Nagrywamy

Dyktafony i rejestratory

Założony przez DJGraco 180 wpisów ostatni wpis 4 miesiące temu Strona 2 z 9

Transkrypcja

Mikrofony binauralne nagrywają tak jak Ty słyszysz, polega to na tym, że Ty sobie chodzisz w takich mikrofonikach, słuchawkach, mikrofonach dokanałowych i po prostu rejestrujesz dźwięki jakby Twoim słuchem, tylko one po prostu to nagrywają, czyli przeleci nad Tobą tak, mikrofony to złapią, ktoś idzie za Tobą, mikrofony to złapią. Coś jest po prawej stronie na przykład, budynek, mikrofony to złapią, na przykład koleżanka szła przy ścianie, ja słuchałem i ja normalnie słyszałem, że ona idzie przy ścianie. Rejestrator niestety tak aż nie złapie, złapie Ci jakby osobę z prawej czy coś, ale tutaj już trzeba z tym odsłuchem uważać, dlatego że ja na przykład chodzę tak z rejestratorem, że jedno ucho mam przykryte w słuchawce, przeważnie lewe, a prawym wyłapuje dźwięki miejskie, a binauralne właśnie nagrywają ze wszystkich stron, a rejestrator musisz na przykład gdzieś skierować jakby go, żeby coś bardziej nagrać, dlatego że na przykład już skierujesz, nie wiem, pociąg jedzie po prawej stronie, Ty skierujesz na lewo, to już będzie troszeczkę, no będzie słychać, ale nie będzie na przykład takiego stereo. A z mikrofonami stoisz na przykład naprzeciwko pociągu i po prostu nic nie robisz, nie kierujesz się, tylko po prostu stoisz i on Ci stereo ładnie łapie. No nie wiem, tak mniej więcej to wyjaśniłem jak umiem, bo nie będę jakby tutaj przytaczał Wikipedii ani nic takiego, bo to jest troszeczkę jakby bezsens, bo tam jest zupełnie to inaczej napisane. No na przykład binauralnie są robione rzeczy z kina. Taki dźwięk ma się jak w kinie, na binauralnych.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transkrypcja

Znaczy to nie dla mnie, bo ja noszę aparaty słuchowe, więc to nie dla mnie, zobaczcie. Bo nawet jak ściągnę sobie aparaty, to ten dźwięk i tak będzie słaby, więc...

Transkrypcja

I nazywają się Roland CS-10 No i cena ich waha się między tak 400, 30, 500 złotych, zależy gdzie kupimy, chociaż akurat mikrofony to polecam kupować z internetu. Dlatego, że na przykład byłem w Arcadii ostatnio we Mix Music i powiedzieli mi, że 500 złotych i 2 tygodnie muszę czekać, a z sieci będą szybciej. No, tak po cichutku liczę, że może na urodziny coś mi wpadnie z takich mikrofoników. Szczerze powiedziawszy bym się ucieszył. Bo to wygląda tak, że są dwa kable i jedno wejście mikrofonowe, podłączamy do wejścia mikrofonowego w rejestratorze, a słuchawkowego do słuchawkowego w rejestratorze. No i sobie tak chodzimy.

