Nadciąga nowa wersja kodeka Opus i co z tego?
Wróć do !Archiwum#1 tomecki
Dobry. Trudno powiedzieć gdzie wątek znaleźć się powinien, bo tak: kodek dźwiękowy to informatyka. Używany w Eltenie, więc forum o tymże, ale również chociażby przez Whatsapp i parę innych komunikatoró smartfonowych więc tutaj. W każdym razie kodek OPUS dnia pierwszego czerwca został zaktualizowany do wersji 1.3 RC. Co to oznacza w praktyce? jeśli obecne parametry dźwięku nie ulegną zmianie to w komunikatorze Whatsapp jest szansa na znaczne polepszenie jakości dźwięku, o ile program odpowiednio otwiera sobie mikrofon, bo z tym może być różnie, jednak jest szansa na faktycznie sporą poprawę. Jeśli to się będzie nadal tak rozwijało, jeszcze trochę a zakasuje wszelkie komercyjne kodeki i będzie absolutnym królem, przy najmniej w niskich bitrate!
#2 pajper
Problem opusa jest jeden. A raczej nie tyle to problem opusa, co podejścia do opusa.
Apple wciąż go nie wspiera w swoich rozwiązaniach, jak Safari. Od czasu migracji Eltena do tego kodeka, fora głosowe chociażby są nieobsługiwalne przez iPhone czy Mac.
Mam zamiar obejść to dodając dla produktów Apple konwersję Opusa w locie do AAC, ale jest to trochę problematyczne i dla mnie niezrozumiałe.
A swoją drogą Elten 2.3 będzie miał wsparcie dla Opusa 1.3, już się kwestii przyglądałem kilka dni temu i jest to jak najbardziej realizowalne.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#3 tomecki
Ehh, to códowne Apple.
#4 zvonimirek222
apple to ma jeden podstawowy problem, którego ja nie rozumiem do dnia dzisiejszego.
Ich soft jest zamknięty, czyli ich system. Nawet rzeczy po bluetooth normalnie nie wyślesz
#5 misiek
Ale w zamian masz stabilny system, całkowicie dostępny dla nas.
#6 pajper
Akurat stabilność MacOSa nie wynika w żaden sposób z jego zamkniętości.
Windows mógłby być równie stabilny, gdyby Microsoft bardziej go optymalizował.
Zamkniętość tego systemu wpływa pozytywnie na pewno na bezpieczeństwo, tu pełna zgoda.
Ale nie na stabilność.
#7 misiek
Przecież to system robiony tylko na urządzenia Apple, a nie na miliony innych.
#8 pajper
To nie powinno mieć znaczenia tak naprawdę.
I wiem, że często się ten argument podnosi, ale... Mace też są już zróżnicowane.
A pula procesorów obsługiwanych przez Windowsa też jest ograniczona.
Linux potrafi być dużo stabilniejszy. I, zanim mnie okrzyczycie, nie, nie twierdzę tu, że nie ma swoich bolączek. Ale jest dużo stabilniejszym systemem jako system, nie mówię o aplikacjach.
Windows XP, przy swych błędach, jest dużo stabilniejszy od dziesiątki.
Dlaczego MacOS potrafi zajmować, powiedzmy, 3GB, a Win10 musi 20?
To efekt tego, że kod Windowsa jest niestety śmietnikiem.
Ale odbiegliśmy od tematu wątku.
#9 denis333
Ojj pajper pajper z tym 3 gb to się gruuubo mylisz. Mac zawsze bierze sobie fizycznej pamięci pod korek i to chyba sprawia, ze działa to tak ak działa. W końcu po coś ten ram mamy :)
#10 pajper
Mówiłem o dysku, nie ramie.
#11 tomecki
to tak a propos OPUS-a jak rozumiem? :d
#12 longshoot
i kiedy ma być wprowadzony ten nowy kodek?
#13 pajper
Do Eltena?
Od wersji 2.25.
#14 longshoot
ciekawie kiedy wprowadza ten opus w whatsappie, bo przydała by się lepsza jakość, taka jak w mesengerze np.
#15 daszekmdn
Wprowadzili coś chyba, bo jakość jest lepsza od jakiegoś czasu.
#16 Puszkin
Na iPhonie pewnie nie wprowadzą - ograniczenia Apple'a.
#17 pajper
Dlaczego nie?
Mogą na iPhonie wprowadzić, bo to aplikacja, a więc dołączenie odpowiedniego kodeka nie jest problemem.
--Cytat (Puszkin):
Na iPhonie pewnie nie wprowadzą - ograniczenia Apple'a.
--Koniec cytatu
#18 Celtic1002
Pytanie, kiedy to wprowadzą. Bardzo mnie to ciekawi. Na Andro jak to wygląda, tkoś wie?
Anna Frankowska
#19 tomecki
Na Messengerze jest aac lc 64kbps.
#20 Puszkin
Jeśli wprowadzą to będę happy, na Messengerze istotnie jakość jest lepsza, ale tylko dwie minuty zdaje się można nagrać i nie ma żadnego dźwięku, że czas się kończy.