niewidomi w muzyce
Wróć do Muzyka#1 jamajka
Hej hej. Jest już temat niewidomi w literaturze. Zróbmy i w muzyce. Ja wiem, że Stevie Wonder, ja wiem, że Boccelli, tak? Ja wiem, że mc sobieski, xd, ale kto jeszcze? WIem, że są, nie zawsze pamiętam, jak się nazywają. Szukajcie, a znajdziecie.
#2 Zuzler
Edwin Kowalik :) No co, sroce spod ogona nie wyleciał
#3 jamajka
Oczywiście, że nie, bardzo dobrze, że wspomniałaś. Ja też powinnam, w końcu nie na darmo się ten pierwszy stopień robiło w Laskach.
#4 Zuzler
Noooo chyba :P
#5 Zuzler
O, znalazłam drugiego: Ray Charles. Tylko prawdę mówiąc możecie mnie pokroić, ale gościa kojarzę tylko z nazwiska
#6 misiek
Stewie Wonder, Simon and Garfunkel. To tyle co znam.
#7 Zuzler
Coo, Simon and Garfunkel? Dobrze słyszę?
#8 jamajka
Też się zdziwiłam.
#9 Zuzler
No ja trochę o tych panach tu i tam czytałam, ale żeby któryś nie widział, to jakoś nie widziałam
#10 misiek
Ja słyszałem, że któryś był niewidomy, ale prawdy nie weryfikowałem.
#11 Zuzler
Oo, już nie jest ten Ray Charles dla mnie taki anonimowy. Hit The Road Jack to jego
#12 misiek
Sory- mój błąd. Chodziło mi oczywiście o cHarlessa.
#13 tomecki
Jeszcze z naszych jazzowy pianista, Mieczysław Kosz. Trudno znaleźć gwiazdy światowego formatu, ale jest parę osób, które płyty nagrali chociażby Romek Roczeń, Wiesia Stolarczyk i paru innych, jednak na listach przebojów ich raczej nie uświadczymy.
#14 tomecki
Aa, no i niejaki Kevin Reeves. Taaki wokal, taakie aranże, normalnie spokojnie może iść w zawody z wielkimi rockmanami tego świata. Z baardzo ogarniętych muzycznie ludzi niezły wariat z Wielkiej Brytwanny Andre Louis, który jakąś płytę nagrał, udziela się w jakimś tam zespole i muzykę do różnych podcastów, gier ii innych tworzy.
#15 Zuzler
Dorota Osińska? No to słabowidząca, ale też nasza...
#16 tomecki
Jeszcze u tzw Ruskich jest parę osób, ja znam dwoje - Dinara Gatina się chyba zwie co ma całkiem niezły wokal, ale nie wiem czy płyty nagrywa, bo słyszałem tylko jedną piosenkę i wyszło to fajnie. Nota bene aranż też jakiś niewidomek robił, ale nazwiska nie pomnę.
#17 balteam
hm a Damian Pietrasik w zespole albo solo czegoś nie wydał?
Ja go znam z pływania, chyba srebro zdobył grzbietem na paraolimpiadzie w 2008 albo jakośtak.
#18 jamajka
On ma studio, to wiem.
#19 tomecki
Aa, no i jeszcze B. Charasiuk śpiewał w czymś jazzowym i płyta z tego wyszła, ale nazwy nie pomnę.
#20 Celtic1002
Kevin Kern, to pianista jest. Też nie widzi.
Anna Frankowska