Transkrypcja

No i też teraz rejestratory czy coś to one nagrywają w stereo i teraz niektórzy, co akurat wiedzą, niech mnie poprawią. To, co akurat my nagrywamy, nazywamy stereo, to jest stereo połączone, czyli joint stereo, a binauralne, to nie wiem, czy to nie jest właśnie stereo, jakie powinniśmy nazwać, stereo, jeżeli ktoś wie na ten temat, to niech mnie poprawi. No cóż, Olympusy, nawet właśnie też te z tańszych, wydaje mi się, że takie z tymi przewodnikami głosowymi do takiego podstawowego też zastosowania, nie jakieś super nagrywanie nie wiadomo czego, to jest wystarczający. Tu miałem DS-a 40. Zastanawiam się, czy te dziesiątki jeszcze w ogóle robią, znaczy nie mówię o 30, 40, 50, czy jest coś wyżej, czy DS-y setki to nie są przypadkiem następne już tych dziesiątek, że tak powiem. Jeżeli ktoś coś wie na ten temat, no to tylko tak z ciekawości się akurat pytam, no bo nie zamierzam, co prawda, kupić kolejnego Olympusa. Warto wiedzieć o rejestratorach i grze, no i jest jakiś... Jest jakiś właśnie rejestrator, który jest jako taki udźwiękowiony, można sobie coś na nim nagrać, no ale cóż, no to nie jest, wiadomo, coś typu Zoom, jeżeli chodzi z tańszych, no i nawet właśnie tańszy Zoom, no na pewno ma lepsze mikrofony niż, no, mikrofon czy mikrofony, no na pewno lepiej niż taki Olympus, nie? To przydaje się na inne ten... A poza tym, czy w tym LS, czy to zasilanie przypadkiem, czy to nie było, że z którejś strony masz takie jakby okrągłe z takimi kilkoma dziurkami wejście? Po pierwsze, co mi przychodzi, jeżeli chodzi o zasilanie, to nie wiem, czy to nie jest związane z mikrofonem pojemnościowym. Jeżeli coś, no to mogę się mylić, bo wiem, że... No... Zoom bodajże chyba to ma. No ale cóż, no wiadomo, Zoom, nie ma głośnika. Ale to oczywiście nie ma co się od razu być wystraszonym, nie ma głośnika, to nic nie zrobię, nie, nie, nie, nie, nie. No, także mógłbyś zobaczyć, a zresztą, kiedy ja sobie zobaczę w internecie, bo jakieś od razu... Od razu napięcie to mi przychodzi właśnie... Zasilanie Phantom, czyli właśnie do mikrofonów pojemnościowych. No bo, no, akurat tego typu mikrofony potrzebują takiego zasilania.

Transkrypcja

A więc tak, co do tego napięcia zasilania, to już wiem co to jest. To jest to, że nie masz baterii, ale jest tak, że normalnie ci działa. Oczywiście trzeba odpowiedni zasilacz kupić, żeby go nie spalić. Mam tu kostkę, ale nie wiem, trochę się boję zeksperymentować. Ale możemy spróbować coś zrobić. W sumie, jak komputer nie spalił rejestratora, to też nie. OK. Stestujemy jedną rzecz. I chodzi o to właśnie, że możemy sobie go mieć jakby właśnie pod ładowarką. Na przykład zbłymy. Będzie bum. Nie będzie bum. O, patrzcie. I teraz mogę... Oj, ale coś mi się on włącza dwa razy. Oj, chyba źle. Jeszcze raz coś, co jest nie tak. Zobaczymy. Zaraz zobaczymy, czy się odpala. Połączenie z komputerem. Połączenie z zasilaniem. Pojemność baterii wysoka. O! Brak pliku. No i proszę bardzo. Właśnie już wiadomo, o co chodzi z tym zasilaniem. Chodzi o to, że... ...nie mamy baterii, a chcemy coś nagrywać, to możemy sobie go podłączyć pod właśnie