EltenLink

#241 nuno69

We wszystkim są granice. Rozmowa o Windowsie XP też tyczy się Win11 bo Win XP kształtował ten system. A rozmowa na temat tego co sprawiłoby żebym był potulny jak baranek i moja odpowiedź na twoją idiotyczną zaczepkę to już co innego.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2023-03-14 16:21

#242 mojsior

zgadzam się z nunem porównywanie win 11 i win xp to bardzo konstruktywna dyskusja, gdybyśmy gadali np o papierosach no to tak, był by to offtop

2023-03-15 11:10

#243 pates

Xp is the best. Nadal mam jakieś stare graty z xp, bo kilka rzeczy tylko na nim się da, o ironio, zrobić.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2023-03-17 22:38

#244 johnson

Mnie już sporo razy prubowali wsadzić 11, ale jak narazie mnie do tego nie przekonają. Pewne stare graty i wolne cofałem z siódemki do xp. Raz się stało, że na nie aż tak mocnej toshibie stała długo vista i jakoś na niej siedziałem. Nie wiem, może za mało na niej robiłem, to nie musiałem narzekać. Najbardziej spodobał mi się interface siódemki. Nie było wyboru. Tera na tym lenowcu mam 10 i wolę go używać ehhhh no z openshellem. Do 11 narazie jeszcze się boję.

2023-05-04 16:05

#245 Numernabis

Czy windows 11 można zainstalować z lokalnym kontem czy jest to możliwe jedynie z kontem microsoft?

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-06-04 18:18

#246 zywek

KIedyś się dawało bez internetu z lokalnym, ale potem i tak chyba pluje o logowanie, mi już tak robi windows 10

2023-06-04 20:26

#247 Numernabis

No, ale w windows 10 owszem, głównym wyborem jest konto microsoft, ale jest malutki przycisk pomiń lub coś takiego.
Co jeśli ktoś nie ma internetu i chce zainstalować windows 11?
Zastanawiam się bo ja nie chcę mieć konta microsoft, nie zależy mi na tych wszystkich udogodnieniach, zawsze miałem konto lokalne i tak bym chciał pozostać tylko czy win 11 daje taką możliwość.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-06-04 20:44

#248 cinkciarzpl

Ostatnio cwiczyłem i dupa ciemna i zimna

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2023-06-04 21:45

#249 Paulinux

Generalnie jest taka opcja, ale trzeba się dużo namachać. Jest o tym dużo w googlu także polecam, najłatwiej uwalić proces nazywający się jakoś w stylu useroobebroker.exe podczas gdy Windows krzyczy o konto

Happy hacking
2023-06-05 00:06

#250 Numernabis

No dobra, ale proces można uwalić dopiero po postawieniu systemu, a co z pierwszą konfiguracją, w kreatorze instalacyjnym kiedy to właśnie dochodzimy do tworzniea konta, do tej pory można było utworzyć lokalne lub zalogować się na konto microsoftu.

2023-06-05 00:14

#251 Paulinux

właśnie w pierwszej konfiguracji się to robi. Ctrl+alt+delete otworzysz menedżer zadań i dawaj Sasza

Happy hacking
2023-06-05 00:16

#252 Paulinux

Oficjalnie przyznaję, że w tym podejściu nie byłam w stanie uniknąć logowania kontem MS

Happy hacking
2023-06-06 14:18

#253 Numernabis

Znalazłem opis jak postawić Windows 11 z kontem lokalnym:

Jak zainstalować Windows 11 bez dostępu do internetu i konta Microsoftu? Szczegółowy poradnik

Instalacja systemu Windows 11 jest prosta i intuicyjna, ale czasem możemy napotkać problem, który ją uniemożliwi. Microsoft wymaga bowiem, by nasz komputer podczas instalowania jedenastki był podpięty do internetu, co jest niezbędne do zalogowania się do konta Microsoft. Czasem jednak nasze połączenie sieciowe może nie zostać wykryte albo po prostu wolimy korzystać z konta lokalnego. W tym poradniku podpowiadamy, co zrobić w takim przypadku i jak ominąć blokadę podczas instalacji

Standardowy proces instalacji systemu Windows 11 zajmuje kilkanaście minut i jest naprawdę bardzo przystępny. Przedstawiliśmy najważniejsze kroki w tym poradniku, który pokazuje, jak się przygotować do instalacji i co powinniśmy podczas niej zrobić. Problem w tym, że od wersji Windows 11 2H22 sam proces instalacji delikatnie się zmienił i doszło bardzo poważne ograniczenie, które może nas zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie.

Microsoft wymaga bowiem, by podczas instalacji zalogować się na konto Microsoftu. Jeśli tego nie zamierzamy zrobić albo nie mamy dostępu do internetu, co niestety też może się zdarzyć, nie pojawi się opcja przejścia dalej i utkniemy w kreatorze instalacji. Dla wielu użytkowników będzie to poważny problem, bo Microsoft nigdzie nie podał, w jaki sposób go obejść i co możemy zrobić, jeśli np. nasza karta sieciowa nie zostanie rozpoznana podczas instalacji. Na szczęście mamy na to rozwiązanie, które może nie jest najprostsze, ale z naszym poradnikiem nawet mniej zaawansowana osoba powinna sobie z nim poradzić.

