Oprogramowanie

defraggler i optymalizowanie dysku ssd

Założony przez mojsior 28 wpisów ostatni wpis 8 lat temu Strona 2 z 2

#21 1 polubienie

Defragmentacja SSD ma tyle sensu, co defragmentacja pamięci RAM, a owszem, i takie pomysły ludzie miewali.
Ja sam używam laptopa z dyskiem SSD wykonanym w technologii 3d-nand i kiedyś to badałem.
Jedyny efekt to różnica szybkości odczytu zależna od adresu komórki.
Te bliższe zeru czytane i zapisywane są szybciej od tych dalszych, choć różnica to ledwie 200mb/s, przy odczycie na poziomie 2000mb/s prawie niezauważalna.
Natomiast SSD nie potrzebuje defragmentacji w znaczeniu tej, jaka niezbędna była dla dysków magnetycznych.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

A co z trimowaniem? Co do defragmentacji ram to ja kiedyś stosowałem ale to na netbooku i tam miało to sens.

#23 1 polubienie

Powiem tak, zależy.
Wyrównywanie adresów dla SSD na pewno poprawi wydajność.
Problem w tym, że dla sprzedawców SSD to SSD.
Możesz nabyć laptopa z SSD za 3000zł i za 8000zł na przykład Macbooka Pro.
Niby podobne parametry, a jednak nie. Dotyczy to także dysku.
Dyski SSD są wykonywane w różnych technologiach, a producenci komputerów często szczegóły dotyczące tej kwestii omawiają na któreśdziesiątej stronie manuala dla ekspertów, w dodatku napisaną jak najbardziej niezrozumiałym językiem.
W praktyce możemy wziąć notebooka za 2500zł i Macbooka Pro 13 za 8000zł.
Obydwa mają powiedzmy dysk SSD o pojemności 256GB.
Tyle, że ten tani notebook będzie miał dysk MLC, a Macbook ma dysk 3d-nand.
Ten notebook będzie miał szybkość w/r na poziomie 550mb/s, a Macbook na poziomie 2000mb/s.
Ten notebook będzie miał accesstime liczony w milisekundach, Macbook zaś na poziomie mikrosekund.
Dla tego notebooka trim będzie ważny, ponieważ SSD jest po prostu dość prymitywny w nim. Dla Macbooka trim zmieni wydajność, no cóż, na lepsze, ale o ile? Jedną dziesiątą procenta?
#StandWithUkraine

JAKO CIEKAWOSTKĘ WSPOMNĘ, ŻE òW DEFLAGLER MOIM ZDANIEM SUMIENNIEJ DEFRAGMENTUJE DYSK d NIŻ INNY PŁATNY ANTYWIRUS MAJĄCY TĄ FUNKCJĘ, BO ROBI TO DŁUGO A PŁATNY TWIERDZI, ŻE SEKUNDA WYSTARCZY. NIE ZNAM SIĘ NA ROZBUDOWANYCH FUNKCJACH DEFRAGLERA I UŻYWAM WERSJI DARMOWEJ.
życie jest Piękne.

Dysków SSD nie defragmentujemy, one nie ulegają fragmentacji
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

#26 1 polubienie

To nie do końca tak. SSD ulegają fragmentacji, jak każdy inny dysk.
Po prostu nie jest ona dla nich takim narzutem i problemem, jak dla HDD.
#StandWithUkraine

Ale nie jest to taka fragmentacja jak dysków magnetycznych. SSD to sąkomórki w których są zapisywane dane, tutaj nie ma igły która pomyka po dysku tam i z powrotem, aby odczytać pofragmentowane elementy.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

#28 2 polubienia

jednym zdaniem, dyski ssd są pofragmentowane, ale skoro dostęp do każdej komórki pamięci jest w takim samym czasie to fragmentacja owa nie ma znaczenia. Na hdd to głowica musi dotrzeć do danego miejsca, co jednak czas zabiera.
po co mi sygnatura?