kabel mini USB. To jest właśnie to, co ja stestuję pierwszy raz i on nam normalnie nagrywa. Czy możemy coś tam robić. Tutaj nie mam takiego wejścia, jeżeli chodzi o mikrofon. Czy coś takiego. Takiego, co ty mówiłeś. Mam tylko wejście na słuchawki. Od lewej strony jest na górze słuchawki. Potem jest taki jakby na pilota takiego, na mini jack. Potem jest... Prawa strona jest... Na górze jest mikrofonowe. A potem jest liniowe. A później jest slot na kartę pamięci. No a po lewej... Po lewej stronie, pod tym na pilota, jest wejście na kabel i włącznik i wyłącznik rejestratora. Co do mikrofonów tych binauralnych, no to tak. Bo my rejestratory ogółem, my nagrywamy rejestratorami, które nie mają pełnego stereo. Jest jakby stereo, ale to tylko zależy jak go ustawimy, że pociąg przejdzie z prawej na lewą, on to złapie. Ktoś przejdzie koło nas z prawej na lewą, on to złapie. Tak. Da się na przykład tak nagrywać tramwaj, autobus. Ale binauralne nagrywają nam ze wszystkich jakby stron. Czyli ktoś jest za nami, obok nas. I jakby możemy więcej złapać. I dźwięk jest na przykład pociągu na wysokości naszej głowy. A rejestratorem to my musimy troszeczkę kręcić. Jeżeli chcemy na przykład nagrać coś, ten... Będę w piątek na lotnisku, na dworcu, to porobię takich testowych właśnie nagrań z różnymi takimi kręceniami rejestratorem i po prostu wrzucę je do plików udostępnionych. Nie będę tutaj na forum wrzucał, kto będzie chciał to sobie pobierze. No a binauralne, no to w sumie też można powiedzieć, to są takie, no babcia mówi na to, że to są mikrofony dookólne, czyli... ...w 3D, no jak mamy w kinie, no to dźwięk się rozchodzi po całej sali i to samo jest z binauralnymi. Ale w sumie to dobra rzecz z tym rejestratorem, że ona zasilatudziała, bo tak naprawdę w sumie nie muszę marnować baterii, a mogę sobie zrobić długie nagranie w lesie. No chyba, że zostawię go gdzieś na ambonie, tam gdzie nie będzie prądu, no to siłą rzeczy. Ale jak będzie możliwość podpięcia go pod prąd... ...to wyjmę baterię i niech na prądzie nagrywa. Dopiero w sumie dzisiaj mnie jakoś tak... ...zainspirowało, żeby odkryć, co to jest. Nawet nie wiedziałem, że w sumie tak można, bo myślałem, że jak baterię wyjmę, to już w sumie nic nie zrobię. Bo ktoś coś mówił, że to jest zasilanie, ale tylko do tego, że mogę sobie akumulatory ładować. Więc no, po prostu... ...jednak się okazuje, że nie. To jak na tyle, jeżeli chodzi o post. Jeżeli ktoś będzie miał jakieś pytanie, to śmiało piszcie, czy tam mówcie na forum, co będę wiedział, to powiem. A, no tak, no i Zoom nie ma głośnika, ale to jakieś tam nic strasznego nie jest, bo w sumie ja z głośnika rejestratowego też nie korzystam, bo to jest jednak słabe. No, jeżeli coś nawet nagrywam na mieście, no to patrzę na słuchawkach, czy się coś nagrało, czy się dobrze nagrało, bo ten głośnik to jest po prostu, żeby był. Znaczy no, głośnik w sumie w Olympusie jest... ...był, żeby był, no ale też żeby gadał. No, Zoom nie gada, no to nie ma głośnika. A Olympus... ...właśnie po to też ma głośnik, żeby można było... ...słuchać tych... ...wypowiedzi głosowych.