Jak zainstalować Windows 11 bez dostępu do internetu?
W historii systemów Windows instalacja offline była normą. Mając klucz, mogliśmy bez żadnych przeszkód zainstalować system operacyjny na swoim komputerze i pracować na nim bez dostępu do sieci. Był to ukłon w stronę użytkowników, który eliminował problem braku sterowników do karty sieciowej. Windows 11 już domyślnie oferuje szerokie wsparcie dla popularnych "sieciówek", ale mimo tego nie wszystkie modele są obsługiwane. Dotyczy to szczególnie nowoczesnych układów Intela, których instalator może po prostu nie rozpoznać. Tak zresztą zdarzyło się w naszym przypadku.
Proces instalacji zaczyna się standardowo, od wybrania języka i metod wprowadzania. Domyślnie wybraną opcją jest język polski, więc klikamy dalej.

Następnie trafiamy na okno, w którym jesteśmy proszeni o podanie klucza produktu. Jeśli go mamy, możemy go wpisać, ale możemy też ten krok pominąć, klikając Nie mam klucza produktu.

Następnie trafiamy na okno, w którym jesteśmy proszeni o podanie klucza produktu. Jeśli go mamy, możemy go wpisać, ale możemy też ten krok pominąć, klikając Nie mam klucza produktu.

W kolejnych krokach wypieramy wersję systemu i dysk, na którym zainstalowany ma być system. Po zrobieniu tych rzeczy rozpocznie się jego instalacja.

W kolejnych krokach wypieramy wersję systemu i dysk, na którym zainstalowany ma być system. Po zrobieniu tych rzeczy rozpocznie się jego instalacja.

Dochodzimy w końcu do ekranu, na którym jesteśmy informowani i braku łączności z siecią. Jak widać, nie przewidziano opcji na jego pominięcie. Jest na to jednak rozwiązanie.

Będąc na tym ekranie, wciskamy skrót klawiszowy Shift + F10. W ten sposób wywołujemy okno wiersza poleceń.
W otwartym oknie wpisujemy komendę OOBE \BYPASSNRO i potwierdzamy ją Enterem. Komputer uruchomi się ponownie.

Znowu przechodzimy kolejne kroki w kreatorze, aż docieramy do ekranu z komunikatem Połączmy Cię z siecią. Tym jednak razem na dole, przy wyszarzonym przycisku Dalej znajduje się link Nie mam Internetu, na który oczywiście klikamy.
Wybór opcji Nie mam Internetu

Zobaczmy kolejne okno, w którym wybieramy opcję Kontynuuj z ograniczoną konfiguracją.
Kontynuuj z ograniczoną konfiguracją

Pojawi się nowe okno, w którym będziemy musieli wpisać imię użytkownika. Klikamy Dalej.
Wybór nazwy użytkownika

Następnie wybieramy hasło i w kolejnym oknie je potwierdzamy, przechodząc do kolejnej planszy.

Na niej będziemy musieli wybrać trzy pytania zabezpieczeń i zapamiętać wpisane przez nas odpowiedzi. Przydadzą się, jeśli zapomnimy hasła. Po kliknięciu Dalej instalator zakończy pracę i musimy już tylko poczekać na skonfigurowanie urządzenia.

2023-06-06 16:00

#254 daszekmdn

Klucza produktu możemy nie mieć, konto musimy mieć. Paranoja.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2023-06-06 17:18

#255 djdenismusic

Oj tam narzekacie. Ja założyłem lata temu i mam spokój. Co prawda rzeczywiście słabo to wygląda, bo tak na prawdę nie daje to nam żadnych korzyści, no ale skoro już chcą, to niech sobie będzie. Najważniejsze, żeby dobrze działało i nie wkurzało.
A że rzeczywiście od czasów win8.1 windows znacznie poprawił się na stabilności, to ja się tam nawet cieszę z tej hejtowanej wszechobecnej telemetrii.

2023-06-06 17:23

#256 DJGraco

W moim przypadku karta sieciowa w moim MSI nie została rozpoznana podczas uruchomionego instalatora a nie mam zewnętrznej karty sieciowej, więc dla mnie powinna być mimo wszystko dostępna oficjalna możliwość instalacji windowsa 11 bez internetu. A na konto szajkrosoft możnaby się zalogować już po instalacji windowsa. Ja miałem dostęp do internetu po zainstalowaniu sterowników do karty sieciowej od producenta laptopa a to mogę dopiero zrobić po instalacji windowsa.

2023-06-06 17:30

#257 Paulinux

Windows insider canary, trik z bypassnro nie działa

Happy hacking
2023-06-06 17:58

#258 djdenismusic

Dlatego mówię, że z tymi kontami to słaby pomysł.

2023-06-06 19:34

#259 zvonimirek222

jest pomysł na oszukanie, i w ogóle on jeszcze działa:
Na jak długo, nie wiemy.
Otóż w pole do pisania maila piszemy:
no@thank.you
w pole hasła piszemy jakąś wymyśloną bzdurę.
On się popluje wtedy, że oczywiście, ty pan podajesz mi kit na wejście, i daje ci możliwość wtedy tworzenia konta lokalnego.

Student studentowi wszystko
2023-06-07 15:48

#260 Numernabis

Jest jeszcze jeden sposób, zamiast wspomnianej komendy w poprzednim opisie na oknie logowania uruchamiamy wiersz poleceń i wpisujemy:
taskmgr
lub:

uruchomimy menadżer zadań i tu ubijamy proces:
przepływ połączenia sieciowego
Teraz powinna się pojawić opcja, nie mam internetu, a dalej już poleci :)

2023-06-07 16:07