Dzbanek filtrujący
Wróć do Inne#1 DJGraco
Hej,
nie ma chyba typowo grupy kulinarnej, dlatego zakładam ten wątek.
Jakie polecacie dzbanki filtrujące, ogólna dyskusja na ten temat.
Ja przymierzam się do zakupu takowego dzbanka właśnie
#2 MarOlk
My mamy dzbanek Brita. Ma tę zaletę, że pasują do niego tańsze wkłady Daffi, czy jak to się pisze...
#3 Zuzler
No właśnie Grupa kulinarna jest.
#4 Largo
Witam, polecam dzbanek filtrujący szklany Dafi Crystal led. Używam takiego od kwietnia , jest to jedyny szklany dzbanek na naszym rynku.
#5 Kat
Ja mam Dafi Clasic, jest całkiem spoko i filtry do niego są odrobinkę tańsze. Kupuję na allegro za 5,50 za szt.
Jest też appka na iPhone'a, tzn. na andka pewnie też jest. Z dostępnością to u niej raczej tak dość słabo, ale do powiadomienia o wymianie filtra się sprawdza.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#6 DJGraco
A ciekawe czy do dzbanków np Dafi da się włożyć wkłady Aquafour. Czytałem, że są szczególnie dobre w usuwaniu metali ciężkich
#7 Kat
Nie wiem, ale powinno być napisane do jakich typów dzbanków są przeznaczone.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#8 pates
Co myślicie o tzw. Stacjach filtrujących?
#9 DJGraco
Co masz na myśli?
A co sądzicie o filtrach odwrotnej odmozy
#10 MarOlk
@DJGraco, tylko żeby nie przedobrzyć. Teoretycznie, w zależności oczywiście od regionu i stanu wodociągów woda z kranu powinna się nadawać do bezpośredniego spożycia. Sam popijam często kranówę prosto z kranu, Brita raczej używana do czajnika i ekspresu żeby nie zaszły kamieniem. Pamiętajcie też, że ten kamień to po prostu związki mineralne. Pijąc głównie wodę przegotowaną lub bardzo mocno przefiltrowaną można z siebie mnóstwo elektrolitów wypłukać, co jest bardzo niebezpiefzne.
#11 pates
@Graco, filtr który montujesz do kranu, i on filtruje wodę na bierząco
#12 DJGraco
@Marolk no i owszem trochę racji masz, ale też jest dodatkowty czynnik instalacja w budynku, bo może być tak, że np rury bardzo długo nie wymieniane, i jakieś metale ciężkie się dostają do kranówy a taki filtr może się tego pozbyć. Są też filtry, które zawierają warstwę, które mineralizują wodę, by była bogadsza.
#13 pioter998
te urządzenia do filtrowania wody instalowane do kranów są drogie. proponuję najzwyczajniejszy dzbanek filtrujący a jak woda pita z niego nie będzie nam smakować albo filter po prostu się zapcha i więcej wody przepuszczał nie będzie to należy go wymienić na nowy. u mnie te filtry w kształcie grubego okrągłego walca wystarczą na 21 dni.
#14 pates
Drogie, ale praktyczne.
#15 DJGraco
Ja już zakupiłem dzbanek, który się nazywa Aquaphour Jasper
#16 pates
I jak
#17 DJGraco
No fajny jest.
Ma klapkę, która zakrywa otwór wylewowy i jest dobrze wykonany.
#18 pates
Ile dałeś, plastik czy szkło, jaka pojemność?
#19 DJGraco
Nie pamiętam chyba 40 albo 60 złotych. Plastykowy nie pamiętam jaka pojemnośc.
Wystarczy wpisać w necie Aquaphour Jasper
#20 lwica
Mam i dzbanek filtrujący i butelkę, oba od dafiego, sprawują mi się bardzo dobrze. :)