Transkrypcja

Co do rejestratorów, jakie ja posiadam, to było Milestone, który działa średnio, dlatego że bateria mu siada, bo on ma już chyba 7 czy 8 lat. Mam jeszcze dyktafon na kasety, który jest bardzo wiernym sprzęcidłem i jest elegancki. Nie ma jakichś za fajnych mikrofonów, ale jest fajny, bo ja go lubię, mam na niego sentyment po prostu. I mam jeszcze urządzenie, które się nazywa Vigitile Recorder, którego dostałam kiedyś przez pomyłkę od szkolnego Mikołaja i od jakiegoś pół roku nie chce to ze mną współpracować. Miałam tu takie jakieś dziwne mikrofony, ja nawet nie pamiętam teraz, jakie one brzmiały. Były takie, wyglądały jak stereofoniczne, ale one chyba z tego zapamiętam, nie były stereofoniczne. Nie mam też żadnej próbki, żeby to pokazać, ale wiem, że mam coś takiego i nie chce to ze mną działać, nie kocha to mnie.

#27 1 polubienie

Transkrypcja

No więc już wyjaśniam, jak to moim zdaniem jest z bineuralnymi, chociaż nie czytałem żadnych profesjonalnych wypracowań, ale z tego co zdążyłem zaobserwować i poczytać tych mniej profesjonalnych opracowań, to sprawa wygląda tak, że w rejestratorach mamy użyte dwa mikrofony i faktycznie jednak jeden jest w lewym kanale, drugi w prawym, ale te mikrofony są kierunkowe. One nie są do oku, ale one są kierunkowe. One łapią, jak sama nazwa mówi, z jednego kierunku. Znaczy oczywiście wiadomo, że do końca tak nie jest, ale to są mikrofony kierunkowe i po drugie też te kanały tak jakby są bardziej zmiksowane mi się wydaje, że lewy i prawy kanał są połączone, żeby jakby naraz tych mikrofonów zbierać. Przy bineuralnych jest tak, że mamy również dwa zwyczajne monofoniczne mikrofony, lecz one są do okulne, czyli właśnie wielokierunkowe, stąd z każdego kierunku dźwięk zbierają w ten sam sposób. No więc... W dyktafonach oczywiście są dwa monofoniczne mikrofony, w tych rejestratorach są dwa monofoniczne mikrofony, ale właśnie jednokierunkowe, a tutaj są wielokierunkowe i to sporo zmienia. Po drugie, szczerze mówiąc, same mikrofony bineuralne nic sobie w ogóle nie mają. Oprócz tego, że to są dwa zwykłe monofoniczne mikrofony kierunkowe, znaczy wielokierunkowe. Właśnie. I one nic w sobie nie mają. To, co czyni je bineuralnymi, to jest tak zwany cień głowy, czyli że, no i oczywiście nasze małżowiny, że jak dźwięk jakby dociera do tych mikrofonów, to jakby głowa trochę odbija w ten sposób te dźwięki. I na tej samej zasadzie my możemy stwierdzić, że ktoś idzie za nami, przed nami i na tej samej zasadzie te mikrofony nagrywają. Gdyby na przykład te mikrofony zwyczajnie gdzieś... trzymać w ręku, to wcale nie jest tak, że z innej strony mają przód, z drugiej tył, a jest jakby lewo-prawo. To się da odróżnić, ale nie mają te mikrofony, że tu nagrywają z przodu, tu z tyłu. To nasza głowa powoduje, że nasz kształt głowy powoduje, że my wiemy, że coś jest z przodu, coś z tyłu i na tej samej zasadzie działają te mikrofony. Gdyby wymontować mikrofony z jakiegokolwiek rejestratora i wsadzić je nam do uszu... No dobra, w sumie nie, nie byłby ten sam efekt, dlatego że one są jednokierunkowe i one tylko nagrywają z konkretnego kierunku. A... a... dopiero jakby... Ale jakby wziąć byle jaki, no nie byle jaki, bo musiałby być na tyle mały, żeby było wygodnie go nosić w uszach. Ale jakby wymontować kapsułę mikrofonową z mikrofonu wielokierunkowego jakiegoś i potem z drugiego. Yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami. ...yyy... potem wziąć kabel stereo, w sensie z dwoma kanałami.

po co mi sygnatura?

Transkrypcja

Kolejny dowód jest taki, że moje mikrofony binauralne, które posiadam, da się włożyć odwrotnie do ucha, w sensie tą częścią niby nagrywającą, bo normalnie jest tak, że się wkłada tą częścią nagrywającą do zewnątrz, a jakby tą wkładką do wewnątrz, ale da się włożyć odwrotnie. Nie powoduje to jakiegoś wielkiego dyskomfortu, można się łatwo pomylić, ale właśnie nie powoduje to praktycznie żadnej zmiany, dlatego że one i tak sobie nagrywają, i tak są na tyle czułe, że to jak je odwrotnie włożę do ucha, nie mówię odwrotnie lewo-prawo, bo wtedy już jest różnica, ale ja mówię, że jak włożę je odwrotnie, w sensie przodem do tyłu, czy jakkolwiek to nazwać. Że tym, co powinno być w uchu, wsadzę na zewnątrz, to się jakby niczym nie różni, tył i przód wyglądają tak samo, w sensie, że to pokazuje to, że to nasza głowa robi, a nie te mikrofony. One mają tylko za zadanie zbierać z wielu kierunków naraz, tak samo dobrze, w przeciwieństwie do mikrofonów właśnie jednokierunkowych, które są skoncentrowane na zbieraniu z jednego kierunku. Między innymi z tego powodu... Tu w rejestratorach montuje się mikrofony jednokierunkowe, ponieważ gdybyśmy zamontowali mikrofony wielokierunkowe, to odróżnienie stereo by było bardzo trudne do zrobienia. Bo wtedy, no bo tak, jak mamy mikrofony dwa jednokierunkowe, no to jeden będzie bardziej się jakby zbierał z lewej, drugi bardziej z prawej, no to, co będzie blisko, to ze środka. No ale to wtedy już jakby dwa mniej więcej równolegle zbierają i tak dalej. A gdyby były wielokierunkowe, to one tak samo by zbierały dookoła i im te stereo by było takie trochę, no takie jeszcze pogłos jakby do tego dochodził i w ogóle, no to by było te stereo takie, takie, takie średnie, bo one by zbierały ze wszystkich kierunków tak samo. A z bineuralnymi nie ma tego problemu, bo mamy je na uszach, więc... One są po pierwsze też dalej od siebie, no a po drugie właśnie nasza głowa, nasze uszy odpowiednio te dźwięki odbijają, blokują i tak dalej.

