzęt, którym chcesz nagrywać, do puki nie poznasz akustyki sal, w których odbywać się będą zajęcia.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2021-09-23 14:57

#16 nuno69

Oczywiście że kasetowceodpadają. Moj telefon akurat nie robi takich jajec, ale nie wiem jak zachowa się w sali wykłądowej. Pożyjemy, zobaczymy

2021-09-23 14:59

#17 papierek

Z moich doświadczeń telefony radzą sobie elegancko, no ale oczywiście rejestratory z serii ls czy dm chyba poradzą sobie lepiej, szczególnie ustawione w trybie kierunkowym, a nie tam żadnym stereo. Laptopy też mają coraz lepsze majki, jest z czego wybierać i zanim wydasz na coś hajs to zacznij od telefonu i laptopa, może to serio wystarczy

po co mi sygnatura?
2021-09-23 15:01

#18 daszekmdn

Kasetowce i dla mnie odpadają w przypadku nauki języków. Tu musi być wszystko idealnie czysto,. Może i decki nagrywają ładnie, ale dyktafony kasetowe po za profesjonalnymi z bardzo wysokiej półki, które słyszałem 2 razy w życiu nie mają super osiągów.
Jeśli studiujesz język, najlepiej sprzęt położyć faktycznie obok wykładowcy, żeby zarejestrować wszelkie elementy brzmienia wypowiedzi. Im dalej, tym dykcja zarejestruje się gorzej.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2021-09-23 15:01

#19 nuno69

@Papierek moj laptop strsznie szumi pdodczas nagrywek. Sprawdzę jednak swoje Xiaomi Mi11

2021-09-23 15:02

#20 Monia01

Telefon polecam, powinien zdać egzamin. Co do samej możliwości nagrywania to po prostu zapytaj wykładowcę o możliwość :) Wiem, że pisałeś, że zapytasz, alemoim zdaniem nie ma potrzeby ukrywania tego sprzętu gdzieś w czymś, niech sobie leży i nagrywa. Serio, wypróbuj najpierw telefon, zanim kupisz sobie rejestrator. Bywa naprawdę różnie z tym nagrywaniem, a nie wiem czy chcesz kupować rejestrator tylko do nagrywania kilku rzeczy na studia i może się okazać, że będziesz nagrywał tylko jeden przedmiot, może 2

🇺🇦 🇵🇱
2021-09-23 15:07