po co mi sygnatura?

Transkrypcja

A podesłałbyś gdzieś jakieś próbki z soldmanów, bo jestem ciekawy jak nagrywają.

#30 1 polubienie

Transkrypcja

Na razie to jakichś specjalnych próbek nie mam. Mam tylko jedno nagranie, trochę ambientowe ptaszków. A tak to takich próbek nadających się do pokazania to nie mam za bardzo. Znaczy się nawet mam metro jeszcze z rogą do domu, znaczy z domu do metra i metrem kawałek. Ale mam dalej tego swojego Olympusa DM550, który niemiłosiernie przestorowuje. Ale coś tam mogę podesłać. Dobra, wszyscy którzy będą zainteresowani to w moich plikach udostępnionych pomieszczam coś.

po co mi sygnatura?

Transkrypcja

Witajcie! Sprostowanie co do opcji zasilania. Johnson miałeś rację, to jest do mikrofonu, do wejścia mikrofonowego. Tylko, że no nie mam takiego, jak Ty mówiłeś, z tym, tym, takie jakby takie podłużne, czy coś tak mówię, jeśli tam się wpina Phantom czy coś takiego, tylko normalny jack. A zaczęło się od tego, że kupiłem mikrofon pojemnościowy, no i pierwsze co, no to zanim komputer, to chciałem to na rejestratorze stestować. No ale podpinam, kręcę, kombinuję, no to mówię, no to trzeba będzie chyba do Mediamarkt jechać, bo mikrofon nie działa. No ale mówię, dobra, jeszcze jeden test komputerem. No i podłączyłem do komputera i wszystko spoko, działa. No to mówię, no to w takim razie Olympus. Ma uszkodzone wejście. Pojechałem wczoraj do Eltenowicza, Papierka, zobaczyć jak w ogóle nagrywa się binauralnymi sondmanami, jak to w ogóle działa. No i też podłączam i nie działa. No to chyba w takim razie jest wejście uszkodzone. No ale potem, czy jakieś tam ustawienia zasilania mam. No chyba nie, no ale zobaczę. Wchodzę w to menu nagrywania, patrzę, patrzę, patrzę. Opcje zasilania dałem wyłączyć, nie działa. Dałem włączyć, no i fajnie wszystko zaczęło się nagrywać. Po przyjeździe do domu podłączyłem moją pojemnościówkę tą komputerową i wszystko ładnie działa, ambienty działają. No i w sumie pojemnościówka nie przesterowuje. No nie wiem, nie byłem z nią gdzieś tam na mieście, po prostu była noc jak robiłem, ale zobaczymy. Co do mikrofonów binauralnych, akurat sondmana testowaliśmy, ale chyba w ogóle będzie problem z Olympusem, bo on strasznie przesterowuje. Co prawda, jak odsłuchiwałem to na komputerze i ściszyłem to, to później już było nawet w miarę, w miarę to słychać. Tylko, że tu jest problem, dlatego, że w Olympusie trzeba mieć po prostu jakiś odsłuch. Więc jeżeli bym kupował sondmany, to muszę się zaopatrzyć w Zooma. Jakiegokolwiek, nawet może być H2, bo to tylko żeby nagrywać binauralnie. A jeżeli nie Zoom, no to chyba Rolandy i trzeba będzie nagrywać ciszej, o wiele, wiele ciszej i potem jakimś programem to podgłaśniać. Więc taka rada dla Olympusów. Że tutaj... Jeżeli ktoś ma Olympusa, jakiegokolwiek, czy tam LS, czy DM, czy coś tam. Znaczy DM to nie, chyba nie, tutaj z LS-ami jest problem. To trzeba mieć odsłuch, czyli jeżeli do Olympusa to Rolandy, a do Zooma, no to sondmany jak najbardziej.

#32 1 polubienie

Transkrypcja

Nudzi mi się trochę, więc postanowiłem sobie zakupić Zooma H2n. Sobie dzisiaj rano złożyłem zamówienie, a jutro już będzie u mnie, więc super sklep, bo złożyłem zamówienie o 9, oni o 12 już wysłali, więc pochwała dla sklepu. Tak jak już tu było mówione, czemu Zoom H2n, a nie Olympus? Kolejny Olympus czemu nie? No bo właśnie Olympus ma bardzo duży problem z dynamiką. Ogromny problem z dynamiką i nie jest odporny na duże ciśnienie dźwięku. Kompletnie nie jest. Przesterowuje się przy głośniejszym mówieniu, przy zamykaniu drzwi. Jasne, że mogę nagrywać ciszej i potem podgłaśniać. Jasne, że to jest jakieś rozwiązanie, ale moim zdaniem to nie jest rozwiązanie, to jest wejście problemu. Tym bardziej, że chcę na szybko coś posłuchać i tak dalej, to nie, bo jest strasznie cicho nagrane. Bo to trzeba i bym musiał za każdym razem wszystko podgłaśniać, a czasami nagrywam tylko tak dla fanu, nie zawsze mi się chce to. Czasami nawet bawić z tym godziną. A z Zoom jakoś ma tak, że nie przesterowywuje się od byle dźwięku. Naprawdę. Z Zoom to jak sprawdzałem go z tymi swoimi mikrofonami, to naprawdę trzeba było trochę głośniej krzyknąć, żeby to się faktycznie przesterowało. Względnie, trzeba było, względnie ten gain trzeba było na maksa, to wtedy się faktycznie coś tam mogło przesterować. Ale w Olympusie nawet jak się drzwi zamykają, tak jak już nie wiem czy mówiłem, ale to się potrafi to przesterować. A Zoom ma o tyle dobrze ten, że się nie, nie ten. Jedyna wada Zooma jest, że jest taki trochę większy i mi to niezbyt pasuje. No ale... ...

po co mi sygnatura?

Transkrypcja

Witajcie, a tak, a propos właśnie jeszcze tutaj Soundmanów, Olympusów, będę miał próbki z Rolandów CS-10i z Soundmanów, nagrywane właśnie Olympusem RS-14, bo kolega ma. I on mówi, że Rolandy są w Olympusie dobre do nagrywania gdzieś na zewnątrz, a Soundmany są dobre do nagrywania wewnątrz. Jak mi wyśle, to porównam i się tutaj moimi wnioskami podzielę. Na razie go męczę o to, żeby mi to podesłał.

#34 1 polubienie

Transkrypcja

Powiem, że ja się nie zgodzę z tym, że są lumany, są dobre do nagrywania wewnątrzne, że nie są złe, aczkolwiek i tak lepiej spisują się w większym, szerszym terenie, gdzie mogą złapać więcej dźwięków, prawda, gdzie ta panorama może się rozszerzyć, nie będąc zakłócane przez ściany i te inne rzeczy. Aczkolwiek jedyne, co mnie w nich boli, to jest to, że są binauralne, wsadzam je w uszy i jest mało mnie, mało mojej góry, ale to już było poruszane kilka razy, zresztą to nie jest temat o mikrofonach, tylko o rejestratorach, więc ja posiadam rejestrator Zoom H2n, prawda, wyposażony w kartę pamięci SDHC o pojemności 16 gigaplastycznej. 10 i jestem zachwycony z jego możliwości. Życzę Wam miłego popołudnia.

Transkrypcja

Czy tu ktoś się w sumie bardziej wypowiadał o Olympusach, że Olympusy z Soundmanami dobrze się nagrywa wewnątrz, a z Rolandami z zewnątrz. Tu chyba pewnie chodzi o to, że Olympus na zewnątrz z Soundmanami przesterowuje. A Rolandy, no to są te słuchawko-mikrofony, czyli ktoś bardziej jakby sobie może tutaj sterować głośnością i aż tego tak nie przesteruje. No a nie ukrywajmy, co do Soundmanów i Olympusach, nie mamy słuchawek, bo tu się w ogóle wyplątało, szczerze powiedziawszy, i mikrofony, i słuchawki, to tak naprawdę na Soundmanach może wyjść jeden wielki przester bez kontroli odsłuchów. Mówię tu oczywiście o Olympusie, bo Zoom to jest zupełnie inna szkoła, więc tutaj tylko wypowiadam się o Olympusie.

#36 1 polubienie

Transkrypcja

No właśnie nie, bo jak się trzaśnie drzwiami na przykład czy coś, to one wtedy się strasznie przysterowują, a w Zoomie tak nie jest, jak się dobrze gejna ustawi, a w Olympusie nawet na najmniejszym jest dupa po prostu.

Transkrypcja

To wiem, że na Olympusie jest przester. Mogę wysłać, gdzieś tam podesłać test Soundmanów z Olympusem. Mnie ciekawi, jak to by było z Rolandami. Czy podobna sprawa, czy może coś by było lepiej. No kolega do tej pory mi tych próbek nie wysłał. Jak próbki wyślę, to gdzieś je wyrzucę. Albo do udostępnionych plików, albo tu.

#38 1 polubienie

Transkrypcja

podobna sprawa, bo tam jest problem z wzmacniaczami weź wyślij na swojego bloga ten test jak masz i po prostu tak będzie najlepiej

Transkrypcja

A więc witajcie. Kupiłem sobie tydzień temu Zuma H2 bez N, czyli troszeczkę tego starszego. No i co mogę tak krótko do Ciebie powiedzieć. No na pewno o wiele lepiej nagrywa od Olympusa. Ma szersze stereo, lepiej sobie radzi w ogóle w mieście. Nie robię takich przesterów. A trzecia sprawa o wiele lepiej sobie radzi jeżeli chodzi o wiatr. No a minusy są takie, że niestety nie gada. Musimy ze sobą widoczną sobie ustawić na początku to co chcemy. No i jest bateriożerny, czyli do Zuma tylko i wyłącznie akumulatorki dlatego, że na bateriach alkalicznych to ja się śmiem, że ja zbankrutuję. Na blogu będą pojawiać się testy i z Olympusa i z Zuma. Czasami może być tak, że będzie z Olympusa. Będzie ten sam dźwięk nagrany tym i tym rejestratorem. To jak na razie tyle.

Transkrypcja

Witam Was bardzo serdecznie, ja dwa miesiące temu kupiłam, sorry, ale nawet nie wiem czy to jest rejestrator czy dyktafon, pewnie nie jestem, według ceny to raczej dyktafon, według funkcji powiedziałabym, że nawet rejestrator, ale to tak, nieważne. Zoom H1n, wersja n, nowsza jest od Zoom H1 o jakieś 8 lat, to jest wersja, która się sprzedaje rok albo dwa góra, w Czechach się zaczęła sprzedawać od stycznia, a ja ją kupiłam dwa miesiące temu. I tak, jest tam low-cut, jest off i są potem trzy numerki jeszcze, 80, 120 i 160. Czy ja dostałam? Bardzo dobrze rozumiem dwie rzeczy, po pierwsze, jeżeli jest off, czy to znaczy, że jeżeli ja trzasnę drzwiami, to ten dźwięk się nagra taki, jaki rzeczywiście jest? I czy jeżeli ja ustawię, czy jeżeli ja ustawię 80, to to jest dźwięk prawie bliski temu oryginałowi, tylko już troszeczkę może zmieniony, i jak ustawię te 160, to już będzie dźwięk, ale to jest dźwięk, który jest zupełnie, zupełnie odcięty, te niskie częstotliwości, albo z tymi numerkami to jest na odwrót, że im mniejszy numer, tym więcej będzie odcinało, a im większy numer, tym mniej, no a po prostu mnie interesuje, jak to wygląda, bo jeszcze na tym nie znam, także jeżeli ktoś mi umie doradzić, jak to jest z tymi numerami, i czy to ja dobrze rozumiem tę funkcję off, to będę bardzo wdzięczna, dziękuję, pa.